Hyppää sisältöön

Linnunradan keskeltä löytyi arvoituksellinen "vilkkuva jättiläinen" – suunnattoman tähden peittävä taivaankappale on tutkijoille mysteeri

Tähtitieteilijät seurasivat, kuinka jättiläistähti VVV-WIT-08 himmeni lähes näkymättömiin ja kirkastui sitten jälleen entiseen loistoonsa. Ilmiötä pidetään erittäin harvinaislaatuisena, sillä vastaavanlaisia kaksoistähtijärjestelmiä on löydetty vain kourallinen.

Taiteilijan näkemys VVV-WIT-08 -tähdestä ja sen ohi kulkevasta tuntemattomasta taivaankappaleesta. Kuva: Amanda Smith / Cambridgen yliopisto
Sakari Nuuttila

Cambridgen yliopiston johtamassa tutkimuksessa tähtitieteilijät ovat löytäneet Linnunradan keskustan läheltä eriskummallisen "vilkkuvan" jättiläistähden.

Tutkijat seurasivat kuukausien ajan, kuinka yli 25 000 valovuoden päässä Maasta sijaitseva tähti himmeni lähes täysin näkymättömiin, ja kirkastui sitten jälleen entiseen loistoonsa.

Jättiläistähden, nimeltään VVV-WIT-08, käytös on tutkijoiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) äärimmäisen poikkeuksellista. Vaikka monien tähtien kirkkaus vaihtelee jonkin verran, tähden käytännössä pimeneminen ja jälleensyttyminen kuukausein saatossa on erittäin harvinaislaatuista.

Tutkijat uskovat, että 100 kertaa Auringon kokoinen VVV-WIT-08 kuuluu uuteen "vilkkuvien jättiläisten" kaksoistähtijärjestelmien luokkaan. Tällaisissa järjestelmissä jättiläistähden kumppanina kiertää toinen tuntematon taivaankappale, jonka saartama läpikuultamaton kiekko peittää jättiläistähden aika ajoin.

– On ihmeellistä, että olemme juuri havainneet suuren, tumman ja pitkulaisen taivaankappaleen kulkevan meidän ja tämän kaukaisen tähden välistä, ja voimme vain arvailla, mikä se on, sanoo tutkija Sergei Koposov yliopiston tiedotteessa.

Tältä näytti Linnunrata Unkarin Salgotarjanista kuvattuna toukokuun alussa. Kuva: Peter Komka / EPA

Samantyyppisiä kaksoistähtijärjestelmiä tunnetaan entuudestaan vain kourallinen. Tunnetuin niistä on jättiläistähti Epsilon Aurigae, joka himmenee 27 vuoden välein puoleen normaalista loistostaan sen ohi kulkevan pölykiekon vaikutuksesta.

Uuden jättiläistähden löytäneen tutkimuksen johtaja Leigh Smith kertoo tiedotteessa, että vastaavia järjestelmiä on tähän mennessä havaittu puolenkymmentä, mikä antaa viitteitä omanlaisestaan tähtiluokasta.

– Näitä jättiläistähtiä on varmasti lisää löydettävissä. Seuraava haasteemme on selvittää, mitä nämä jättiläistähtiä kiertävät taivaankappaleet ovat, ja miten ne tulivat kiekkojen ympäröimiksi. Näin saatamme saada selville jotakin uutta siitä, miten tällaiset tähtijärjestelmät kehittyvät, Smith sanoo.

Tuore tutkimus julkaistaan tiedejulkaisussa Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Tähtienvälisestä avaruudesta tullut kappale oli tutkijoiden mukaan planeetan sirpale

Uraauurtava löytö avaruudesta hämmästyttää asiantuntijoitakin – ajatus maan ulkopuolisesta elämästä on jännittävä, mutta "savuava ase" uupuu

Ovatko muinaiset astronautit auttaneet ihmiskuntaa, ja onko ihmisiä siepattu ufoihin: Kaikkia ufomysteerejä ei pystytä vieläkään selittämään

Suosittelemme sinulle