Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Perussuomalaiset teki HKL:n toimitusjohtajasta rikosilmoituksen vaalimainosjupakassa: "Käytämme kaikki keinot vääryyden oikaisuun"

Perussuomalaiset pyytää poliisia selvittämään, onko HKL:n toimitusjohtaja syyllistynyt virka-aseman väärinkäyttöön tai syrjintään. HKL poisti muun muassa julkisen liikenteen pysäkeillä olleet perussuomalaisten vaalimainokset harhaanjohtavuuden vuoksi.

Perussuomalaisten vaalimainoksen päälle on vedetty teipit Helsingin Viipurinkadulla.
Poistetuissa vaalimainoksissa annettiin ymmärtää, että maahanmuuttajat ohittavat muut kaupungin vuokra-asuntojen jaossa. Teipeillä ylivedetty mainos kuvattu maanantaina 7.6.2021 Helsingin Viipurinkadulla. Kuva: Sini Järnström/ Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaiset on tehnyt Helsingin poliisilaitokselle rikosilmoituksen katukuvasta poistettuihin puolueen vaalimainoksiin liittyen.

Perussuomalaiset pyytää tutkintapyynnössä poliisia selvittämään, onko Helsingin kaupungin liikennelaitoksen HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski syyllistynyt virka-aseman väärinkäyttöön tai syrjintään.

Perussuomalaisten mielestä mainosten poistamisessa on kysymys julkisen vallan käyttämisestä ja poliittisen sananvapauden kaventamisesta.

– Helsingin kaupunki on painostanut mainospaikkoja myyvän yrityksen poistamaan perussuomalaisten mainoksen maksetulta mainospaikalta. Tässä on puututtu törkeällä tavalla vaaleihin ja sananvapauteen, kertoo perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos Ylelle.

Lehmuskoski ei ollut vielä keskiviikkona iltapäivällä nähnyt hänestä tehtyä rikosilmoitusta, joten hän ei halunnut kommentoida asiaa henkilökohtaisella tasolla.

Rikosilmoituksesta kertoi ensin Iltalehti, joka oli saanut tiedon perussuomalaisten puoluelehdestä. Yle on vahvistanut asian Helsingin poliisilaitokselta, jossa tapausta on alettu selvittää.

Mainoksia pidettiin epäasiallisina

Ulkomainosyhtiö JCDecaux ja Helsingin kaupungin liikennelaitos päättivät poistaa katukuvasta viime maanantain aikana osan perussuomalaisten vaalimainoksista harhaanjohtavuuden vuoksi.

Mainoksia oli esillä ainakin Helsingin julkisen liikenteen pysäkeillä. Poistettujen mainosten katsottiin vihjaavan, että Helsingin vuokra-asuntojen myöntämisessä suosittaisiin ulkomaalaistaustaisia henkilöitä.

Lehmuskosken mukaan HKL kunnioittaa sananvapautta, vaalien vapautta ja muitakin demokratian keskeisiä periaatteita. HKL:n täytyy kuitenkin noudattaa myös mainosalan sääntelyä.

Mainonnan kansainvälisten sääntöjen mukaan markkinoinnin on oltava lain ja hyvän tavan mukaista, rehellistä ja totuudenmukaista.

– Kyseisessä mainoksessa annettiin kuva, että maahanmuuttopolitiikka olisi syynä kaupungin asuntojen epäoikeudenmukaiseen jakoon. Mainoksen sisältö on herättänyt yleistä paheksuntaa, ja käsityksemme mukaan se on katsottavissa mainosalan sääntelyn vastaiseksi, Lehmuskoski toteaa.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan asiakkuusjohtaja Mari Randell kertoi aiemmin Ylelle, että vuokra-asunnonhakijan etnisyys tai kantasuomalaisuus ei ole kriteerinä missään vaiheessa prosessia. Myös Helsingin kaupungin vuokra-asuntoyhtiö Heka piti mainoksia epäasiallisina ja virheellisinä.

– En hyväksy väitettä, että mainoksessa oli väärää tietoa. On selvää, että esimerkiksi asunnottomat turvapaikanhakijat menevät monien suomalaisten edelle asuntojen haussa, perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos sanoo.

Perussuomalaiset tahtoo mainokset takaisin

Perussuomalaiset tulkitsee mainonnan sääntöjä eri tavalla kuin HKL. Puolueen mielestä harhaanjohtavuus voi olla kriteerinä siinä vaiheessa, kun mainostilasta tehdään kauppaa.

Tässä tapauksessa mainostila oli jo tarjottu. Kyse oli mainoksen poistamisesta maksetusta paikasta.

– Perussuomalaiset oli tehnyt mainosten myyjän kanssa sopimuksen, ja he olivat hyväksyneet mainoksen, Grönroos toteaa.

Perussuomalaisten tavoitteena on Grönroosin mukaan se, että kaupunki ymmärtää tehneensä väärin, ja mainokset palautetaan paikalleen välittömästi.

– On mahdoton tilanne, että kaupunki tai yksittäinen virkamies päättää, millaisin teemoin puolueet kampanjoivat vaaleissa. Vaaleihin on vain muutama päivä, joten käytämme kaikki keinot vääryyden oikaisuun, Grönroos sanoo.

Lisää aiheesta:

Perussuomalaisten paheksuntaa herättäneet vaalimainokset poistetaan katukuvasta – Halla-aho: Mielenkiintoista, jos mainoslauseiden on oltava kirjaimellisesti totta

Romahtaako maahanmuuttajien työllisyysaste parissa vuodessa ja johtuuko korona ilmastonmuutoksesta? Yle teki faktantarkistusta poliitikkojen väitteille

Onko sähköauton hiilijalanjälki suurempi kuin polttomoottoriauton? Lue faktantarkistajien vastaukset viiteen pienpuolueiden väitteeseen

Suosittelemme sinulle