Hyppää sisältöön

Helsingin poliisilaitos irtisanoi äärioikeistolaisia viestejä lähettäneen rikoskonstaapelin – "ala-arvoisempaa kielenkäyttöä on vaikea kuvitella"

Helsingin poliisilaitos on irtisanonut vanhemman rikoskonstaapelin poliisille sopimattoman käytöksen vuoksi. Miehen yksityisesti lähettämät äärioikeistolaiset viestit ja asiattomat keskustelut vaaransivat laitoksen mukaan luottamuksen hänen toimintaansa.

Osa asiakirjasta missä on paljon peitettyjä kohtia ja näkyvissä tekstit "Ja sit pistetään kylmäksi paljon porukkaa =)", "tulee paljon kroppaq" ja "saattaa meinaan PEITETTY KOHTA yllättyä kun alkaa luoti lentämään".
Viestittely paljastui kun syyttäjätutkinnanjohtaja teki päätöksen lopettaa esitutkinnan epäillystä törkeään henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Kuva: Länsi-Suomen syyttäjäalue / Turun hallinto-oikeus, kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle
Marjatta Rautio

Irtisanottua vanhempaa rikoskonstaapelia epäiltiin viestittelyn vuoksi törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Mies lähetti viestejä puhelimella ainakin yhdelle Helsingin poliisilaitoksen poliisille ja lisäksi yhdelle muulle poliisille.

Syytettä ei nostettu eikä miestä enää epäillä valmistelurikoksesta, mutta Helsingin poliisilaitos pitää häntä soveltumattomana tehtäväänsä.

– Hänen käyttäytymisensä on ollut omiaan vakavalla tavalla vaarantamaan luottamusta poliisin tehtävien asianmukaiseen hoitamiseen, todetaan irtisanomisesta tehdyssä päätöksessä.

Poliisin on lain mukaan käyttäydyttävä sekä virassaan että yksityiselämässään siten, että luottamus ei vaarannu.

– Poliisin toimien pitää näyttää myös ulospäin siltä, että poliisi on toiminut oikein. Siitä ei saa syntyä epäilystä. Meillä puututaan tiukasti tähän, apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen sanoo.

Irtisanottu aikoi tehdä "myyränduunia"

Rikoskonstaapeli kertoi rikostutkinnan yhteydessä paljastuneessa yksityisessä viestissä käyttävänsä hyväksi sekä vuotavansa virkatehtävissä saamaansa tietoa ja pyrkivänsä selvittämään jonkun henkilön taustoja.

Poliisi kertoo suunnitelleensa hakeutumista vihapuheryhmään ja tekevänsä "myyränduunia".

Mies viestittää tilanteen olevan sen suhteen hyvä, että hän työskentelee rikostorjuntayksikössä, jossa hän kuulee kaikenlaista ja käyttää kuulemaansa hyväksi niin paljon kuin pystyy.

Mies myös kirjoittaa voivansa yrittää kaivella ”tempputeemuksi" kutsumansa henkilön taustoja.

– Kirjoituksen perusteella syntyy käsitys, että [irtisanottu] on mahdollisesti käyttänyt virkaansa kuuluvia toimivaltuuksia ja poliisin rekistereitä henkilökohtaisten tavoitteidensa edistämiseen, luovuttanut virkavelvollisuuksiensa vastaisesti salassa pidettäviä tietoja ja että hän aikoo jatkossakin menetellä tällä tavoin, todetaan päätöksessä.

Tapasi poliitikon kaupassa: "nyt ois tilaisuus murhata se"

Irtisanomispäätöksen mukaan kolmessa muussa viestissä rikosylikonstaapeli kuvailee epäinhimillisiä ja sadistisia tapoja kohdella muun muassa eräitä nimeltä mainittuja poliitikkoja ja eräiden poliittisten ryhmien kannattajia.

Yhdessä viestissä irtisanottu poliisi ja toinen poliisi kuvailevat, millä tavoin he ”tasaavat tilit", kun "rytinät alkavat muutaman vuoden sisällä".

Eräs poliitikko mainitaan nimeltä ja viestin mukaan hänet ja muut isänmaan petturit olisi tarkoitus ampua sekä haudata joukkohautaan.

Irtisanottu mies kertoo kolmannelle poliisimiehelle lähettämässään viestissä nähneensä erään tunnetun poliitikon kaupassa ja tajunneensa, että "nyt ois tilaisuus murhata se".

– Ei ollut hesuakaan missään. Mut sitten muistin et ne kommariämmäthän on nyt vallassa, nii ei sen reppanan poisto ois mitään muuttanu, mies kirjoitti.

Poliisin kirjoittamana viestit "täysin tuomittavia"

Viesteissä myös kuvaillaan, kuinka ihmisiä teloitetaan alkavaksi ennustetun ”sisällissodan” aikana.

