Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Hyttyskesä alkoi räjähdysmäisesti – tutkijan mukaan edessä on yksi itikkapitoisimmista kesistä

Jyväskylän yliopiston dosentti Jari Haimi kertoo saavansa päivittäin ihmisiltä raportteja valtavista hyttysmääristä. Kevään ja alkukesän aikana olosuhteet ovat olleet erittäin otolliset hyttysille.

Jyväskylän yliopiston dosentti Jari Haimin mukaan luotettavat mittarit hyttysten laskemiselle puuttuvat.
Kalle Pallonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kevään ja alkukesän olosuhteet ovat olleet hyttysen lisääntymiselle suotuisat. Kevät oli kostea toukukuun runsaine sateineen, ja alkukesän lämpö on valmistanut hyttyset toukkavaiheesta aikuisiksi.

– Metsissä on ojissa ja lammissa vettä, joten kyllä siitä pystyi jo keväällä ennustamaan, että aika hyvältä näyttää, dosentti Jari Haimi Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta hymyilee.

Nyt hyttysiä on niilläkin paikoilla, joissa ei tyypillisesti ole paljon hyttysiä.

– Meillähän oli kohtuullisen runsasluminen talvi ja ne sulamisvedet, jotka tuonne maastoon jäivät loivat toukille hyvän elinpaikan. Sitten tuli runsaita sateita, jotka jatkoivat niiden lampareiden elinikää, siinä mielessä toukilla on ollut hyvät paikat kasvaa.

– Nyt tuli yllättäen pitkäaikainen lämmin kausi eli sieltä ne hyttyset kuoriutuu yhtä aikaa. Nyt ne on kaikki täällä yhtä aikaa, Haimi toteaa.

Haimi kertoo saavansa ihmisiltä päivittäin raportteja, että hyttysiä on tällä hetkellä todella paljon.

Hän vahvistaa, että tämä kesä on poikkeuksellinen hyttyskesä.

– Kyllä tämä meikäläisen iän skaalassa on yksi eniten hyttysiä sisältänyt alkukesä, Haimi pohtii.

– Paha on sanoa sitä, että onko nyt mikään ennätysvuosi, koska meillä ei ole oikein sellaista luotettavaa mittaria. Mutta kyllä tämä sinne TOP 5:een menee.

Uusi sukupolvi saattaa tulla loppukesällä

Suomessa on noin 40 hyttyslajia. Noin kymmenen näistä lajeista käy imemässä ihmisen verta.

– Voi sanoa, että nämä kesähyttyset ovat jollakin tavalla ärhäkämpiä. Nämä munat on siis munittu viime syksynä ja toukat ovat kuoriutuneet keväällä ja aikuiset kehittyneet nyt toukokuun aikana.

Myöhemmin kesällä saattaa tulla hiljaisia hyttyslajikkeita, joihin törmää esimerkiksi vadelmanpoimimisaikaan pusikoissa.

Usein hyttyskesän huippu osuu juhannukselle. Nyt Haimi kuitenkin veikkaa, että jos tällaiset kelit jatkuvat, niin huippu saavutetaan jo ennen juhannusta ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa.

Jotkut lajit tuottavat kesän aikana toisenkin sukupolven. Jos kelit siis jatkuvat suotuisina, loppukesästä voidaan odottaa hyttysten toista sukupolvea.

Tuntuuko sinusta, että hyttysiä on tavallista enemmän? Voit keskustella aiheesta 10.6. klo 23.00 saakka.

Alkukesän rauha on vaihtunut infernaaliseen ininään, kun hyttyspopulaatiot ovat kuoriutuneet vauhdilla.

Suosittelemme sinulle