Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Viron pääministerin viesti toi matkustuskiistan julkisuuteen – Kaja Kallaksen avoin kirje Sanna Marinille kertoo maiden suhteiden vaikeuksista

Viron ja Suomen tuntijat muistuttavat kahden kansan suhtautumistapojen eroista. Silti koronakriisin aiheuttama häiriötila osoitti myös, kuinka kiinteäksi Suomenlahden ylittävä arki on jo muodostunut.

Matkustajalaiva saapumassa Helsingin Länsisatamaan.
Tallinnasta tuleva matkustajalaiva saapumassa Helsingin Länsisatamaan. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Pirkko Pöntinen,
Jyrki Saarikoski
Avaa Yle-sovelluksessa

Viron ja Suomen väliset matkustusrajoitukset kiristävät tunteita kahden läheisen kansan välillä. Perjantaina Kallas vaati Helsingin Sanomissa julkaistussa vuolaassa avoimessa kirjeessä Suomea höllentämään rajoituksia.

Helsingissä Viron ja kulttuuriyhteyksiä edistävässä Tuglas-seurassa työskentelevä virolainen kotouttamisen asiantuntija Järvi Lipasti sanoo, että suomalaisten ja virolaisten suhtautumistavassa on eroa:

– Virolaisten tapa kommunikoida pohjautuu enemmän tunteisiin. Silloin suomalaisten asiallinen tyyli vaikuttaa virolaisista helposti välinpitämättömältä.

Järvi Lipasti
Järvi Lipasti on Tuglas-seuran koulutus- ja kotoutussuunnittelija. Kuva: Järvi Lipasti

Hiljattain Viron pääministeri Kaja Kallas kutsui Suomen suurlähettilään Timo Kantolan puhutteluun matkustusrajoitusten takia. Kollegaansa Sanna Mariniin Kallas vetosi perjantaina julkisesti tunnetta säästelemättä.

"Hyvä Sanna", kirjoittaa Kallas moneen kertaan

"Hyvä Sanna", alkaa kirje. Kallas muistuttaa, että sekä hän että Marin ovat onnekkaita, kun työn vuoksi ei ole pakko elää erossa perheestä.

Matkustusrajoitusten vuoksi Suomeen jumittuneiden virolaisten lasten asemasta Kallas muistuttaa painokkaasti: "Neljä ja puoli kuukautta on pienen lapsen elämässä yhtä kuin ikuisuus", hän kirjoittaa.

Lentoliikenteen suosimista laivayhteyteen verrattuna Viron pääministeri paheksuu sekä sosiaalisiin syihin että ympäristöseikkoihin vedoten. Ratkaisukeinoksi matkustamisen helpottamiseen Kallas ehdottaa digitaalisia terveystodistuksia ja perää suhteellisuutta, sekä rokotettujen matkustusmahdollisuutta.

Kirjeen loppupuolelta löytää tilaa viittaus EU-sääntöihin, joiden kanssa Suomen toimet ovat Kallaksen mielestä ristiriidassa.

Ylen haastattelussa Viron pääministeri Kaja Kallas tiukensi sanomaansa. Hän sanoi pelkäävänsä, että Virossa voi kehkeytyä humanitaarinen kriisi, ellei Suomi höllennä maiden välisiä matkustusrajoituksia.

"Asiat ovat menneet pieleen, kun niitä pitää julkisuudessa hoitaa"

Suomen ja Viron suhteita pidetään niin hyvinä, että erimielisyydetkin on tapana joskus sanoa suoraan.

Silti julkisuus voi kertoa myös ongelmista, arvioi Viroa tunteva toimittaja Hannele Valkeeniemi. Vertailukohtaa pääministeri Kallaksen avoimelle kirjeelle ei Valkeeniemi lähihistoriasta muista.

Hannele Valkeeniemi sohvalla
Viroon erikoistunut toimittaja Hannele Valkeeniemi toimi viisi vuotta Suomen Tallinnan lähetystön lehdistövirkamiehenä. Kuva: Mari Siltanen / Yle

– Asioissa on yleensä jotain mennyt pieleen, silloin kun niitä pitää julkisuudessa ryhtyä hoitamaan, hän arvelee.

Viron-tuntijat korostavat, että maiden välisten suhteiden ymmärtäminen edellyttää, että asiaa osataan katsoa Suomenlahden kummankin rannan näkökulmasta.

Hannele Valkeeniemi toimi viisi vuotta Suomen Tallinnan-lähetystön lehdistövirkamiehenä. Viron kieltä osaavalle Valkeeniemelle se oli näköalapaikka maahan. Hän harmittelee nyt sitä, että vastakkainasettelu on maiden välisissä suhteissa näin pahasti kärjistynyt.

"Virolle Suomi näyttäytyy suurvaltana"

Valkeeniemen mukaan Suomi ja Viron alkoivat tasavertaistua kymmenkunta vuotta sitten. Hänen mukaansa Suomessa ei kuitenkaan aina muisteta, että Viron kannalta Suomella on maana suurempi merkitys kuin Virolla Suomelle.

– Maailmassa on ainoastaan yksi maa, jolle Suomi näyttäytyy miltei kuin suurvaltana, kuvaa Valkeeniemi asetelmaa.

Järvi Lipastin mukaan Virossa Suomen tilannetta seurataan tarkkaan, mutta Suomessa Viro on koronan aikana noussut esille lähinnä huonojen uutisten myötä.

– Uskon siihen, että viestinnällä voidaan saada paljon aikaan. Nyt näyttää siltä, että tässä on epäonnistuttu, varmaan puolin ja toisin, sanoo Valkeeniemi.

– Naapuri pitäisi tuntea paremmin ja pitäisi pystyä paremmin puhumaan toisen kanssa. Minusta tuntuu, että Suomi ei ole onnistunut perustelemaan matkustusrajoituksia, eikä Viro sen paremmin omaa näkökantaansa.

Viro halusi mediajulkisuutta, koska diplomatia ei auttanut

Viron Ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik toteaa myös, että viime viikkoina Viron ja Suomen yhteydenpidossa on ollut useita erikoisia vaiheita.

Pääministeri Kaja Kallaksen avoin kirje Suomen pääministerille median kautta on Vironkin oloissa poikkeuksellinen, sanoo Raik Ylelle.

- Virosta haluttiin lähettää tällainen avoin poliittinen viesti, koska diplomatian kautta asia ei ole Suomessa saanut julkisuutta.

Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik.
Kristi Raikin mukaan Yhdysvallat ja EU ovat valmistelleet Venäjän vastaisia pakotteita tiiviissä yhteistyössä. Kuva: Antti Häkli / Yle

Vaikka hän pitää Viron reaktioita ymmärrettävinä, hän myös kummeksuu, miksi Viro päätyi asioiden julkiseen puimiseen tässä vaiheessa, kun pandemian hoito alkaa jo olla päätöksessä.

Viron ja Suomen yhteys muistuttaa jo "seprakauppaa"

Hannele Valkeeniemi tuntee Viroa pitkältä ajalta. Kun vuoden 2008 talouskriisin jälkeen virolaisten työnteko Suomessa lisääntyi, alkoi muodostua yhteinen suomalais-virolainen maailma, jossa väki saattoi vapaasti liikkua toimeentulon ja kaupan myötä.

Valkeeniemi vertaa tätä sadan vuoden takaiseen "seprakauppaan", jolloin myytiin silakkaa ja viljaa yli Suomenlahden.

Mutta koronakriisi lopetti nykyiset vilkkaat yhteydet ja palautti neuvostoaikaa muistuttavan rajan maiden välille.

– Suomessa ei silloin tunnistettu, kuinka paljon virolaisia täällä käy töissä. Virolaiset ovat Suomen näkymättömin vähemmistö, sanoo Valkeeniemi.

Järvi Lipastin mukaan vasta koronarajoitusten myötä nähtiin kunnolla, kuinka tiivis yhteinen alue Viron ja Suomen välille oli jo syntynyt.

– Työssäkäynti ja arkielämä ovat kietoutuneet yhteen. Emme käytännön elämässä edes koe, että menemme ulkomaille kun matkustamme Tallinnaan tai Helsinkiin, sanoo Lipasti.

Näköala yli Suomenlahden

– Nyt nähtiin kuitenkin, ettei tätä ylirajaisuutta ole kunnolla ymmärretty. Korona on ollut kaikille uusi tilanne, jolloin ratkaisuja on ollut vaikea löytää, Järvi Lipasti sanoo.

Hän työskentelee Helsingissä, mutta pitää yllä kiinteitä suhteita kotimaahansa Viroon.

Virosta Suomeen saapuvia matkustajia Länsiterminaalissa Helsingissä.
Virosta Suomeen saapuvia matkustajia Länsiterminaalissa Helsingissä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Myös Kristi Raik katsoo tapahtumia Suomenlahden molemmilta puolilta.

Hänkin sanoo, että Suomessa ei ole ymmärretty, kuinka tärkeä valtio se on Virolle.

Raikin mukaan Virossa ajatellaan, että maiden ja kansalaisten läheisistä ja monitasoisista suhteista seuraisi automaattisesti erityissuhde valtioiden välille. Tämän vuoksi Suomen olisi kohdeltava Viroa toisin kuin nyt koronarajoitusten aikana tapahtuu.

"Suomi toimii hitaammin, Viro on nopeampi"

Toisaalta Virossa ei ole sisäistetty sitä, että Suomella on oma strategiansa koronapandemian hoidossa ja siitä Suomi pitää kiinni, vaikka jopa EU:n sääntöjä venytellen.

– Vaikka Suomi on juuri valmistelemassa muutoksia työmatkaliikenteeseen, se ei tapahdu Viron takia vaan siksi, että tautitilanteen muutos antaa siihen mahdollisuuden, päättelee Raik.

Asioiden hoidossa kyse on myös kansojen mentaliteetista.

– Suomessa tehdään ratkaisut hitaammin, Viro on nopealiikkeisempi, sanoo Kristi Raik.

Samoja kantoja hän esitti myös Viron Yleisradioyhtiön haastattelussa keskiviikkona.

Viron Ulkopoliittisen instituutin johtaja Raik ei usko koronakiistan jättävän pitkiä jälkiä Viron ja Suomen suhteisiin.

– Jotain kyllä, mutta ajan kanssa niistä päästään ohi. Se on molemmille tärkeää.

Raik muistuttaa, että vaikka Viron edellinen sisäministeri Mart Helme nimitteli pääministeri Marinia kassatytöksi, niin tämäkin osattiin siirtää molemmissa maissa pikaisesti sivuun.

– Suhteet ovat maittemme välillä syvemmät kuin se, mitä tapahtuu päivänpolitiikassa.

Lue lisää:

Viron pääministeri ei vakuutu Marinin lupauksesta rukata maahantulorajoituksia: "Olemme kuulleet lupauksia aikaisemminkin"

Sanna Marin vastaa Viron pääministerin huoleen: Suomen hallitus pui laivoilla kulkevan työmatkaliikenteen vapauttamista ensi viikolla

Virolaismepit ovat kannelleet EU-komissiolle Suomen maahantulorajoituksista: "Suomen toimet eivät ole enää kohtuullisia tai oikeutettuja“

Suosittelemme