Kokkolan Storkohmon jäteaseman tulipalon jälkeen lähialueen asukkaat ovat törmänneet ikäviin yllätysvieraisiin pihoillaan, rottiin.
Kilometrin päässä jäteasemalta asuva Jessica Hietaharju on löytänyt kuluneen viikon aikana viisi rotan raatoa omalta pihaltaan, kun kuuden vuoden asumisen aikana rottia ei ole näkynyt lainkaan.
– Ennen en ole törmännyt täällä mihinkään hiirtä isompaan ja nyt rotan raatoja on löytynyt pihasta harva se päivä, Hietaharju summaa ikävää tilannetta.
Hietaharjun perheessä on myös 11 kuukauden vanha koiranpentu sekä pieni tytär, joten rottien ilmestyminen pihapiiriin ei ollut mieluisa yllätys.
– Meidän kaksi kissaa pyydystävät rottia öisin ja minä joudun niiden raatoja sitten keräilemään seuraavana päivänä, ettei meidän koira söisi niitä saatikka ettei meidän tytär löydä niitä ennen minua, Hietaharju kertoo.
Raatoja on lojunut piha-alueella esimerkiksi tyttären trampoliinin alla.
– En ollut osannut varautua tällaiseen. Tulipalon aikaan mietin, että kuinkahan käy, mutta ajattelin ettei jäteasemalla olisi näin paljoa rottia, Hietaharju toteaa.
Rotat eivät osaa palata vanhaan kotipaikkaan
Jäteasemalla asuneet rotat pakenivat parin viikon takaista tulipaloa asuttuun lähiympäristöön.
Luonnonvarakeskuksen metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen kertoo, että ilmiö ei ole uusi.
– Näitä joukkovaelluksia on nähty eri puolilla Suomea ennenkin. Suurin muistamani oli Valkealan rottavaellus 1990-luvulla, Henttonen muistelee.
Henttonen arvelee, että rottien pesäpaikat ovat tuhoutuneet tulipalossa ja tästä syystä rotat ovat lähteneet vaellukselle. Hänen mukaansa osa jyrsijöistä saattaa siirtyä vain muutaman sataa metriä, mutta osa joutuu lähtemään ruuan perässä jopa kilometrien päähän.
– Isoimmat koiraat valtaavat ensimmäisenä parhaat kolot, joten nuoremmat yksilöt joutuvat siksi vaeltamaan kauemmaksi, hän tarkentaa.
Isoimmat koiraat valtaavat ensimmäisenä parhaat kolot, joten nuoremmat yksilöt joutuvat siksi vaeltamaan kauemmaksi
Heikki Henttonen
Pakotettu liikkuminen pois kotipesistä on rotille riskitekijä, sillä vaaroja on vieraassa ja avoimessa ympäristössä enemmän.
Vanhaan kotipaikkaan kaatopaikalle he tuskin kuitenkaan osaavat palata.
– Kyllä rotat kaivavat nopeasti itselleen uusi koloja ja jäävät näin riesaksi uusille alueille, Henttonen tuumaa.
Rotat voivat sotkea paikkoja, jyrsiä talojen eristyksiä tai sähköjohtoja, kaivaa itsensä autoihin ja lista voisi jatkua. Sen lisäksi riskinä ovat tautiriskit, joita rotat voivat levittää esimerkiksi salmonella.
Rotat täytyy hävittää oikeaoppisesti
Kuka tahansa ei voi myrkyttää omalta pihaltaan löytyneitä rottia.
EU-lainsäädäntö kielsi muutama vuosi sitten rottien tuhoamiseen tarkoitettujen jyrsijämyrkkyjen myynnin kuluttajille.
Jessica Hietaharjun puoliso on ollut yhteydessä Ekoroskiin, jonka kanssa he ovat sopineet, että tilannetta seurataan vielä viikon ajan.
Jos tilanne ei ala helpottaa, rottia aletaan loukuttaa.
– Loukutus kuulostaa hyvältä, koska tietenkin haluamme rotista eroon mahdollisimman nopeasti, etteivät ne kerkeä asettua pihallemme, Hietaharju pohtii.
Tuholaistorjuja Joonas Huhtala opastaa, että aivan ensimmäisenä pihalta tulee kerätä pois kaikki syötäväksi kelpaava ja estää kaikki rottien sisäänpääsymahdollisuudet.
– Myrkyttäminen on ammattilaisen hommaa, mutta loukutusta jokainen voi aluksi yrittää myös itse, jos pihapiirissä on muutama rotta.
Rotat ovat sen verran nopeita vipeltäjiä, että niitä ei välttämättä ehdi itse nähdä. Jos pihalta löytyy kaivujälkiä, koloja tai ulostetta, rottaongelmaa on Huhtalan mukaan syytä epäillä.
– Jos ongelma on isompi ja rottia näkyy päiväsaikaan tai raatoja löytyy useampi, niin sitten paikalle täytyy kutsua ammattilainen, hän opastaa.
Lue myös:
Älä jätä herkkuroskia autoon – rotalla on loistava hajuaisti ja hampaat, jotka pystyvät peltiinkin
Miten sinä olet päässyt eroon rottaongelmasta? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 11.6. kello 23 saakka.