Hyppää sisältöön

Kommentti: Sara Kuivisto otti harvinaisen kovan riskin ja sai palkinnon, jonka arvoa hän ei välttämättä heti itsekään tajunnut

Sara Kuiviston ennätysjuoksu oli Paavo Nurmen kisojen avauspäivän parasta kotimaista antia. Ennätysjuoksu oikeassa paikassa voi nostaa hänet jopa Tokion olympiakoneeseen, kirjoittaa toimittaja Atte Husu.

Sara Kuivisto juoksi uuden ennätyksensä
Atte Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

Jos valmentajan ensisijainen tehtävä on tietää, missä oma urheilija menee, Ari Suhosen ja hänen suojattinsa Sara Kuiviston yhteyttä voi kuvailla korkeatasoiseksi.

– Ensimmäinen kierros 59,5 sekuntiin ja lopussa taistelua vain sijoituksesta. Kova aika tulee kyllä.

Näin Suhonen hahmotteli sapluunan suojattinsa ihannekisalle puoli tuntia ennen naisten 800 metrin starttia. Loput hoiti Kuivisto. Kirjaimellisesti.

Aika 2.01,57 on Kuiviston ennätys – entinen parani kolme sadasosaa. Kauden kannalta merkittävintä oli kuitenkin, että Kuivisto onnistui juuri Paavon Nurmen kisoissa, kesän avausstartissaan.

Rankingiin valtava hyöty

Perinteikkäässä yleisurheilussa ollaan nyt uuden ajan alussa. Ensi kertaa kesän arvokisoihin, siis Tokion olympialaisiin, paikat ratkotaan paitsi suoran tulosrajan myös monimuotoisen rankingin avulla.

Naisten 800 metrillä olympiapaikan lunastaa, mikäli urheilija juoksee 1.59,50 tai sen alle. Kuivistolle, vaikkakin hän on ennätyskunnossa, yli kahden sekunnin ennätysparannus on epätodennäköinen, joten etenkin hänen tapauksessaan uusi ranking kannattaa ottaa suurennuslasin alle. Tämän myönsi myös valmentaja Suhonen ennen maanantain kisaa.

Rankingissa urheilijat saavat suorituksestaan pisteitä Kansainvälisen yleisurheiluliiton World Athleticsin pistetaulukon mukaan. Kuiviston Turussa juoksema 2.01,57 tuo hänelle 1 134 pistettä.

"En ymmärrä mitä tapahtui" – Sara Kuivisto hämmästyi ennätyksestään

Nyt tullaan kuitenkin hänen tapauksessaan ratkaisevaan osaan. Tuloksen lisäksi suorituksessa huomioidaan kilpailun arvo ja sijoitus. Paavo Nurmen kisat kuuluu WA:n A-kategorian kilpasarjaan, mikä tarkoittaa, että kilpailun voittaja saa tuloksensa lisäksi rankingiin 140 pistettä.

Kuivisto sijoittui ennätyksellään toiseksi ja kuittasi 1 134 pisteen päälle 120 sijoituspistettä. Tokion olympialaisissa naisten 800 metrille otetaan 48 kilpailijaa – ensiksi lasketaan suoran tulosrajan alittajat, minkä jälkeen kisakoneeseen poimitaan rankingissa parhaiten sijoittuneet juoksijat.

Rankingissa huomioidaan viiden kisan pistekeskiarvo. Kuiviston maanantaina keräämät 1 254 pistettä nostavat hänen keskiarvonsa 1 164:stä 1 187:ään, ja sija 51 vaihtui nyt 42:een.

Riskipelillä

Paavo Nurmen kisat on arvoltaan suomalaiselle yleisurheilijalle kovin mahdollinen kotimaassa tarjolla oleva kilpailu.

Vertailun vuoksi: Jos Kuivisto juoksisi 2.01,57 normaalissa GP-tason kilpailussa ja voittaisi, hän saisi kasaan vain 40 sijoituspistettä eli 1 174 pistettä. Niillä olympiapaikka on kiven alla.

Siksi Kuivistolle oli tärkeää onnistua juuri Turussa. Suhonen myönsi, että olympiapaikan kannalta tärkeimmällä kilpailulla aloittaminen oli kaksikolta kova riski. Se kantoi kuitenkin sellaista hedelmää, ettei Kuivisto itsekään välttämättä tajunnut ylitettyään maalilinjan.

Seuraavan 10 päivän aikana Kuivisto kilpailee ulkomailla kolme kilpailua, joista sijoituspisteitä on tarjolla paremmin kuin kotimaassa. 2.02-alkuiset ajat nostaisivat pistekeskiarvoa siinä määrin, että Kuivisto nousisi rankingissa tukevasti 30:n tietämille.

Rajoitusten mielekkyys koetuksella

Maanantaina Kuiviston ja muiden urheilijoiden suorituksia seurasi stadionin lehtereillä täydellisessä yleisurheilusäässä noin parituhatta katsojaa, mutta tulijoita olisi varmasti ollut enemmänkin. Sama pätee tiistaihin, jolloin kaksipäiväiset kilpailut viedään päätökseen.

Kun Paavo Nurmen kisat järjestettiin edellisen kerran 11. elokuuta 2020, Suomessa elettiin samankaltaisissa oloissa kuin nyt mitä tulee koronaviruksen tartuntamääriin.

Tiistaina 11.8.2020 tartuntoja tilastoitiin koko maassa 22 kappaletta. Maanantaina 7.6.2021 tartuntalukema oli 55, josta 40 raportoitiin Uudenmaan alueella.

Tästä huolimatta varsinaissuomalaiset kisajärjestäjät saivat ottaa yli 10 000 -paikkaiselle Paavo Nurmen stadionille vain vaivaiset 2 500 katsojaa, kun kymmenen kuukautta sitten lukema oli 5 000.

Pakolla puolitetun yleisömäärän mielekkyyttä on vaikea sisäistää pohdittaessa seuraavia faktoja: jos viime elokuussa maailma odotti ensimmäistä koronarokotetta, 7.6.2021 Suomessa ensimmäisen rokoteannoksen oli saanut yli 2,6 miljoonaa ihmistä – heistä kaksi annosta 607 788.

Tilanteesta entistä tragikoomisemman tekee, että Sosiaali- ja terveysministeriön maanantaisen ilmoituksen mukaan ulkotiloissa ei enää edellytetä turvavälejä.

Jostain syystä positiivinen kehitys ei näy taivasalla järjestettävän yleisurheilukilpailun katsomossa.

Lue myös:

Oskari Mörö loukkaantui – selkä leikkasi kiinni: "Potuttaa kuin pientä jänistä"

Paavo Nurmen kisat avaa suurten yleisötapahtumien kesän Turussa – seurasimme ennakkotunnelmia stadionilla

Kujanpää ja Kuivisto ennätyksiinsä, Ståhl kiekkokisan ykkönen – Paavo Nurmen kisojen avauspäivänä suomalaisonnistumisia

Suosittelemme sinulle