Hyppää sisältöön

Tältä näyttää Kontulan alppiruusukeitaassa, jonka harva tietää – äänestys ratkaisee, kunnostaako Helsingin kaupunki puiston

Kaupunkilaiset ehdottavat monia parannuksia ympäri Helsinkiä Oma Stadi -äänestykseen. Voittaneet ideat toteutetaan ensi vuonna. Helsinki on varannut toiveiden toteuttamiseeen 8,8 miljoonaa euroa.

Helsingin Kontulassa sijaitsee iso alppiruusualue.
Kontulan Lampipuistossa on valtavia alppiruusupensaita. Kuvaus ja editointi: Ulla Malminen.
Ulla Malminen,
Miika Koskela

Moni ei tiedä, että Itä-Helsingin Kontulassa on kukkiva alppiruusukeidas, jonka rhododendronpensaat ovat verrattavissa tunnettuun Haagan alppiruusupuistoon. Kontulan Lampipuiston ympäristö on kuitenkin tällä hetkellä osittain hoitamaton. Isoilla alueilla kasvaa pitkää heinää sekä nokkosta.

Helsingin kaupunki aikoo käyttää 8,8 miljoonaa euroa kaupunkilaisten ideoimiin Oma Stadi -hankkeisiin (siirryt toiseen palveluun). Yksi ehdotuksista on Kontulan Lampipuiston ehostaminen (siirryt toiseen palveluun).

Kaupunkilaiset jättivät viime syksynä kaikkiaan 1 456 kehitysideaa. Niistä 468 eteni kehitysvaiheeseen tänä keväänä.

Alueosallisuuspäällikkö Titta Reunasen mukaan kriteerejä olivat muun muassa, että ideat noudattavat Suomen lakia ja ovat kaupungin arvojen sekä strategian mukaisia.

Ehdotuksia on tehty muun muassa pyöräteihin maalattavista muraaleista (siirryt toiseen palveluun), Vallilan Konepajan liikuntapuistosta (siirryt toiseen palveluun) ja liukumäellä varustetusta näkötornista Keskuspuistoon (siirryt toiseen palveluun).

Kontulan Lampipuistosta ehdotetaan tehtävän kaupungin virallinen alppiruusupuisto, jossa järjestettäisiin kukinta-aikaan tapahtumia. Näin kohotettaisiin koko Kontulan imagoa.

Esimerkiksi Helsingin Roihuvuori on onnistuneesti lisännyt vetovoimaansa Kirsikkapuistolla ja siellä järjestettävillä hanami-juhlilla.

Ehdotuksessa Lampipuistoon haluttiin myös syötäviä puita. Tästä kuitenkin luovuttiin, koska maahan putoavat hedelmät saattaisivat houkutella rottia alueelle.

Helsingin Kontulassa sijaitsee iso alppiruusualue.
Kontulan Lampipuistossa kukkii juuri nyt upeita rhodorendronpensaita, mutta puiston ympäristö on tällä hetkellä hoitamaton. Kuva: Sara Salmi / Yle
Helsingin Kontulassa sijaitsee iso alppiruusualue.
Kontulassa alppiruusupensaiden keskellä kulkee pieniä polkuja, joita pitkin kulkemalla kukkia pääsee ihastelemaan lähietäisyydellä. Kuva: Sara Salmi / Yle

Puiston ja muiden ehdotusten kohtalosta äänestetään syksyllä

Kaupunkilaisten äänet ratkaisevat, mitkä Oma Stadi -projektit saavat rahoituksen.

Ehdotuksista äänestetään (siirryt toiseen palveluun)syksyllä 2021. Kaikki 12 vuotta äänestysvuonna täyttävät ja sitä vanhemmat helsinkiläiset ovat äänioikeutettuja. Suosituimmat hankkeet toteutetaan ensi vuoden aikana.

Reunasen mukaan eniten ehdotuksia on tehty liikuntaan ja ulkoiluun sekä puistoihin ja luontoon liittyen. Yksittäisten hankkeiden kustannusarviot vaihtelevat noin 35 000 ja 600 000 euron välillä.

Edellisen kerran Oma Stadi -hanke-ehdotuksia kerättiin kaupunkilaisilta 2018–2019. Äänestyksessä voittaneita projekteja alettiin toteuttaa keväällä 2020, ja ensimmäiset niistä ovat jo valmistuneet.

Esimerkiksi Arabianrannan liikuntapuistoon rakennettiin viime vuonna uusi tekonurmikenttä ja useisiin kaupungin puistoihin asennettiin kaupunkilaisten ehdotuksesta trampoliineja.

Lue myös:

Alppiruusut puhkeavat jälleen kukkaan Helsingissä – astu puistoon, joka on kuin oma maailmansa

Kaupunki antoi miljoonia, helsinkiläiset halusivat futiskentän ja kauramaitoa – osallistuva budjetointi toi kuntiin myös saunavihtoja ja roskiksia

Norio Tomida halusi viettää hanamia Suomessa ja keräsi varat 152 kirsikkapuuhun – nyt kaikki haluavat itsestään kuvan niiden katveessa

Katso videolta tarina Kontulasta, jonka sisävessat olivat 60-luvun muuttajille luksusta – Nyt lähiön legendaarinen ostari uudistuu

Suosittelemme sinulle