Hyppää sisältöön

Kommentti: MM-kulta ratkaistiin irvokkaalla tavalla – tätä lätkälottoa ei kukaan halua enää nähdä

Kanada ansaitsi maailmanmestaruuden. Mutta tapa, jolla finaalin ratkaisu haettiin, on kaukana jääkiekon kauneudesta, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Paasi. 

Nick Paul löi kiekon Suomen maaliin ja ratkaisi MM-finaalin ajassa 66.26. Kuva: Gints Ivuskans/AFP/Getty Images

Kanada voitti jääkiekon maailmanmestaruuden. Vaahteralehtipaidat ansaitsivat kultamitalinsa. Jääkiekko on maalintekopeli. Ottelun voittaa enemmän osumia tehnyt joukkue. Piste.

Tapa, jolla MM-kulta ratkaistiin, oli kuitenkin masentavaa, suorastaan irvokasta katsottavaa. Jatkoerä (tai tarvittaessa jatkoerät) pelattiin kolmella kolmea vastaan. Se sotii kaikkea jääkiekon kauneutta vastaan.

Lätkä on joukkuepeli. Siinä kaksi joukkuetta ottaa mittaa toisistaan. Viidellä viittä vastaan. Siitä jääkiekossa on kyse. Pelaajien määrää vähennetään kaukalossa vain, jos tuomari viheltää rangaistuksia.

MM-kisoissa joukkueet pelaavat kahden viikon ajan toisiaan vastaan. Hengästyttävän pitkän alkusarjan jälkeen ne kuuluisat tosipelit alkavat. Ja niissä maajoukkueet yrittävät olla parhaimmillaan. Kaikki perustuu viisikkopelin hiomiseen.

Ja sitten, kuin salamaniskusta, peliä pelataankin tärkeimmällä hetkellä kolmella kolmea vastaan!

MM-finaalissa tunteet kävivät kuumina läpi pelin. Kuva: imago images/Just Pictures/ All Over Press

Eräs hyvin tuntemani jääkiekon ammattilainen lausui kaksi kuvaavaa vertausta, kun hän kuuli MM-kisojen jatkoeräsäännöistä. Hänen mukaansa jääkiekossa kolmella kolmea vastaan pelaaminen on sama, kuin jos pöytätenniksessä ratkaisupallojen koittaessa pelaajat joutuisivat vaihtamaan mailaa toiseen käteen – ja sitten selvittämään, kumpi on parempi. Tai jos lentopallossa vähennettäisiin pelaajia viidenteen erään. Kuuden sijaan kentällä olisikin neljä pelaajaa.

Syitä tähän Kansainvälisen jääkiekkoliiton aivopieruun on vaikeaa, jopa mahdotonta keksiä. Kenties konsulttien johtamassa seminaarissa, siellä kuuluisassa kabinetissa, on päätetty, että pelit halutaan nopeasti päätökseen. Jos näin on, niin sitten kannattaa mieluummin tiivistää ylipitkää turnausta.

Yksi asia on varma: tätä kukaan ei enää halua nähdä. Kysykää pelaajilta, kysykää valmentajilta – heiltä, jotka tämän viihteen meille mahdollistavat. Joukkueiden voimasuhteet muuttuvat totaalisesti, kun jäältä poistetaan molemmilta osapuolilta kaksi pelaajaa. Koko laji muuttuu.

Alleviivataan vielä kerran: en todellakaan tarkoita nyt siitä, että Leijonat olisi voittanut maailmanmestaruuden, jos finaali olisi pelattu jääkiekon arvokkuudelle sopivasti. Kukaan ei tiedä, miten ottelu olisi päättynyt.

Jos välttämättä halutaan supistaa jatkoerissä pelaajien määrää, niin neljään sen voi ehkä juuri ja juuri tehdä. Ja jos on pakottava tarve pelata sitä outoa kolme vastaan kolme -höntsää, niin sen voi toteuttaa MM-kisojen alkusarjassa. Mutta kun ratkaistaan maailmanmestaria, on se tehtävä lajin arvokkuuden ja urheilullisuuden edellyttämällä tavalla. Niin tehdään jääkiekon kansallisissa sarjoissakin. Viidellä viittä vastaan. Ratkaisuun asti.

Lue myös:

Leijonille karmea pettymys MM-finaalissa – Kanada nousi kahdesti tappioasemasta ja ratkaisi maailmanmestaruuden jatkoerässä

Kanada kaatoi Leijonat, mutta Manta ei säästynyt polskijoilta – Yle seurasi, kuinka MM-finaalihuuma kasvoi ja päättyi huokauksiin

Tiesitkö tätä aiempien MM-kultaleijonien taustoista? Legendaarisissa kiekkokaupungeissa Kuopiossa ja Lahdessa ei ole toistaiseksi syntynyt ainuttakaan maailmanmestaria

Suosittelemme sinulle