Hyppää sisältöön

Retretti kaatui konkurssiin liki kymmenen vuotta sitten – nyt taideluolaston aluetta availlaan uudelleen, ja se on muuttunut täysin

Punkaharjulla Tuunaansaaressa sijaitsevaa taideluolastoa on remontoitu nyt yli vuoden ajan. Maan päällä sijaitsevista rakennuksista osa on purettu ja osa modernisoitu. Retretin alkuperäisistä rakennuksista jäljellä ovat Bunkkeri ja Mutteri.

Saimaan Taideluola Retretti Punkaharjulla
Retretin taideluolastoa on remontoitu yli vuoden ajan. Rahaa on mennyt tähän mennessä viitisen miljoonaa euroa, ja menee vielä toinen mokoma lisää. Kuvaaja: Kati Rantala / Yle, editointi: Esa Huuhko / Yle
Kati Rantala

Saimaan Taideluola Retretti Punkaharjulla on heräilemässä uuteen kukoistukseen.

Entisen taidekeskus Retretin alueella voi jo tänä kesänä voi tutustua ympäristötaiteeseen taidepolulla ja kulttuuripuistossa sekä maanpäällisiin galleriatiloihin. Heinäkuussa taideluolastossa avautuu digitaalinen elämysalue.

Pari-kolmekymmentä vuotta sitten Retretissä vierailleet kävijät ja taiteilijat saattavat hieraista silmiään, sillä tuttuja rakennuksia alueelta ei juuri löydy. Taidekeskus Retretti meni konkurssiin syksyllä 2012.

Retretin alkuperäisistä maanpäällisistä rakennuksista on jäljellä Bunkkerin ohella Mutteri-rakennus, joka toimii myös sisäänkäyntinä luolastoon.

Bunkkeri Taideluola Retretissä
Taidekeskus Retretin alkuperäisistä maanpäällisistä rakennuksista on jäljellä Bunkkeri, jossa on galleriatila. Kuva: Kati Rantala / Yle

Saimaan Taideluola Retretin toiminnanjohtaja Jussi Silvennoinen kertoo, että merkittävä osa vanhasta rakennuskannasta on nyt purettu. Tuunaansaaressa sijaitsevaa taideluolastoa on remontoitu nyt yli vuoden ajan.

Jo pelkästään maanpäällinen tontti on kokenut ison kasvojen kohotuksen reilun vuoden aikana.

– Tästä on kehittymässä hyvää vauhtia Saimaan alueen vaikuttavin kulttuurikeskus, joka tarjoaa hyvin monenlaiselle tekemiselle puitteita jatkossa.

Kesällä Kalevala näkyy ja kuuluu kaikessa

Tänä kesänä pääteemana on Kalevala. Kulttuuripuiston näyttelykokonaisuus Kalevalan kankahille taiteen tyyssijoille vie kävijän puuveistosten maailmaan.

– Kalevala näkyy ja kuuluu luolastossa Sammon ryöstö -luolakierroksella. Kalevala on mukana tavalla tai toisella kaikissa esillä olevissa taideteoksissa ja töissä, myös ruokatarjonnassa.

Kalevala-aiheisia puuveistoksia Taidekeskus Retretin kulttuuripuistossa.
Kulttuuripuiston näyttelykokonaisuus vie kävijän Kalevala-aiheisten puuveistosten maailmaan. Kuva: Kati Rantala / Yle

Luolakierros avautuu yleisölle perjantaina 9. heinäkuuta.

Silvennoinen kertoo luolaston digitaalisen elämysalueen tekniikan olevan Suomen mittakaavassa harvinaislaatuista. Elämysalueen kattoon sijoitetaan runsaasti videoprojektoreita, joiden avulla heijastetaan tarinaa ja taiteellista sisältöä luolan rosoisille seinille.

– Ihmiset pääsevät kokemaan ja elämään tarinaa kulkien pitkin luolan käytäviä. Luolakierroksen äänimaisemat ja valaistus luodaan modernilla tekniikalla.

Silvennoinen sanoo Saimaan Taideluola Retretin olevan yksi Itä-Suomen kiinnostavimpia kulttuurikohteita tänä kesänä.

– Täällä on osa alueesta jätetty ihan tarkoituksella maksuttomaksi, että pääsee vähän katselemaan, miten tämä miljöö on muuttunut. Pääsylippuja myydään luolastoon ja kulttuuripuistoon.

Luolasto nykyaikaistetaan miljoonaremontissa

1980-luvulla rakennettu luolasto päivitetään nykyaikaan: rakennustekniikka on uusittava kokonaan. Osa luolastosta on vielä remontin alla: sinne rakentuu tapahtumatoiminnalle ja ravintolapalveluille omia tiloja sekä näyttelytiloja taiteelle.

Saimaan Taideluola Retretin huipentuma siintää vuoden päässä: lähes kuuden tuhannen neliön luolasto otetaan käyttöön vuonna 2022.

– Iso tähtäin on ensi vuoden suuressa avauksessa, mutta täällä on jo nyt todella paljon koettavaa ja nähtävää.

Opastus Saimaan Taideluola Retrettiin
Saimaan Taideluola Retretin uudistusprojekti huipentuu vuonna 2022. Kuva: Kati Rantala / Yle

Tähän mennessä tehdyissä Saimaan Taideluola Retretin investoinneissa on kiinni 5–6 miljoonaa yksityistä rahaa. Remontin kokonaiskustannukset ovat yli 10 miljoonaa euroa.

Syksystä eteenpäin jatkuvat konserttisalina tunnetun kalliosalin ja ravintolasalin saneeraukset. Ne päivitetään nykyaikaan tämän vuoden lopun sekä ensi talven ja kevään aikana.

– Kauttaaltaan remontoidun luolaston on tarkoitus palvella 40–50 vuotta eteenpäin asiakkaita, taiteentekijöitä, sisällöntuottajia ja esiintyjiä, Silvennoinen sanoo.

Punkaharjun Tuunaansaaren alueelle on valmisteilla myös kaavauudistus, joka on tarkoitus saada päätöksentekoon tämän vuoden aikana.

– Toteutuessaan se toisi tänne esimerkiksi merkittävän määrän uutta hotellirakentamista, uusia näyttelytiloja ja residenssitiloja taiteilijoille.

Minkälaisia muistoja sinulla on Taidekeskus Retretistä? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 3.7. klo 23.00 asti.

Lue myös:

Retretin maagiset luolat kuohuttivat kansaa 1980-luvulla – nyt ne herätetään uudelleen henkiin digitaiteella ja kuudella miljoonalla eurolla

Punkaharjun luolaston remontin hintalappu kohoaa 6 miljoonaan euroon – kesäksi tulossa väliaikainen taide- ja kulttuuripuisto

Punkaharjulla entistä taidekeskusta puretaan uusien suunnitelmien tieltä – koko luolasto aiotaan kunnostaa

Retretin tunnetuksi tekemä luolasto herää henkiin Punkaharjulla kesällä

Suosittelemme sinulle