Hyppää sisältöön

Syntyvyyden lasku ja kyläkouluverkon säilyttäminen ovat hankala yhtälö – kuuntele Kuntarundin Oulaisten vaalikeskustelu Yle Areenasta

Kiinteistöverotuloja toivotaan tuulivoimapuistosta. Uusia yrityksiä kuitenkin kaivataan myös Oulaisiin. Liikenneyhteydet eri suuntiin ovat hyvät, ja uusia kuntalaisia voisi houkutella etätyömahdollisuudella.

Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla.
Päivi Annala

Oulainen kamppaili näkyvästi muutama vuosi sitten Oulaskankaan sairaalan synnytysosaston säilyttämisen puolesta. Kaupungissa on 7 000 asukasta. Oulaisissa kärsitään valtakunnallisesta ilmiöstä, syntyvyyden laskusta. Siihen pitäisi kuitenkin keksiä paikallisia ratkaisuja. Syntyvistä lapsista ja alle 12-vuotiaista kaupunkiin muuttavista saa silkkaa rahaa. Onko raha se, joka ratkaisee?

– Minkälaisia ihmisiä tällä on saatu Oulaisiin, ovatko työelämässä vai ei. Pelottaa, että tämä houkuttelee ilmaiseksi asumaan, sanoo keskustan Jarkko Korhonen.

Kyläkoulut puhuttavat aina. Tulevat kuntapäättäjät joutuvat ratkomaan, tarvitaanko 50 vuosittaiselle lapselle kuusi alakoulua. Kaupungissa on linjaus, että kyläkoulut säilyvät, mutta tulevaisuudessa asiaa joudutaan tarkastelemaan. Koulurakennukset ovat kuitenkin kunnossa ja liikuntapaikkoihin on satsattu viime vuosien aikana.

Kaupungin vetovoima syntyy työ- ja koulutuspaikoista. Oulaisiin pitäisi saada uusia yrityksiä. Liikenneyhteydet ovat hyvät, ja uusia kuntalaisia voisi houkutella etätyömahdollisuudella.

Oulaisten Kuntarundi-keskustelussa ovat mukana Marjut Lehtonen (kesk.), Matti Heikkinen (kd.) ja Jarkko Korhonen (kesk.). Toimittaja on Risto Degerman ja tekninen tuottaja Antti Punkki.

Suomen suurin vaalikiertue Kuntarundi vie sinut jokaiseen Manner-Suomen kuntaan ja nostaa esiin ne asiat, joista sinun kunnassasi juuri nyt keskustellaan. Mukana keskustelussa on kolme kuntavaaliehdokasta. Kuuntele, mistä sinun kunnassasi puhutaan.

Tutustu kotikuntasi ehdokkaisiin Ylen vaalikoneessa(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle