Mittavien rakennusurakoiden yllättävästi paisuvat budjetit ovat nousseet jälleen keskusteluun Helsingin Kruunusillat-raitiotiehankkeen myötä.
Yle kertoi eilen, että pormestari Jan Vapaavuori käynnistää raitiotiehankkeesta erillisselvityksen, joka koskee rajusti kasvanutta kustannusarviota ja päätöksentekoprosessia.
Tämä ei suinkaan olisi lajissaan ensimmäinen mittava budjetin ylitys vastaavanlaisissa hankkeissa.
Yli kymmenen vuotta lykkääntyneen ja useita miljardeja euroja suunniteltua kalliimpaan Olkiluotoon kolmoseen sitä on vielä turha verrata. Pelkästään pääkaupunkiseudulta löytyy kuitenkin useampi esimerkki, joissa alkuperäinen budjetti on matkan varrella paisunut merkittävästi.
1. Olympiastadionin remonttibudjetti lähti täysin käsistä
Helsingin Olympiastadionin mittava peruskorjaus valmistui viime kesänä. Uudistilaa tuli remontin yhteydessä liki 20 000 neliötä, joihin sisältyy muun muassa kentän alle tullut harjoitusjuoksurata ja isot liikuntatilat.
Viisi vuotta kestäneen remontin kustannukset paisuivat lähtöhinnasta yli sata miljoonaa euroa. Lopullinen hintalappu ylitti 300 miljoonaa euroa.
Helsingin kaupunkiympäristöstä vastaavan apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) totesi Ylelle alkuvuodesta, että hankkeen kustannuksia nosti muun muassa se, että stadionille rakennettiin kansainvälisen jalkapalloliitto UEFAn vaatimusten mukaisia turvatoimia.
Myös laaja maanalainen rakentaminen nosti lopullista hintaa, mutta isoin ongelma oli koko projektin valvonta.
Valtiontalouden tarkastusvirasto totesi tammikuussa (siirryt toiseen palveluun), että Olympiastadionin perusparannuksen valvonta ei ole vastannut monimuotoisen ja pitkäkestoisen hankkeen vaatimuksia. Hankkeen ohjausryhmä ei siis onnistunut huolehtimaan siitä, että ison projektin kustannukset pysyvät hallinnassa ja hanke aikataulussa.
2. Glykoliongelma nosti Kehäradan kustannuksia miljoonilla
Kauan odotettu junayhteys Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Helsingin keskustan välillä käynnistyi heinäkuussa 2015. Kehäradan rakennustyöt kestivät kaikkiaan kuusi vuotta ja kalliita ongelmia tuli vastaan myös näillä raiteilla.
Hankalin matkalle sattunut tilanne oli glykolin löytyminen maaperästä lentokentän alta. Lentokoneiden jäänestoaineessa käytettyä glykolia oli vuosien saatossa päässyt maaperään suuria määriä ja se syövytti rakenteilla olevan tunnelin betoni- ja teräsrakenteita. Ongelman ratkomiseen meni vuosi ja sen myötä aikataulu meni uusiksi.
Kehärata oli tuolloin Vantaan historian suurin investointihanke. Radan rakentamisen arvioitiin maksavan 590 miljoonaa euroa. Hankkeen rakennuskustannukset olivat kuitenkin lopulta 770 miljoonaa euroa.
3. Surullisen kuuluisa länsimetro
Länsimetron ykkösvaihe eli rata Helsingin Ruoholahdesta Espoon Matinkylään piti ottaa käyttöön alun perin jo vuonna 2015. Liikenne alkoi kuitenkin vasta vuoden 2017 lopulla. Kustannukset puolestaan paisuivat yli miljardiin euroon, joka on liki kolminkertainen summa alkuperäiseen suunnitelmaan nähden.
Kustannusarvion kasvaminen johtui ulkoisen selvityksen mukaan useista toisiinsa liittyneistä tekijöistä. Merkittävä osa kustannusarvion ylityksestä aiheutuu asemien ja tunneleiden rakentamisesta sekä rakennuttamisesta. Kustannuksia kasvatti myös hankkeen laajeneminen, aikataulun venyminen ja töiden kiirehtiminen.
Hankkeen monimutkaistuessa kulujen ja aikataulun valvontaan ei myöskään lisätty resursseja. Kiteytettynä projektin mahalaskuun johtivat epärealistinen aikataulu, hankkeen paisuminen sekä puutteelliset suunnitelmat.
4. Musiikkitalon suunnitelmat muuttuivat matkan varrella
Musiikkitalon avajaisia juhlittiin kansalaistorin laidalla elokuussa 2011. Talo rakentui aikataulussaan, mutta ylitti arvioidut kustannukset.
Rakennustöiden alkaessa koko hankkeen kokonaiskustannusarvio oli 140 miljoonaa euroa. Lopullinen hintalappu ylitti kuitenkin 160 miljoonan.
Suurimmat yksittäiset ylitykset tapahtuivat rakennustöiden osalta jo runko- ja betonivalutöissä. Vaativan rakennuksen suunnitelmia jouduttiin myös muuttamaan rakentamisen aikana useaan otteeseen, mikä kasvatti suunnittelukustannuksia vielä rakennusvaiheessakin.
Voit keskustella rakentamisen budjetoinnista perjantaihin kello 23 asti.
Lue myös: