Hyppää sisältöön

Ympäri vuorokauden päivystävä Seinäjoen eläinsairaala avautuu heinäkuussa – sairaala helpottaa kunnallista eläinlääkäripäivystystä myös lähikunnissa

Lemmikkieläimen sairaalahoitoa varten on pitänyt aikaisemmin matkustaa pohjalaismaakunnista kauemmaksi. Seinäjoelle avattavan sairaalan toivotaan osin myös helpottavan sekä kunnallisia että yksityisiä eläinlääkäripraktiikoita.

Koiraa hoidetaan Evidensian eläinlääkäriasemalla Seinäjoella.
Evidensian uuteen Seinäjoen eläinsairaalaan voi hakeutua hoitoon mistä päin Suomea tahansa. Potilaita odotetaankin esimerkiksi Vaasan ja Kokkolan seuduilta, koska pohjalaismaakunnissa ei ole eläinsairaalapalveluja muualla.
Mirva Ekman

Seinäjoelle lähiaikoina avattavan, ympäri vuorokauden päivystävän eläinsairaalan remontti on viittä vaille valmis.

Tiloissa pyörii alkuviikosta kymmenisen rakennustyöntekijää ja vähän joka paikassa vielä repsottaa, mutta urakka on valmis tämän viikon lopussa, lupaa Evidensian Seinäjoen eläinsairaalan johtaja Elli Tuominen.

– Akuuttitila on jo lähes valmis, ja aloitammekin Seinäjoen kaupungilta meille siirtyvän pieneläinpäivystyksen viikonloppujen osalta jo tällä viikolla. Muuten sairaalan toiminta käynnistyy 1. heinäkuuta, Tuominen kertoo.

Kunnalliset eläinlääkärit hoitavat edelleen myös kiireellisiä tapauksia kunnissa samoin kuin yksityiset eläinlääkäriklinikat omina aukioloaikoinaan, mutta muun muassa vaativamman sairaalahoidon tai kiireellisen leikkaus- ja muun hoidon saamiseksi on pohjalaismaakunnista jouduttu lähtemään kauas.

Lähimmät päivystävät eläinsairaalat löytyvät Tampereelta, Hämeenlinnasta, Jyväskylästä ja Oulusta.

Potilaita odotetaan kauempaakin

Ympärivuorokautista hoitoa tarjoavan sairaalan odotetaan auttavan myös paikallisia ruuhkautuneita pieneläinklinikoita. Kesäaikana ruuhkaa tuo esimerkiksi punkin- ja käärmeenpuremat sekä onnettomuudet.

– Olemme saaneet hyvää ja helpottunuttakin palautetta sairaalan perustamisesta. Ainakin Seinäjoella asiakkaita riittää kaikille ja sairaala helpottaa esimerkiksi kuntapraktiikan tilannetta paljon, Elli Tuominen sanoo.

Pieneläinpäivystys siirtyy eläinsairaalan alle Seinäjoen kaupungilta jo kesäkuussa.

Seinäjoen eläinsairaala ulkoapäin.
Eläinsairaala toimii Seinäjoen ravikeskuksella. Tiloja on laajennettu ja remontti on pian valmis. Kuva: Mirva Ekman / Yle

– Seinäjoen, Lapuan ja Isokyrön alueelta päivystys siirtyy Evidensialle, ja tämä vapauttaa kunnalle resursseja yhden päivystävän eläinlääkärin verran, kertoo johtava hygieenikko Seppo Kangas Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollosta.

Kangas pitää hyvänä sitä, että erikoishoitoa saadaan lähemmäksi pohjalaisia lemmikinomistajia. Hän odottaa myös, että potilaita saapuisi Seinäjoelle Poria, Kokkolaa, Vaasaa ja Jyväskylää myöten.

Lue myös: Joka kymmenes eläinlääkäri tekee viikossa yli 80 tuntia töitä – rankan päivyystysputken jälkeen eläinlääkärillä on vain yksi toive: "Kunhan saisin nukkua"

Klinikat paikoin ruuhkaisia

Eläinlääkäripula piinaa alaa edelleen ja kuormittaa eläinlääkäriasemia erityisesti loma-aikoina. Kesällä klinikoita ruuhkauttavat myös onnettomuudet ja punkin- sekä käärmeenpuremat.

Seinäjokelaisen Lillvet -eläinlääkäriaseman omistaja ja eläinlääkäri Jukka von Wendt-Lillstrang sanoo, että tilanne on ollut huono jo pitkään ja praktiikkaan on vaikea löytää tekijöitä.

– Sijaisia ei käytännössä saa ja klinikoilla ollaan vähällä miehityksellä jo muutenkin. Melko paljon pystymme kuitenkin itse ottamaan akuutteja ei-kiireellisten edelle ja se on toimintamallimme, mutta toki lähetämme tapauksia välillä eteenpäin esimerkiksi kunnalliselle puolelle ja sitten kauemmaksi sairaaloihin, von Wendt-Lillstrang sanoo.

Hän sanoo, että sairaalalle on ollut alueella kysyntää.

– Niin kuin moni yksityinen klinikka niin mekään emme ole auki vuorokauden ympäri, eli jatkossa on helpompaa lähettää sairaalahoitoa vaativat potilaat eteenpäin. Omistajille on myös matalampi kynnys lähteä sairaalahoitoon, kun se on lähellä, von Wendt-Lillstrang toteaa.

Seinäjoen eläinsairaalaan voi hakeutua hoitoon mistä tahansa ja lähetteellä tai ilmankin. Sairaalasta toivotaan, että asiakkaat soittavat kuitenkin esimerkiksi hätätilanteessa, jotta hoitoon pystytään varautumaan.

Katso pidempi video Seinäjoen eläinsairaalasta: Seinäjoen uuteen eläinsairaalaan odotetaan asiakkaita ympäri pohjalaismaakuntia ja kauempaakin

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 11.6. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle