Ulkomainosyhtiö JCDecaux ja Helsingin kaupungin liikennelaitos ovat päättäneet poistaa katukuvasta maanantain aikana perussuomalaisten vaalimainokset, joiden on katsottu vihjaavan, että Helsingin vuokra-asuntojen myöntämisessä suosittaisiin maahanmuuttajia.
Mainos on ollut viime päivinä esillä ainakin Helsingin julkisen liikenteen pysäkeillä. Siinä on kuva kerrostalon rappukäytävän asukastaulusta, jossa lukee useimpien nimien tilalla "Tuli jonon ohi". Alla sanotaan huonon maahanmuuttopolitiikan vaikuttavan tavallisen työssäkäyvän kaupunkilaisen asunnon saantiin. Kerrostalon osoitteeksi on merkitty Hekatalontie.
Mainos keräsi paljon huomiota sosiaalisessa mediassa viikonlopun aikana. Sitä on pidetty muun muassa rasistisena.
Perussuomalaisten Helsingin piirin puheenjohtaja Johannes Nieminen toteaa, että mainosten poistaminen tuntuu erikoiselta. Hänen mukaansa päätös niiden poistamisesta tehtiin kuulematta perussuomalaisia.
Nieminen katsoo, että kyse on poliittisen sananvapauden kaventamisesta.
– Näkemyksemme mukaan mainoksissa ei ollut mitään virheellistä. Niitä jotkut ovat tarkoituksella ymmärtäneet väärin.
JCDecaux-yhtiön toimitusjohtaja Klaus Kuhanen kertoo STT:lle ratkaisun perusteluista, että HKL:n ja JCDecaux'n sopimus kieltää yleistä paheksuntaa herättävät mainokset, mainonnan tulee noudattaa mainonnan eettisiä sääntöjä ja mainonta ei saa olla harhaanjohtavaa.
Mainosten poistaminen on Kuhasen mukaan jo alkanut.
Perussuomalaisten Helsingin piirin puheenjohtaja Johannes Nieminen sanoo, että mainoksilla haluttiin herättää keskustelua siitä, kuinka oikeudenmukaisesti asuntoja Helsingissä jaetaan.
– Kaikkein kiireellisimmässä luokassa on ihmisiä iso määrä, ja jollain perusteella heidät valitaan kiireellisimmän luokan sisältä. Se puoli ei ole mitenkään avointa. Silloin se tarkoittaa sitä, että siinä luokassa saattaa olla ihmisiä pitkään saamatta asuntoa.
Niemisen mukaan on selvää, että maahanmuutto vaikuttaa asiaan.
– Väestönkasvu perustuu aika vahvasti maahanmuttoon. Sen myötä he ja kantaväestö kilpailevat käytännössä samoista asunnoista. Tästä asiasta pitää meidän mielestämme voida keskustella.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi jupakkaa aiemmin Twitterissä kirjoittaen, kuinka elämästä tulisi mielenkiintoista, jos mainoslauseiden olisi oltava kirjaimellisesti totta.
Kaupunki: Asunnon saanti ei perustu jonottamiseen
Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan asiakkuusjohtaja Mari Randell kertoo, ettei asunnon saanti kaupungissa perustu jonottamiseen. Näin ollen kukaan asuntoa odottava ei voi ohittaa toista asuntoa odottavaa.
– Jokainen asukasvalintapäätös tehdään siihen asuntoon, joka on vapaana, ja niiden hakijoiden joukosta, jotka sellaista asuntoa ovat hakeneet. Asiassa edetään asunnonhakijoiden kiireellisyyden ja asunnon tarpeen perusteella.
Hakijat jaetaan erittäin kiireellisiin, kiireellisiin ja asunnon tarpeessa oleviin.
Helsingin perussuomalaiset toteavat kannanotossaan, että korkeimmassa kiireisyysluokassa on niin paljon hakijoita, että valinta heidän välillään tehdään välttämättä jollain kriteerillä.
Helsingin kaupunkiympäristön asiakkuusjohtaja Mari Randell kertoo, että hakija määrittelee hakemusta tehdessään muun muassa miltä alueelta hän hakee asuntoa, millainen talous kyseessä on ja millainen asunnon vuokran taso tulisi olla.
Randell painottaa, ettei hakijan etnisyys tai kantasuomalaisuus ole kriteerinä missään vaiheessa prosessia.
– Kyseessä on kokonaisvaltainen harkinta, jossa katsotaan esimerkiksi tulotasoa, nykyisen vuokrasopimuksen pituutta ja sitä, kuinka asumistilanne on muuttumassa. Valinta ei ole mitenkään sattumanvarainen.
Randell ymmärtää, että osa hakijoista saattaa kuitenkin kokea, ettei prosessi ole läpinäkyvä.
– Kriteerit ovat täysin selvät, mutta asiakas ei voi tietää, koska hän on vuorossa. Emme voi sanoa, että hän saa asunnon esimerkiksi viiden kuukauden päästä, sillä jonotusjärjestelmää ei ole.
Heka: Asunnon tarve keskeinen kriteeri
Helsingin kaupungin vuokra-asuntoyhtiö Heka kertoi aiemmin STT:lle pyytäneensä jo viime viikolla perussuomalaisten piirijärjestöä poistamaan mainokset, joissa esitetään Hekan mukaan virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa vuokra-asuntojen myöntämisestä.
Toimitusjohtaja Jaana Närö kertoo STT:lle, että yhtiö sai perussuomalaisilta maanantaina puolen päivän jälkeen vastauksen, jonka mukaan mainoksia ei poistettaisi. Myöhemmin iltapäivällä JCDecaux ja Helsingin kaupungin liikennelaitos päättivät poistaa mainokset.
– Siinä on väärää ja harhaanjohtavaa tietoa. Ei Suomessa eikä Helsingissäkään ole mitään jonoja tällaisiin ara-vuokra-asuntoihin, joissa voitaisiin jotenkin mennä jonon ohitse ja jollain perusteella ohittaa jonoa. Ja pidämme sitä (mainosta) epäasiallisena sen takia, että siinä tavallaan viitataan asioihin, jotka eivät meidän mielestämme ole oikein eivätkä reiluja, Närö sanoo STT:lle.
Närön mukaan ei ole asiallista, että annetaan ymmärtää Hekan suosivan juuri maahanmuuttajia asuntojen myöntämisessä.
Hän sanoo, että vuokratalojen asukkaat valitaan tarveharkinnan perusteella. Keskeistä on, mistä syystä asuntoa hakee – uhkaako esimerkiksi asunnottomuus tai asuuko puutteellisissa tai ahtaissa oloissa.
Lisäksi Hekan taloista yritetään hänen mukaansa saada mahdollisimman tasapainoisia niin, että niissä olisi erityyppisiä asukkaita, ei esimerkiksi pelkästään vanhoja, nuoria tai työttömiä.
Närön mukaan maahanmuuttajilla voi usein ollakin selkeä asunnon tarve, jos he asuvat vaikkapa sukulaisten luona, mutta sama tilanne on monella muullakin.
– Myös esimerkiksi muualta Suomesta muuttavia, joilla olisi Helsingissä työpaikka muttei asuntoa, voidaan asettaa valinnassa kärkeen.
Lue seruaavaksi: