Hyppää sisältöön

Kekkonen putkahtaa puhelimen näytölle synnyinkotinsa pihalla – mobiilikierrokset herättävät henkiin yhä useamman matkakohteen

Pohjois-Savossa sijaitseva Pielavesi hakee uutta puhtia matkailuun uuden tekniikan avulla. Kunnassa avattiin AR-kierros, jonka pääosassa on presidentti Kekkonen.

Kekkonen saapastelee jälleen Pielavedellä
Kekkonen saapastelee jälleen Pielavedellä
Marianne Mattila

Pohjois-Savossa sijaitseva Pielavesi tunnetaan presidentti Urho Kekkosen synnyinkodista Lepikon torpasta. Tästä kesästä alkaen kunnan suurmieheen pääsee tutustumaan myös AR-kierroksella.

Kyseessä on lisätyn todellisuuden mobiilikierros. Se toimii puhelimeen ladattavalla sovelluksella. Kierros alkaa, kun puhelimen vie niin sanotun herätekuvan eteen.

Kekkosta esittää kierroksella avautuvissa videoissa Varkauden teatterin johtaja Kari Suhonen. Suhonen ei ole ensimmäistä kertaa entisen presidentin housuissa. Hän on näytellyt Kekkosta lukuisia kertoja vuodesta 2000 alkaen. Tuolloin Kekkosen syntymästä oli kulunut 100 vuotta.

Hänelle Suomen pitkäaikaisimman presidentin rooli on kunnia-asia.

– Hän on ylittämätön hahmo Suomen historiassa.

Kekkos-faniksi Suhonen ei kuitenkaan itseään laske.

– Fanitukseen liittyy helposti henkilön jalustalle asettaminen ja meissä kaikissa, kuten Kekkosessakin, on puolia jotka eivät välttämättä ansaitse varauksetonta ihailua.

Lisätty todellisuus yleistyy matkakohteissa

Erilaiset puhelimen kautta koettavat mobiilikierrokset yleistyvät matkailukohteissa.

– Monet alan yritykset ovat käyttäneet Business Finlandin myöntämiä korona-ajan kehittämistukia tähän tarkoitukseen, kertoo Itä-Suomen yliopiston digitaalisen matkailuliiketoiminnan tutkimuspäällikkö ja matkailuliiketoiminnan kansainvälisen maisteriohjelman johtaja Juho Pesonen.

Matkailijoiden mielikuvia ja kokemuksia mobiilikierroksista ei ole vielä tutkittu Suomessa. Pesonen tietää, että niiden pelillisyys on elementti, joka kiinnostaa erityisesti nuoria ja lapsia. Usein kierrokselle lähdetäänkin lasten kanssa.

– Siinä historia elävöityy ja konkretisoituu aivan eri tavalla.

Mitä useampi aisti aktivoituu, sitä paremmin muisto kokemuksesta jää mieleen. Esimerkiksi Pielaveden kierroksella ääni ja kuva yhdistyvät.

– Voi kuulla ja nähdä Kekkosen autenttista puhetta tai näyttelijän esittämän Kekkosen puhetta. Kokemus on erilainen kuin niin sanottu normaali opaskierros.

Huono verkkoyhteys pilaa kokemuksen

Asiakkaan kannalta mobiilikierroksen sujuvuus on kuitenkin tärkeintä. Siksi paikalla täytyy olla hyvä verkkoyhteys ja myös puhelimen on oltava uudempaa mallia.

Monesti materiaalin pystyy lataamaan puhelimeen jo ennakkoon.

– Kierroksen aloituspisteessä kannattaa tarjota hyvä verkkoyhteys ja neuvoa, kuinka materiaalin saa ladattua etukäteen puhelimeen, Pesonen vinkkaa.

Tällä hetkellä kierrokset ovat kävijöille ilmaisia. Yleisesti kyseessä on palvelu, jota voi hyödyntää vaikka matkailukohde olisi muuten suljettu. Pesonen uskoo, että kokemus vaikuttaa asiakastyytyväisyyteen.

– Nyt luotetaan, että kierros on hyvä elämys ja siitä kerrotaan eteenpäin.

Paikasta jää mukava muisto, ja on todennäköistä, että matkailija palaa sinne takaisin.

Itä-Suomen yliopiston Juho Pesonen on mukana myös kuopiolaisen start up yritys Salmi Platformin hallituksessa. Muun muassa Pielaveden kierroksella käytetään yrityksen kehittämää sovellusta. Kuva: Raija Törrönen / Itä-Suomen yliopisto

Kehittämisen varaa on vielä kierroksien some-jakamisessa.

– Kokemus pitäisi pystyä jakamaan jo sovelluksen kautta tyyliin: "Olen täällä Pielavedellä aloittamassa AR-kierrosta."

Verkossa AR-kierros ei ole vielä niin paljon näkyvyyttä saanut sana, että esimerkiksi Googlen haku nostaisi sen näkyviin, jos etsii kohteita tietyltä paikkakunnalta.

– Tosin Pielavedellä kierros on niin laaja ja laadukas, että se on jo itsessään matkailunähtävyys, Pesonen toteaa.

Sivistysjohtaja: Joku päivä virtuaalisesti saunaan Kekkosen kanssa

Pielavedellä Kekkonen on saanut lähiaikoina uutta nostetta myös muuten kuin virtuaalisesti. Esimerkiksi Kekkosen aikaiset Linnan kalusteet ovat ihan konkreettisesti esillä kunnantalolla.

Juuri avattu AR-kierros on myös osa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi valitun Oulun tapahtumia. Pielavesi on mukana Nivalan ja Haapajärven kuntien Presidentinpolku-hankkeessa.

Pielaveden kunnan sivistysjohtajalla Jani Alakankaalla on mielessä lisää ideoita. Alakangas haaaveilee, että joku päivä Pielavedellä voisi mennä Kekkosen kanssa saunaan hyödyntäen lisättyä todellisuutta.

– Miksipä ei vielä Hruštšov lauteille mukaan, niin kokemus olisi täydellinen, hän naurahtaa.

Lue lisää:

Kekkosen arvohuonekalut Pielaveden kunnantalolle yleisön nähtäväksi

Urho Kekkosen syntymäkoti kaipaa matkailijoita

Suosittelemme sinulle