Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Uudenmaan koronaluokitus lieveni kiihtymisvaiheeseen, osa kunnista jo perustasolla – ravintolat saattavat olla auki kello 23 asti jo perjantaina

Pääkaupunkiseudulla siirrtytään leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Pääkaupunkiseutu on ollut leviämisvaiheessa marraskuusta lähtien. Hallitus päättää pääkaupunkiseudun ravintoloiden aukiolon pidentämisestä mahdollisesti jo tällä viikolla.

Ihmisiä ravintolan terassilla.
Ihmisiä Kiskan terassilla Helsingissä 28. toukokuuta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Onni Kalin,
Saara Hirvonen,
Laura Kangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Uudenmaan maakunta on palannut epidemian kiihtymisvaiheeseen, toteaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Ministeriön mukaan ravintolarajoitusten keventämisestä päätetään huomenna aamupäivällä ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa. Tavoitteena on, että kevennykset tulevat voimaan jo huomenna perjantaina 11.6.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan muun muassa pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoituksia lievennetään ensi viikon alussa.

Itä-Uusimaa ja Länsi-Uusimaa lukuun ottamatta Espoota ja Kauniaisia palaavat perustasolle, ja siellä kokoontumisrajoitukset kumotaan kokonaan.

Nyt pääkaupunkiseudun lisäksi Keravalla ja Keski-Uudellamaalla on voimassa tiukemmat kokoontumisrajoitukset. Sisätiloissa voi kokoontua enintään kymmenen henkilöä. Ulkotiloissa voi kokoontua yli 50 henkilöä, jos osallistujat tai yleisö voidaan jakaa erillisiin lohkoihin.

Avi ryhtyy valmistelemaan päätöstä, jolla kokoontumisrajoituksia lievennetään pääkaupunkiseudulla, Keravalla ja Keski-Uudenmaan kunnissa.

Päätös julkaistaneen maanantaina 14.6. ja se tulisi voimaan 15.6.

Avin valmistelema päätös noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ohjausta kiihtymisvaiheessa suositeltavista yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksista:

  • Sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää kokoontumisia ilman henkilömäärärajoitusta.
  • Sisätiloissa järjestettävissä yli kymmenen hengen kokoontumisissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus säilyttää turvavälit eli välttää lähikontakti toisiinsa. Lähikontaktilla tarkoitetaan sisätiloissa asiakkaiden oleskelua enintään kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia.
  • Yli 50 henkilön ulkotilaisuuksissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus välttää fyysinen kontakti toisiinsa, mutta tietyn mittaisia turvavälejä ei enää vaadita.
  • Jos sisätiloissa järjestetyssä tilaisuudessa on yli kymmenen henkilöä ja ulkotiloissa yli 50 henkilöä, tilaisuuden järjestelyissä on lisäksi noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.
  • Lisäksi on noudatettava lain hygieniavaatimuksia esimerkiksi asiakkaille tarjottavasta mahdollisuudesta käsien puhdistamiseen ja oleskelun väljästä järjestämisestä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi tänään kiihtymisvaiheesta

Myös pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi tänään torstaina kokouksessaan, että pääkaupunkiseutu on palannut kiihtymisvaiheeseen.

Kiihtymisvaiheeseen siirrytään välittömästi ja sen seurauksena palveluja avataan ja rajoituksia puretaan tiistaista 15. kesäkuuta alkaen. Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi myös Kauniainen seuraa koordinaatioryhmän linjaamia rajoituksia ja suosituksia.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi asiasta Twitterissä.

Vapaavuori kertoi myös infotilaisuudessaan, että ensi maanantaista alkaen 25–29-vuotiaat voivat varata ajan rokotukseen.

Koronakoordinaatioryhmä on valmistellut päätöstä ja sen käytännön toimeenpanoa viime viikon kokouksesta lähtien. Tilanteen kehittymiseen liittyy edelleen epävarmuuksia, joten ryhmällä on valmius linjata asiasta nopeasti uudelleen, mikäli tilanne kääntyy huonompaan suuntaan.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kävi tänään kokouksessaan Uudenmaan epidemiatilanteen tarkasti läpi, kertoo HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

– Kehitys on ollut suotuisaa jo pidempään. Kokonaisarvion perusteella päädyttiin tähän kiihtymisvaiheeseen siirtymiseen.

Pääkaupunkiseutu on ollut leviämisvaiheessa marraskuusta lähtien.

