Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Syyttäjä: 15 pesäpallomailoin ja asein varustautunutta nuorta miestä pahoinpiteli kahta alaikäistä Pikku Huopalahdessa – vaaditaan ehdotonta vankeutta

Syyttäjän mukaan 15 naamioitunutta miestä hyökkäsi alaikäisten poikien kimppuun Helsingin Pikku Huopalahdessa maaliskuun lopussa. Syytetyillä oli mukanaan pesäpallomailoja, teräaseita ja ampuma-ase.

Helsingin käräjäoikeus, Pikku-Huopalahden pahoinpitely.
15:tä parikymppistä miestä syytetään törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä ryöstöstä Pikku Huopalahdessa. Kuva pääkäsittelyn alusta Helsingin käräjäoikeudesta 9.6.2021. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tänään Helsingin Pikku Huopalahdessa 27. maaliskuuta tapahtuneen suuren nuorisojoukon väkivaltatilanteen pääkäsittely.

15:tä 21–26-vuotiasta miestä syytetään törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä ryöstöstä. Syyttäjän mukaan miehet olivat yhdessä väkivaltaa käyttäen anastaneet 16-vuotiaan pojan kännykän. Lisäksi miehet olivat pahoinpidelleet 17-vuotiaan pojan.

Aiemmin poliisi tiedotti toisen uhrin olleen 18-vuotias, mutta syytteen mukaan hän oli 17-vuotias.

Syytteen mukaan osa miehistä oli kokoontunut ennen tekoa kauppakeskus Jumbossa Vantaalla. Ainakin viisi heistä oli ostanut sieltä pesäpallomailoja ja kertakäyttökäsineitä.

Tämän jälkeen miehet olivat ajaneet peräkanaa kolmella autolla Pikku Huopalahteen Paciuksenkaarelle. He olivat naamioituneet kasvomaskeihin ja pukeneet ylleen kertakäyttöhansikkaat. Heillä oli mukanaan autoissa myös useita teräaseita ja ampuma-ase.

Miehet olivat piirittäneet joukolla 16-vuotiaan pojan, pahoinpidelleet häntä ja vieneet hänen puhelimensa. Miehet olivat piirittäneet myös 17-vuotiaan pojan ja pahoinpidelleet häntä muun muassa potkimalla ja puukottamalla jalkaan.

Tämän jälkeen syytetyt olivat syyttäjän mukaan poistuneet paikalta yhdessä kolmella autolla. Poliisi pysäytti heidät Mannerheimintiellä.

Syyttäjä: Kaikki osallistuivat rikoksiin

Syytteen mukaan kaikki 15 miestä olivat osallistuneet rikoksiin joko suunnittelemalla niitä, kuljettamalla autoa, piirittämällä, pahoinpitelemällä tai anastamalla puhelimen.

Syyttäjän mukaan täysin yllättäen alaikäisiin kohdistunut teko oli erityisen raaka ja julma sekä kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Toissijaisena syytteenä tapauksessa on törkeän ryöstön sijaan törkeä varkaus.

Lisäksi yhtä miehistä syytetään huumausaineen käyttörikoksesta sekä väärän henkilötiedon antamisesta. Hänen hallussaan oli pieni määrä kannabista, ja hän ilmoitti poliisille väärän nimen kiinniottotilanteessa.

Syyttäjä vaatii miehille ehdottomia vankeusrangaistuksia.

Syytetyt vaikenivat tapahtumista

Poliisi kertoi aiemmin, että esitutkinnassa epäillyt vaikenivat tapahtumista poikkeuksellisen paljon. Kuulusteluissa suuri osa syytetyistä kieltäytyi vastaamasta kaikkiin poliisin kysymyksiin.

Tekojen motiivi jäi siksi epäselväksi. Poliisi epäili, että suunnitelmallisen teon alkuperäinen kohde olisi ollut toinen teräasein varustautunut miesjoukko, jonka poliisi otti kiinni Pitäjänmäen suunnalla

Syytetyiltä ei ole saatu kirjallisia vastauksia oikeudessa. Riidatonta tapauksessa on lähinnä se, että syytetyt ovat olleet mukana tapahtumapaikalla olleissa autoissa.

Osalla syytetyistä on aiempaa väkivalta- ja huumausainerikostaustaa. Suurin osa heistä on ollut vangittuna 27. maaliskuuta lähtien ja osa 24. huhtikuuta lähtien.

Lisää aiheesta:

Poliisi epäilee nyt 15 nuorta miestä 16-vuotiaan ja 18-vuotiaan törkeästä pahoinpitelystä Pikku Huopalahdessa

Alaikäisten väkivaltarikosten määrä kasvoi noin 40 prosentilla Helsingissä – poliisi huolissaan teräaseiden yleistymisestä ja jengeistä

KRP selvittää nuorisojoukoissa epäiltyä järjestäytynyttä rikollisuutta pääkaupunkiseudulla – rikostarkastaja: "Tämä on koko yhteiskunnan asia"

Suosittelemme