Toinen poliisimies kuvailee, kuinka "somalit kaasutetaan, mustalaiset ammutaan ja muslimit teloitetaan liekinheittimillä". Irtisanottu poliisi vastaa viestiin nauravalla hymiöllä ja toteaa keskustelukumppanin unohtaneen "kommarit’’.

– Viesteistä syntyy vaikutelma siitä, että kirjoittaja ei kunnioita perus- eikä ihmisoikeuksia eikä myöskään halua edistää näiden oikeuksien toteutumista.

– Mainittuja viestejä sivistymättömämpää, karkeampaa ja ala-arvoisempaa kielenkäyttöä on kovin vaikea edes kuvitella. Tämän kaltaisia puheita tai kirjoituksia ei voida yleisesti ottaen pitää hyväksyttävänä. Poliisimiehen esittäminä niitä on pidettävä täysin tuomittavina, päätöksessä todetaan.

Irtisanotun mielestä kyse "höyryjen päästämisestä"

Rikoskonstaapeli vetosi siihen, että viestit ovat olleet yksityisiä ja tämä on ratkaisevaa niiden moitittavuutta arvioitaessa.

Mies kertoi, että kyse on ainoastaan "höyryjen päästämisestä ja turhaumien purkamisesta".

Viestit ovat hänen kuvauksensa mukaan "fiktiivistä mustaa huumoria". Ne eivät hänen mukaansa edusta hänen todellisia mielipiteitään tai arvojaan, vaan liittyvät osin viestejä edeltäviin puhelinkeskusteluihin, joiden sisältö on niin ikään "fiktiivistä mustaa huumoria ja groteskeilla ajatuksilla leikkimistä".

Irtisanomispäätöksessä todetaan, että poliisin käyttäytymistä arvioitaessa lähtökohtana ei ole se, kuinka yksityistä tai julkista toiminta on ollut.

Keskeisintä on epäasiallisen puheen tai kirjoituksen sisällöllinen moitittavuus.

– On mietittävä, miten tällainen poliisi toimii, jos hänen asiakkaakseen tulee esimerkiksi henkilö, jonka kaltaisten polttamisesta liekinheittimellä viestitellään, Heikki Kopperoinen sanoo.

Irtisanomisen taustalla myös rikostuomio

Irtisanomisen taustalla on myös miehen maaliskuussa Helsingin käräjäoikeudesta saama sakkotuomio ampuma-aserikoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Mies oli pitänyt hallussaan ilman lupaa 170 kappaletta erityisen vaaralliseksi luokiteltuja patruunoita, jotka hän oli ottanut poliisilaitokselta.

Poliisilaitos pidätti rikoskonstaapelin virasta viime lokakuussa.

Virasta pidätettynä on myös toinen poliisimies. Hänen osaltaan virkamiesoikeudelliset toimet ovat vielä kesken. Mies kävi keskusteluja irtisanotun poliisin kanssa. Kolmanteen viestittelyyn osallistuneeseen poliisimieheen mahdollisesti kohdistuneista virkamiesoikeudellisista toimista ei ole tietoa.

Syyttäjätutkinnanjohtajalla on yhä tutkittavana rikosepäilyjä poliisien äärioikeistolaiseen toimintaan liittyen.

– Tällaisia epäilyjä poliisien äärioikeistoverkostosta ei ole aikaisemmin ollut. Äärioikeistolaiselle toiminnalle ei ole sijaa Helsingin poliisilaitoksella, Kopperoinen korostaa.

Helsingin poliisilaitos katsoi, että vanhemman rikoskonstaapelin irtisanomiseen oli riittävät perusteet, vaikka rikostutkinta on vielä kesken. Mies voi valittaa potkuista hallinto-oikeuteen.

Uutista korjattu 15.6.2021. Mies lähetti viestejä varmuudella ainakin yhdelle Helsingin poliisilaitoksen poliisille. Kolmannen irtisanomispäätöksessä mainitun, viestittelyyn osallistuneen poliisin työpaikkaa ja mahdollisia kurinpidollisia toimia Yle ei ole saanut varmistettua. Aiemmin uutisessa kerrottiin irtisanotun rikoskonstaapelin viestitelleen kahden Helsingin poliisilaitoksen poliisin kanssa.

Lue myös:

Helsingin poliisilaitos irtisanoi jo toisen äärioikeistolaiseen viestittelyyn osallistuneen poliisin

Äärioikeistoryhmän poliisit viestittelivät keskenään tappamisesta ja virkatietojen hyväksikäytöstä: ”Niin paljon vakoilen kuin pystyn”

Äärioikeistojohtaja jakoi ministerin kotiosoitteen ja sai neuvoja poliisilta: "Keskittäkää voimat, ei pienellä porukalla matuja haastamaan"

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast: poliisissa esiintyy rasistista ajattelua ja toimintaa, miksi sitä on vaikeaa kitkeä?

Suosittelemme sinulle