Hyppää sisältöön

Nuorten Matala on tavoittanut nuoret, osastohoidon käyttö on vähentynyt – Kymsote nojaa pian entistä enemmän varhaiseen tukeen ja apuun

Osastohoito on parin viime vuoden aikana vähentynyt nuorisopsykiatrisella osastolla Kymenlaaksossa. Varhaisen tuen tarve sen sijaan on kasvanut. Siksi Kymsote laittaa paukkujaan siihen.

Oulun nuorisopsykiatrian poliklinikkan kyltti
Kymsote suuntaa entistä enemmän varhaisempaan tukeen nuorisopsykiatrian palveluissa. Arkistokuva. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Jasmina Kauta
Avaa Yle-sovelluksessa

Kymsote uudistaa nuorisopsykiatrian toimintaa ja nuorten palveluja. Tarkoituksena on muuttaa nuorisopsykiatrian toimien painopistettä avohoitotyyppiseen toimintaan ja varhaisempaan tukeen, Kymsote tiedottaa.

Vuonna 2019 perustettu matalan kynnyksen palvelu Nuorten Matala on parantanut nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen saatavuutta perustasolla.

Yksiköstä saa hoitoa esimerkiksi nuoren mielenterveyteen tai päihteiden käyttöön liittyvissä asioissa ja apua vanhemmuuteen tai kasvatukseen liittyvissä kysymyksissä. Varhainen apu on Kymsoten mukaan löydetty.

– Nuoria on ohjautunut yksikköön suunnitellusti, ja toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Viimeisen vuoden aikana nuoria on tullut erityisen paljon palvelujen piiriin, kertoo ylihoitaja Susanna Rämä tiedotteessa.

Osastohoito on vähentynyt

Kymenlaakson psykiatrisen sairaalan nuorisopsykiatrisen osaston käyttö sen sijaan on vähentynyt parin viime vuoden aikana. Elokuusta lähtien osastolla on käytössä kahdentoista sijaan yhdeksän paikkaa.

Nuorisopsykiatrian osaston yhteyteen perustetaan nuorten kotisairaala, joka on osastohoitoa korvaava hoitomuoto. Kotisairaalan toimintaan yhdistetään Kouvolassa nyt toimiva nuorten tehostettu avohoito.

Johtavan ylilääkärin Ari Ronkaisen mukaan henkilöstöä saadaan muutosten myötä enemmän varhaisiin palveluihin. Kun ongelmiin puututaan mahdollisimman varhain, niihin on helpompi vaikuttaa.

Kymenlaakson psykiatrisessa sairaalassa on tehty muitakin muutoksia viimeisen kahden vuoden aikana.

Sairaalan paikkalukua on laskettu, ja toimintaa on myös aikuisilla suunnattu avohoitoon. Lisäksi sairaalan yhteyteen on perustettu aikuispsykiatrialle kotisairaala ja geropsykiatrinen poliklinikka eli psykiatriapoliklinikka ikäihmisille.

– Meillä on näistä muutoksista hyviä kokemuksia. Pystymme samalla henkilökuntamäärällä auttamaan suurempaa määrää potilaita kuin aiemmin, kertoo psykiatrisen sairaalanylilääkäri Marja-Liisa Portaankorva tiedotteessa.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle