Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

HKL:n toimitusjohtajaa ei epäillä virkarikoksesta perussuomalaisten vaalimainoskohussa

Helsingin poliisilaitos ei aloita esitutkintaa perussuomalaisten vaalimainosten poistamiseen liittyen. Poliisin mukaan epäasiallisina pidettyjen mainosten poistamisessa kyse oli kyse sopimusehtojen tulkinnasta eikä virkarikoksesta.

Perussuomalaisten vaalimainoksen päälle on vedetty teipit Helsingin Viipurinkadulla.
Poistetuissa vaalimainoksissa annettiin ymmärtää, että maahanmuuttajat ohittavat muut kaupungin vuokra-asuntojen jaossa. Teipeillä ylivedetty mainos kuvattu maanantaina 7.6.2021 Helsingin Viipurinkadulla. Kuva: Sini Järnström/ Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL:n) toimitusjohtajaa Ville Lehmuskoskea ei epäillä virkarikoksesta. Helsingin poliisilaitos ei aloita esitutkintaa perussuomalaisten vaalimainosten poistamista koskeneen puolueen tekemän tutkintapyynnön pohjalta.

Perussuomalaiset teki 8. kesäkuuta tutkintapyynnön Helsingin kaupungin liikennelaitoksen ja ulkomainontaa tekevän yrityksen toiminnasta. Liikennelaitos ja yritys poistivat perussuomalaisten vaalimainoksen HKL:n liikennevälineistä ja bussipysäkeiltä.

Puolue oli tehnyt ulkomainontaa harjoittavan yrityksen kanssa sopimuksen vaalikampanjoinnista. Mainokset olivat paikallaan noin viikon ajan, minkä jälkeen HKL ja yritys poistivat ne yhteisymmärryksessä.

Puolueen tutkintapyynnössä pyydettiin selvittämään, olisiko kaupungin viranhaltijan pitänyt tehdä mainosten poistamisesta hallintopäätös. Päätöstä ei tehty, joten puolue halusi tietää, onko asiassa syytä epäillä virkarikosta.

Tutkintapyynnössä toivottiin myös selvitystä siitä, onko asiassa kyse syrjinnästä, ja mitkä ovat kaupungin viranhaltijan poliittiset motiivit asiassa.

– Meidän käsityksemme mukaan kysymys ei ole ollut sellaisesta hallintoasian käsittelystä, jossa päätöksen tekemättä jättäminen tulisi virkarikoksena rangaistavaksi. Kysymys on ollut sopimusehdon tulkinnasta, eikä tällaiseen sovelleta hallintolain määräyksiä. Asiassa ei ole syytä epäillä myöskään syrjintää tai muutakaan rikosta, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Teemu Jokinen poliisintiedotteessa.

Lisää aiheesta:

Perussuomalaiset teki HKL:n toimitusjohtajasta rikosilmoituksen vaalimainosjupakassa: "Käytämme kaikki keinot vääryyden oikaisuun"

Suosittelemme