Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

El Salvadorin päätös tehdä bitcoinista virallinen valuutta on enemmän julkisuustemppu kuin rahapoliittinen ratkaisu

Uuden lain myötä bitcoin nousee Yhdysvaltain dollarin rinnalle El Salvadorin virallisena valuuttana. Moni näkee El Salvadorin edelläkävijänä, mutta verojen kerääminen voimakkaasti heiluvassa kryptovaluutassa voi osoittautua erittäin vaikeaksi.

Bitcoin-projektin työntekijät työskentelevät rannalla El Salvadorissa.
Bitcoin Beach -hanke käynnistyi viime vuonna El Zonten kalastajakylässä El Salvadorissa. Muutaman tuhannen asukkaan kylässä kaupoissa ja ravintoloissa voi maksaa bitcoineilla. Hankkeen taustalla on anonyyminä pysyttelevä amerikkalaislahjoittaja, joka pumppaa bitcoineja yhteisöön. Kuva: Miguel Lemus / EPA
Teemu Hallamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

El Salvadorin presidentti Nayib Bukele ilmoitti keskiviikkona, että maan kongressi on hyväksynyt lakiesityksen, joka tekee bitcoinista virallisen valuutan. Näin El Salvadorista tuli ensimmäinen valtio, joka tunnistaa bitcoinin virallisena valuuttana.

Tämä tarkoittaa, että jatkossa El Salvadorissa yritysten on hyväksyttävä maksut bitcoineissa, jos asiakas näin vaatii. Kansalaisten ei ole kuitenkaan pakko ottaa bitcoineja käyttöönsä vaan Yhdysvaltain dollari säilyy yhä maan virallisena valuuttana. Bitcoin nousee nyt sen rinnalle.

Virallisen valuutan asema tarkoittaa, että elsalvadorlaisten ei tarvitse maksaa bitcoinien vaihdon yhteydessä luovutusvoittoveroa mahdollisista voitoista. Lisäksi he voivat jatkossa maksaa veronsa bitcoineilla.

Bukelen laatima laki lupaa kansalaisille koulutusta bitcoinin käyttöön. Tähän liittyen El Salvadorin hallitus on solminut yhteistyösopimuksen amerikkalaisen kryptolompakkosovellus Striken kanssa. Striken on tarkoitus rakentaa maahan nykyaikainen rahajärjestelmä bitcoinin päälle.

Ja bitcoinien louhinta hoidetaan tietenkin tulivuorista talteen otetulla energialla.

Bitcoin ei ehkä pelasta kansalaisia itsevaltiaalta

Tavallaan El Salvador on juuri sellainen valtio, jonka bitcoinin kannattajat nostavat esille täydellisenä esimerkkinä kryptovaluutalle sopivasta maasta.

El Salvadorin hallinnon mukaan vain joka kolmannella kansalaisella on perinteinen pankkitili tai luottokortti. Maan talous käytännössä pyörii käteisellä. Korruptio rehottaa.

Viidennes El Salvadorin bruttokansantuotteesta muodostuu ulkomailta lähetetyistä rahalähetyksistä. Näistä lähetyksistä rahansiirtopalvelut ottavat useiden prosenttien palkkioita.

Tällaisessa ympäristössä Bitcoin tarjoaa uusia mahdollisuuksia. Se mahdollistaa varojen lähettämisen ja vastaanottamisen ilman kolmannen osapuolen palkkioita.

Toisaalta El Salvador keikkuu autoritaarisuuden partaalla. Presidentti Nayib Bukele on ilmestynyt parlamentin istuntoon aseistautuneiden sotilaiden kanssa. Kun Bukelen puolue sai valtaenemmistön maan kongressissa, ensitöikseen se vaihtoi kaikki korkeimman oikeuden tuomarit. Siihen loppui korkeimman oikeuden huomauttelu koronatoimenpiteiden perustuslain vastaisuudesta.

Kun Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken esitti huolensa El Salvadorin tilanteesta, Bukele vastasi, että hallitus vain siivoaa maan johtoa, eikä siihen on kenelläkään nokan koputtamista.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Etelä- ja Pohjois-Amerikan toiminnoista vastaava Jose Miguel Vivanco on vedonnut Yhdysvaltoihin, jotta se ottaisi tiukan linjan Bukulen hallintoon ja vaatisi demokraattisten rakenteiden vahvistamista.

Bitcoinin on luvattu olevan juuri se valuutta, joka vapauttaa kansalaiset autoritaaristen hallintojen ikeestä. Miten se onnistuu, jos autoritaarinen hallinto päättää itse ottaa bitcoinin omakseen?

Ehkä kyseessä ei lopulta ole rahapoliittinen ratkaisu vaan amerikkalaisen kryptoyhtiön mainoskampanja, joka sattuu sopivasti kääntämään maailman huomion pois El Salvadorin ongelmista. Ainakaan uudistus ei vapauta elsalvadorilaisia siirtomaksuista. Nyt perinteisten rahansiirtopalveluiden tilalle välikädeksi nousee kryptolompakkoyhtiö Strike.

Nayib Bukele
Nayib Bukele valittiin El Salvadorin presidentiksi vain 37-vuotiaan vuonna 2019. Jo ennen valtaan nousua hän esitti, että El Salvadorin olisi syytä ottaa bitcoin käyttöön virallisena valuuttana. Kuva: Stanley Estrada / AFP

Bitcoinin virallistaminen ei vielä tarkoita mitään

El Salvadorin päätös tehdä bitcoinista maan toinen virallinen valuutta ei vaikuta kryptovaluutan asemaan muissa maissa. Esimerkiksi suomalaiset bitcoin-sijoittajat eivät yhtäkkiä käy valuuttakauppaa.

Ylitarkastaja Timo Puiro Verohallinnosta huomauttaa, että tilanne olisi toinen, jos kyseessä olisi valtion virallisesti liikkeelle laskema valuutta. Tällöin voittoa voisi tehdä verottomana aina 500 euroon asti vuodessa.

– Tarkoituksena on aikoinaan ollut vähentää turhaa ilmoittamiseen ja verottamiseen liittyvää työtä, jos esimerkiksi turistimatkalle vaihdetun valuutan arvo nousee reissun aikana vain hieman, Puiro sanoo.

Yli 500 euron voitoista verot tulisivat maksettavaksi nykyisellä tavalla. Kääntöpuolena olisi se, että valuuttakurssitappiot eivät pääsääntöisesti ole vähennyskelpoisia.

Suomen verottajan ei siis tarvitse vaivata päätään El Salvadorin kokeilulla. Puiro kuitenkin tuntee myötätuntoa Latinalaisen Amerikan kollegoitaan kohtaan. Voimakkaista arvonmuutoksista tunnetun bitcoinin käyttäminen verotuksessa on haasteellista.

– Jos kaikki tulot ja verot pyörivät bitcoineissa, niin silloin kurssivaihtelusta ei muodostu ongelmaa. Mutta heti kun ketjussa on dollari, pitää pystyä määrittämään tarkasti milloin ja millä kurssilla tapahtuma on kirjattu, Puiro sanoo.

Kun esimerkiksi yrityksen tulot muodostuvat sekä dollareista että bitcoineista, veroviranomaisilla on täysi työ valvoa, että millä kurssilla mikäkin kauppa on tehty.

Puiro kuitenkin näkee, että virtuaalivaluutat voivat myös helpottaa verotusta. Digitaaliseen rahaan voi esimerkiksi koodata älykkäitä sopimuksia, jotka hoitavat verojen maksamisen itsenäisesti taustalla.

Latinalainen Amerikka välkehtii lasersilmiä

El Salvador ei ole yksin bitcoin-innostuksensa kanssa. Viime päivinä useat Latinalaisen Amerikan poliitikot ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa kryptovaluuttojen mahdollisuuksia ylistäviä kirjoituksia. Moni on myös lisännyt lasersäteitä profiilikuviinsa. Bitcoin-väki on omaksunut lasersilmät kuvaamaan korkeampaa tietoisuutta ja sitä, että hommat lähtevät pian sfääreihin.

Kryptomaailmaa viime aikoina hämmentänyt Teslan toimitusjohtaja Elon Musk vaihtoi helmikuussa hetkeksi Twitterin profiilikuvakseen lasersilmäisen animehahmon.

Bukele päivitti sunnuntaina Twitter-profiilikuvaansa lasersilmät. Tiistaina argentiinalaispoliitikko Francisco Sánchez lisäsi kuvaansa hetkeksi lasersilmät. Perään hän kirjoitti, että “en voi uskoa tätä, mutta näin se vaan on.”

Pian poliitikkoja Brasiliasta, Ecuadorista, Kolumbiasta, Paraguaysta ja Meksikosta liittyi heidän joukkoonsa. Toistaiseksi yksikään valtio ei ole kuitenkaan ilmoittanut seuraavansa El Salvadoria. Harvalla paikallispoliitikolla on valtaa vaihtaa maansa rahajärjestelmää. Lasersilmissä onkin enemmän kyse huomion hakemisesta.

Myös Yhdysvalloissa useat korkea-arvoiset poliitikot ovat lähteneet mukaan lasersilmäpeliin. Yksi näkyvimmistä hahmoista on ollut Miamin pormestari Francis Suarez, joka on yrittänyt aggressiivisesti houkutella teknologiayhtiöitä ja -rahoittajia Piilaaksosta Miamiin.

Viime viikonloppuna kaupungissa järjestettiin Bitcoin-konferenssi, joka oli Yhdysvaltain suurin joukkotapahtuma koronapandemian alkamisen jälkeen. Tapahtumassa osallistujat muun muassa täyttivät roskalavan arvonsa menettäneillä Venezuelan bolívareilla osoittaakseen fiat-rahan tarinan olevan lopussa.

Nyt näyttää siltä, että tapahtumasta on tulossa uusi koronalinko.

Lue myös:

Bitcoin romahti, pudotuksen käynnisti maailman toiseksi rikkain ihminen sekä Kiinan kansanpankki – romahduksen edellytykset rakentuivat viime kuukausina

Kiina kokeilee jo setelit korvaavaa digivaluuttaa – digiyuan antaa hallinnolle keinon katsoa kansan rahapusseihin

Käteisen katoaminen voi romahduttaa ihmisten luottamuksen koko rahajärjestelmään – Kilpailu ensimmäisestä digitaalisesta valuutasta on käynnissä

Suosittelemme