Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Saksan kristillisdemokraatit selvään voittoon Saksi-Anhaltin osavaltiovaaleissa – ero AfD:hen repesi

AfD oli vielä mielipidemittauksissa tyrkyllä vaalivoittajaksi. CDU:n uudelle puheenjohtajalle Armin Laschetille voitto viimeisissä osavaltiovaaleissa ennen syksyn liittopäivävaaleja on tärkeä saavutus.

Reiner ja Gabriele Haseloff katsovat toisiaan, Gabriele hymyilee leveästi.
Saksi-Anhaltin CDU:n kärkiehdokas, osavaltiopääministeri Reiner Haseloff vaimonsa Gabrielen kanssa kuvattuna ensimmäisten tulosennusteiden julkaisun jälkeen 6. kesäkuuta. Kuva: Filip Singer / EPA
Sampo Vaarakallio,
Päivi Kerola
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksassa kristillisdemokraattinen CDU on ensimmäisten tulosten ja ovensuukyselyjen mukaan viemässä selkeän voiton itäsaksalaisen Saksi-Anhaltin osavaltiovaaleissa.

CDU on saamassa noin 37 prosenttia äänistä. Tällainen lopputulos merkitsisi yli seitsemän prosenttiyksikön parannusta Saksi-Anhaltin edellisistä vaaleista.

– Tämä on sensaatiomaisen hyvä tulos, CDU:n pääsihteeri Paul Ziemiak kommentoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Oikeistopopulistinen ja osin äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) jatkaa toiseksi suurimpana puolueena alle 21 prosentin osuudella äänistä. Sen äänisaalis on kutistumassa edelliskerrasta kolme ja puoli prosenttiyksikköä.

Mielipidemittausten perusteella CDU:n ja AfD:n oli arvioitu kilpailevan vaalivoitosta lähes tasatilanteessa, ja yhdessä iltapäivälehti Bildin tekemässä mittauksessa AfD oli jopa kärjessä.

Voitto on siten erityisen makea CDU:n uudelle puheenjohtajalle Armin Laschetille, joka luotsaa puolueen syyskuun liittopäivävaaleihin. Liittokansleri Angela Merkel on ilmoittanut vetäytyvänsä politiikasta johdettuaan Saksaa 16 vuotta.

Saksi-Anhaltin osavaltiovaalien kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi ylsi vasemmistopuolue Linke, jonka kannatus on 11 prosenttia. Siinä on laskua yli viisi prosenttiyksikköä vuoden 2016 vaaleihin.

Sosiaalidemokraattien (SPD) kannatus laski reilulla kahdella prosenttiyksiköllä kahdeksan ja puolen prosentin tuntumaan.

Maanlaajuisesti kovassa nosteessa ollut Vihreät voitti niukasti, mutta kannatus jäi alle kuuden prosentin.

Vapaat demokraatit (FDP) kohensi myös kannatustaan vajaaseen kuuteen ja puoleen prosenttiin.

Lue myös:

Saksassa viimeiset osavaltiovaalit ennen syksyn liittopäivävaaleja

Maskeilla rahastaminen ajoi Saksan valtapuolueen syvään kriisiin keskellä supervaalivuotta – vihreiden valta-asema vahvistuu Porschen ja Daimlerin kotiseudulla

Saksan oikeistopopulistinen AfD-puolue julistettiin epäillyksi ääriryhmäksi – viranomaisille lupa urkkia sähköposteja, soluttautua puolueeseen

Suosittelemme