Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Duunari voi tienata selvästi yliopistosta valmistunutta enemmän: putkimiehen palkka jopa 4 500 euroa – katso ammatillisen tutkinnon suorittaneiden nimet Ylen amiskoneesta

Ammatillisen tutkinnon suorittaneet voivat lyödä liksoillaan korkeasti koulutetut. Paperimiehen ansiot saattavat olla yli tuhat euroa korkeammat kuin varhaiskasvatuksen opettajan. Ylen amiskone kertoo valmistuneet ja tilastotietoa ammatillisesta opetuksesta.

Piirroshahmo ammattiin valmistuneiden koneen pääkuvana
Kuva: Jerina Kivistö
Tero Valtanen,
Teemu Kakko,
Asmo Raimoaho
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Nopeet uutisaudiot. Nopeet uutisaudiot.
Arvostetaanko amiksia? Nelli Kortelainen: ''Aivan pirun ylpee tutkinnostani''
Mikä on sopiva nimi ammattikoulun valmistujaisjuhlalle? Entä arvostetaanko valmistuvia amiksia yhtä paljon kuin valkolakin saavia ylioppilaita? Toimittaja Jaakko Oleander-Turja selvittää asiaa Sakki ry:n puheenjohtaja Jutta Vihosen sekä tarjoilijaksi valmistuneen kotkalaisen Nelli Kortelaisen kanssa. Kuva: Areena

Diari Naamo valmistui tänä keväänä LVI-asentajaksi. Nuorimies sai välittömästi töitä ja kertoo olevansa tyytyväinen ammatinvalintaansa.

Hän kehuu vuolaasti uusia työkavereitaan.

– Heidän kanssaan on mukava tehdä töitä. Olen oppinut heiltä paljon ja varmasti opin jatkossa lisääkin.

Diari Naamo seisoo rakennustelineiden alla ja poseeraa kameralla
Helsinkiläinen Diari Naamo kertoo, että putkiasentajat, joilla on hitsaustaitoa, revitään nyt töihin. Kuva: Tanja Heino / Yle

Naamo kertoo, että putkiasentajat, joilla on hyvä hitsaustaito, suorastaan revitään töihin. Ahkerat ja nopeat putkimiehet voivat päästä myös hyville ansiolle.

Naamoa kokeneempi ammattimies Leevi Paavola kertoo, että LVI-asentajat voivat itse vaikuttaa tulotasoonsa. Ansioita voi kasvattaa esimerkiksi yö- ja viikonloppupäivystyksillä sekä urakoita tekemällä.

Hänen mukaansa isommilla rakennustyömailla ja urakkatöissä kuukausiansiot voivat nousta helposti noin 4 500 euroon kuukaudessa.

– Työssä voi päästä hyville ansioille. En vaihtaisi päivääkään pois, Paavola myhäilee tyytyväisenä.

Katso Ylen amiskoneesta kaikkien keväällä ammatillisen tutkinnon suorittaneiden nimet ja tilastotietoa ammatillisesta opetuksesta:

Vantaan ammattiopistosta Variasta tänä keväänä valmistunut Diari Naamo työskentelee lämpö- ja jäähdytysjärjestelmien asentajana Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevalla työmaalla.

Naamon mukaan myös opiskelukaverit Variasta ovat työllistyneet hyvin.

Asentajan palkka yli 500 euroa korkeakoulutettuja suurempi

Tilastokeskuksen mukaan putkiasentajien keskimääräinen kokonaisansio oli noin 3 280 euroa kuukaudessa vuonna 2019.

Vielä parempiin tuloihin ammattitutkinnon suorittaneista ylsivät esimerkiksi paperimiehet, jotka ansaitsivat keskimäärin 4 050 euroa kuukaudessa.

Metalliteollisuuden prosessityöntekijät tienasivat keskimäärin 3 490 euroa kuukaudessa ja rakennussähköasentajat 3 410 euroa kuukaudessa.

Maatalous- ja teollisuuskoneasentajat ja -korjaajat ansaitsivat keskimäärin 3 280 euroa kuukaudessa.

