Hyppää sisältöön

"Roskakalasta" hittituotteeksi – lahnoja ja särkiä tuotetaan ruokapöytään niin paljon, että kalastajat eivät pysy perässä

Särjestä ja lahnasta tuotetaan nykyään muun muassa kouluruokaa ja säilykkeitä. Kalastajat joutuivat menekin edessä uuden ongelman eteen ja nyt tiettyjä kaloja joutuu ihan etsimällä etsimään.

Kalastaja Markku Turtiainen tekee työkseen hoitokalastusta, jonka tuloksena muun muassa Puruvedestä nousee tonnettain kalaa. Nykyään suurempi osa tästä kalasta päätyy ihmisten ruokapöytiin. Kuva: Jouni Kirvesmies / Yle

Kotimaisen roskakalan, eli särjen ja lahnan kysyntä on lisääntynyt merkittävästi.

Roskakalasta tehdään nykyään jalostamoissa muun muassa säilykkeitä, joilla on yllättävän suurta kysyntää. Tämä tietenkin heijastuu suomalaiseen kalastukseen.

Hoitokalastusta tekevä kalastaja Markku Turtiaisen mukaan pelkästään Puruvedestä on nostettu hoitokalastuksena noin 12 tonnia kalaa tänä vuonna. Tästä määrästä vajaa 10 tonnia pyritään saamaan jatkojalostukseen.

Turtiainen kertoo, että varsinkin isompia lahnoja joutuu jo etsimällä etsimään, että jalostamolle riittäisi tarpeeksi raaka-ainetta uusiin tuotteisiin.

– 40 vuotta lahnoja välteltiin, eikä sitä ikinä jäänyt verkkoihin kun kirjolohi tuli markkinoille. Nyt ollaan uuden ongelman edessä, kun ei tiedetä, mistä lahnoja löytyy. 200-300 grammaista lahnaa on kyllä joka paikassa, mutta suurempaa löytyy hankalasti.

Turtiainen sanoo, että jos roskakala nousisi kunnolla hitiksi, pitäisi keksiä tapa jolla pienemmätkin kalat saataisiin hyötykäyttöön.

Lue myös:

Esedu siirtyi Norjan lohesta lähikalaan – "roskakalasta" tehdään tonneittain koululounasta

Suosittelemme sinulle