Ravivalmentaja Erkki-Pekka Mäkisen keskiviikkona uutisoitu seksuaalirikostuomio on järkyttänyt lajipiireissä.
Mäkinen sai tiistaina neljän ja puolen vuoden vankeusrangaistuksen useista seksuaalirikoksista Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Tuomio ei ole lainvoimainen, ja Mäkinen on kiistänyt kaikki syytteet. Tuomion julkaisun jälkeen Suomen Hippos asetti pitkään alalla toimineen valmentajan toistaiseksi voimassa olevaan kilpailukieltoon.
Mäkinen on ohjastanut huippuravureita ja on lajin tunnettu kasvo. Yksi Mäkisen nimekkäimmistä hevosista oli ikäluokkansa menestyneimpiin kuulunut Graceful Swamp, joka kuoli vasta nelivuotiaana syksyllä 2019.
– Moni on ihaillut häntä, pitänyt esikuvana ja hyvänä tyyppinä. Moni hänen hevosiaan seurannut muistaa, että hänellä oli todella hyvä hevonen, ja sen myötä Erkki-Pekka tuli tunnetuksi koko Suomelle. Kyllähän tämä on sellainen märkä läimäisy päin kasvoja kaikille, kertoo ravivalmentaja Nina Pettersson-Perklén.
Kaksi vuotta Teivon ravikeskuksen nuorisotoiminnan ohjaajana toiminut Viena Kauppi pitää Mäkisen ilmitulleita rikoksia järkyttävinä.
– Järkyttävää meidän lajillemme. Teemme nuorisotoiminnassa työtä sen eteen, että lapsille ja nuorille olisi turvallista harrastaa talleilla. Tällaista ei haluta jatkossa, Kauppi toteaa.
"Haluaisin uskoa, että nämä ovat poikkeustapauksia"
Mäkisen tapauksesta ei Kaupin mukaan ole kovin paljon ehditty keskustelemaan ravikeskuksen porukan kesken. Sekä Kauppi että Pettersson-Perklén pelkäävät lajille aiheutuvaa mainehaittaa.
– Varmasti on jokaisessa ammatissa ja lajissa välillä tällaisia ikäviä tapahtumia, mutta eihän tämä nyt hyvää PR:ää ole, ei raviurheilulle eikä alalla ammatikseen työskenteleville kuin harrastajillekaan. Haluaisin kuitenkin uskoa, että nämä on todella poikkeustapauksia, Pettersson-Perklén sanoo.
Kauppi ei ole kuullut huhuja häiriökäyttäytymisestä harrastustovereiltaan.
– Lajissa on kuitenkin niin paljon hyvää, ja suurin osa on saanut harrastaa ihan rauhassa. Tästä ei voi vetää yleistyksiä.
Hevosurheilun toissa vuonna teettämään kyselyyn vastanneista 62,8 prosenttia kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää ja 45 prosenttia sukupuoleen perustuvaa häirintää hevosalalla. Kaksi kolmasosaa vastaajista tuntee jonkun toisen, joka on kokenut häirintää. Kyselyyn vastasi yhteensä 463 ihmistä.
Hevospiireistä on kantautunut viime viikkoina toinenkin rikosuutinen. Toukokuun lopussa Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi Naantalissa hevostallia pitävän pariskunnan todennäköisin syin epäiltynä kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
Kynnystä avun saamiseen pitäisi madaltaa
Kauppi uskoo, että nykyään lapsiin kohdistuvista rikosepäilyistä uskalletaan puhua enemmän ja avoimemmin. Avoimemman keskustelukulttuurin luominen ei ole kuitenkaan häneen mukaansa helppoa, eikä seksuaalisesta häirinnästä puhuminen ole lasten kanssa mutkatonta.
Hän uskoo Mäkisen tapauksen avaavan ilmapiiriä entisestään ja toivoo, että vastaavanlaisista asioista tultaisiin jatkossa heti puhumaan, jotta asiaan voi puuttua.
– Olen harrastanut raviurheilua pikkulapsesta asti ja en ole itse ikinä tällaista kokenut. Todella valitettavaa, että tällaista on tapahtunut.
Pettersson-Perklén toivoisi Suomen Hippokselta konkreettisena toimena työryhmän perustamista, jonka kautta ravivalmentajien kanssa voitaisiin käydä henkilökohtaisia keskusteluita. Näissä tapaamisissa voisi Pettersson-Perklénin mukaan olla helpompi puhua mahdollisista ongelmista.
– Kynnys hakea apua tähän pitäisi olla matalampi. Tämmöistähän ei saisi tapahtua missään tapauksessa. Pitäisi laajemmin selvittää, miten saisimme kitkettyä pois tämmöisen, hän toteaa.
Lue myös:
Juttua muokattu 10.6. klo 6.29: Korjattu Nina Petterson-Perklénin nimi oikein.