Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Varkauden Ämmäkoskeen suunnitellaan vaelluskaloja varten padon ohittavaa uomaa

Tavoitteena on parantaa lohikalojen menestymismahdollisuuksia Ämmäkoskessa ja turvata niiden kutumahdollisuudet sekä poikasvaiheen selviytyminen. Uoma toisi uusia mahdollisuuksia virkistyskalastuksen kehittämiseen.

Koski kuohuu.
Ämmäkosken padon ohittavan uoman suunnittelu alkaa kesällä. Kuvituskuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Keijo Salokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Varkauden Ämmäkoskeen suunnitellaan säännöstelypadon ohittavaa uomaa vaelluskaloille. Tarkoituksena on parantaa lohikalojen menestymismahdollisuuksia Ämmäkoskessa, turvaamalla kalojen kutumahdollisuudet ja poikasvaiheiden selviytyminen koskialueella.

Padon alapuoliselle koskialueelle halutaan myös luoda ympäristövirtaama. Ämmäkosken kalataloudellinen kehittäminen elvyttäisi virtavesilajistoa ja tukisi vaelluskalakantojen elpymistä Haukiveden ja Unnukan vesistöissä. Samalla syntyisi uusia mahdollisuuksia virkistykseen ja kalastukseen.

Ämmäkosken kalataloudellista kehittämistä on selvitetty laajassa yhteistyöverkostossa viime syksyn ja talven aikana. Mukana ovat muun muassa Varkauden kaupunki, Stora Enso, WWF, Pohjois-Savon ely-keskus, Navitas Kehitys Oy ja Varkauden urheilukalastajat.

Hankkeeseen haetaan rahoitusta maa- ja metsätalousministeriöstä ja tarkempi suunnittelutyö alkaa kesällä. Samalla jatketaan myös koskialueen kunnostustöiden suunnittelua.

Suosittelemme