Ryhmä painottaa, että epidemia ei ole ohi, varovaisuutta ja terveysturvallisia käytäntöjä tulee edelleen noudattaa ja joitakin rajoituksia on syytä edelleen pitää voimassa. Rajoitukset koskevat vielä aikuisten ohjattua liikuntaharrastustoimintaa sisätiloissa, kuntosalien ja ryhmäliikuntatilojen aikuisten omatoimikäyttöä sekä aikuisten kilpailu-, ottelu- ja turnaustoimintaa sisätiloissa.

Aiemmat suositukset etätyöstä ja kasvomaskien käytöstä ovat edelleen voimassa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedottaa erikseen omista päätöksistään.

Muutokset voimaan ensi tiistaina

Lasten ja nuorten eli vuonna 2001 syntyneet ja tätä nuoremmat saavat ensi tiistaista alkaen harrastaa kilpailutoimintaa myös kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa terveysturvallisuusohjeita noudattaen. Kisojen yleisöä sen sijaan koskevat edelleen Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätökset yleisötilaisuuksien osanottajamääristä.

Aikuisten harrastustoiminta mahdollistetaan myös kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa. Aikuisten liikuntaharrastukset ovat kuitenkin edelleen mahdollisia vain ulkotiloissa. Samojen ohjeita suositellaan myös yksityisille toimijoille.

Kuntien asiakaspalvelutilat avataan lukuun ottamatta kuntosaleja ja ryhmäliikuntaharrastustiloja. Avattavia tiloja ovat kirjastojen lukusalit, ryhmätyötilat sekä kulttuuritalojen ja muiden vastaavien esitys- ja opetustilat. Kokous- ja kokoontumistiloja voi vuokrata Etelä-Suomen aluehallintoviraston yleisötilaisuusrajoituksia noudattaen.

Asiakaspalvelutiloissa ei ole enää kaavamaisia asiakasmäärärajoituksia, vaan huolehditaan tilakohtaisin järjestelyin terveysturvallisuuden toteutumisesta.

Matkailu ja maahantulo avainasemassa epidemiatilanteen jatkon kannalta

Rajoituksia kevennettäessä epidemia voi kiihtyä, mutta Mäkijärven mukaan riskiä tähän pidettiin kokouksessa pienenä.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttaneet koronavirusmuunnokset. Esimerkiksi C36-nimellä kulkeva variantti huolestuttaa Norjassa. Mäkijärven mielestä nämä uudet muunnokset tuskin muuttavat kokonaiskuvaa lähitulevaisuudessa.

– Tulevaisuus riippuu kovin siitä, miten matkailu ja maahantulo lisääntyy. Se on hyvin ratkaisevaa jatkon kannalta, miten matkailun ja maahantulon terveysturvatoimet järjestetään.

Hallitus linjaa Suomen rajoista tiettävästi vielä tänään valtioneuvoston istunnossa.

Mitä kiihtymisvaiheeseen siirtyminen voi tarkoittaa käytännössä?

Hallitus päätti uusista ravintolarajoituksista tämän viikon tiistaina. Muilla kiihtymisalueilla ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna kello 5–23 ja anniskelu on sallittu kello 7–22. Niin sanottua "tanssi- ja karaokekieltoa" ei myöskään ole.

Näiden lisäksi anniskeluravintoloiden sisätiloissa on käytössä puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista. Ulkoterasseilla asiakaspaikka rajoituksia ei ole, mutta jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka.

Ravintolayhtiö NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikströmin mielestä päätös siirtymisestä kiihtymisvaiheeseen on iso virstanpylväs kaikille Helsingissä asuville.

– Heti, kun valtioneuvosto ehtii tämän asian käsittelemään, niin ravintolat siirtyvät kello 22 asti kestävän anniskelun piiriin. Mikä puolestaan tarkoittaa sitä, että ravintolat saavat kutsuttua ihmisiä takaisin töihin.

Muokattu kello 16.58: Lisätty tieto, että sosiaali- ja terveysministeriö kertoi koko Uudenmaan maakunnan siirtymisestä kiihtymisvaiheeseen.

Jutun otsikkoa korjattu kello 13.29. Jutun otsikossa luki virheellisesti, että myös Uusimaa olisi siirtinyt kiihtymisvaiheeseen. Uudenmaan osalta päätös mahdollisesta siirtymisestä kiihtymisvaiheeseen tehdään tänään vasta kello 14.30 alkavassa Uudenmaan koronakoordinaatioryhmän kokouksessa.

Lue myös:

Ravintoloille uusia lievennyksiä ja erilaisten yleisötapahtumien järjestäminen helpottuu – katso, mikä muuttuu ja missä

Suosittelemme