Ilmastointi- ja jäähdytyslaiteasentajat saivat keskimäärin 3 250 euron tiliin kuukaudessa.

Tilastokeskuksen yliaktuaarin Hanna Ahtosen mukaan kokonaisansiot sisältävät säännöllisen työajan palkan lisäksi kaikki palkanlisät ja luontoisedut, mutta eivät kertaluontoisesti maksettavia palkaneria kuten tulospalkkioita tai lomarahoja.

– Karkeasti katsottuna voi sanoa, että korkeampia ansioita saadaan tekniikan aloilla, joissa peruspalkan lisäksi maksetaan usein erilaisia lisiä esimerkiksi työaikaan tai olosuhteisiin perustuen, Ahtonen summaa.

Taitavat duunarit näyttäisivät siis lyövän laudalta monet muun muassa ammattikorkeakouluista valmistuneet ja alemman korkeakoulututkinnon suorittaneet.

Alemman korkeakoulututkinnon suorittaneet varhaiskasvatuksen opettajat tienasivat keskimäärin 2 760 euroa kuukaudessa.

Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet terveydenhoitajat ylsivät keskimäärin noin 2 810 euron kokonaisansioihin kuukaudessa.

Fysioterapeutit tienasivat keskimäärin 2 640 euroa kuukaudessa.

Ammattien ansiotiedot perustuvat Tilastokeskuksen Palkkarakennetilastoon 2019 ja Ammattiluokitus 2010:n mukaisiin ammatteja vastaavien ammattiluokkien ansioihin

LVI-asentaja: Helppoa rahaa ei ole tarjolla

LVI-asentaja Leevi Paavola ei ole toimistohommiin haikaillut. Hänelle on ollut mieleen käsillä tekeminen.

Paavola arvelee putkimiehen työn kasvaneen suosion taustalla olevan alan hyväpalkkainen maine ja hyvä työllisyystilanne.

Vantaalta tänä keväänä valmistunut Diari Naamo kertoo miettineensä ennen putkimiehen uralle lähtöä myös konttorihommiin kouluttautumista, mutta ura fyysisissä töissä rakennuksilla vei lopulta voiton.

Nuoren miehen vapaa-aika kuluu urheillessa.

– Futiskentällä ja salilla viihdyn.

Miehet toteavat, että helppoa rahaa ei putkimiehellekään ole jaossa.

– Ahkera pitää olla ja tarvittaessa valmis menemään vähän likaisempiinkin paikkoihin, Paavola sanoo.

Amiskone jatkossa puolivuosittain

Yläpuolella olevassa amiskoneessa on kaikkien ammatillisen tutkinnon tänä keväänä suorittaneiden nimet ja tilastotietoa ammatillisesta opetuksesta Suomessa.

Yle on hankkinut valmistuneiden nimet tietopyynnöllä Opetushallitukselta. Opetushallitus on välittänyt tiedot Ylelle siinä muodossa, jossa oppilaitokset ovat tallentaneet ne Koski-tietovarantoon.

Amiskone sisältää kaikkien ammatillisen tutkinnon 1.1.–5.6.2021 suorittaneiden nimet lukuun ottamatta opiskelijoita, joilla on väestötietojärjestelmässä turvakielto tai jokin muu syy nimen salaamiselle.

Yle julkaisee jatkossa amiskoneen kahdesti vuodessa samaan tapaan kuin ylioppilaskoneenkin. Seuraavan kerran ammattiin valmistuneiden nimiä julkaistaan alkuvuodesta 2022.

Juttua päivitetty 9.6. klo 11.44: Vaihdettu käsite lastentarhaopettaja varhaiskasvatuksen opettajaksi, joka on ammatin virallinen nimi.

Juttua päivitetty 10.6. klo 14.27: Täsmennetty valmistuneiden nimien lähteeksi Opetushallituksen Koski-tietovaranto.

Lue myös:

Moni lukiolainen tienaisi paremmin ammattikoulupolulla – suomalainen huippututkimus murtaa käsitystä lukion tuloja nostavasta vaikutuksesta

Suosittelemme