Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pohjanpalo ja Hradecky Suomen sankarit! Peli keskeytyi karmivasti, mutta jatkui sykähdyttävästi – katso tästä EM-voittopelin kohokohdat

Huuhkajat voitti Tanskan EM-turnauksen avausottelussa numeroin 1–0 (0–0). Järkyttävällä tavalla keskeytynyttä ottelua jatkettiin kahden tunnin jälkeen. Tästä jutusta löydät videoklipit ottelun kohokohdista ja Suomen sankareiden kommentit pelin päätyttyä.

Suomi 1–0-johtoon Pohjanpalon puskulla
Micke Suopuro
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on voittanut historian ensimmäisen EM-ottelunsa. Tanska kaatui B-lohkon avauspelissä Kööpenhaminan Parkenilla numeroin 1–0 (0–0).

Huuhkajien arvokisahistorian avausmaalin puski Joel Pohjanpalo, kun ottelun varsinaista peliaikaa oli takana tunti. Pohjanpalo ennätti ensimmäisenä Jere Urosen keskityspalloon.

Suomen EM-historian ensimmäisen maalin voit katsoa jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Suomen suurin sankari oli kuitenkin maalivahti Lukas Hradecky. Huipputorjuntoihin venynyt ykkösvahti torjui ottelun toisella puoliajalla Tanskan Pierre-Emile Höjbjergin rangaistuspotkun.

Suomi on voiton ansiosta lohkossa toisena tasapisteissä Belgian kanssa. Belgia voitti lohkon myöhäispelissä Venäjän lukemin 3–0.

Huuhkajien voitto-ottelu jää kuitenkin jalkapallohistoriaan avauspuoliajan järkyttävästä tapahtumasta, joka keskeytti ottelun kahdeksi tunniksi. Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksen vointi oli kaikkien mielissä pelin päätyttyä.

Christian Eriksenin tilanteesta, tilasta ja ottelun keskeytymisestä voit lukea laajemmin täältä.

– Ainoa asia, joka pyörii mielessä on se, mikä on Christianin kunto, Pohjanpalo kommentoi pelin päätyttyä.

Pohjanpalon haastattelun voit katsoa alta.

Lukas Hradecky puhui päivän tapahtumista tunteikkaasti.

– Olemme kaikki voittajia niin kauan, kun Christianin tila on menossa parempaan suuntaan. Kaikki ajatukset ovat hänen luonaan. Pikaisia paranemisia, maalivahti aloitti.

– Itse ottelusta: olen niin ylpeä tästä joukkueesta. On etuoikeus puhua tässä kaikkien puolesta. Toteutimme Riven suunnitelmaa ja homma toimi, Hradecky kuvaili.

Järkyttävän tapahtuman jälkeen koettiin sykähdyttävä hetki

Peli jäi taka-alalle, kun Tanskan tähtipelaaja Eriksen lyyhistyi kentän pintaan ensimmäisen puoliajan lopussa. Tapahtuma hiljensi täydellisesti niin Parkenin yleisön kuin joukkueetkin. Ottelu keskeytettiin.

Huuhkajien kannattajat tarjosivat hoitohenkilökunnalle Suomen liput tanskalaispelaajan suojaksi. Upeasta eleestä voit lukea tästä.

Sitten saatiin kuulla huojentavia tietoja. Eriksenin kerrottiin olevan tajuissaan. Molemmat joukkueet ilmaisivat halunsa jatkaa peliä. Näin myös tapahtui kaksi tuntia keskeyttämisen jälkeen.

Illan sykähdyttävin hetki koettiin, kun Tanskan pelaajat saapuivat takaisin kentälle. Huuhkajat antoivat Tanskan joukkueelle raikuvat aplodit.

Suomen maajoukkueen pelaajat ja kannattajat taputtivat, kun Tanska palasi kentälle tähtipelaajansa Christian Eriksenin lyyhistymisen jälkeen.

– Tanskalaisten ja suomalaisten yhteenkuuluvuuden tunne oli vaikuttavaa. Ihmisyys oli tänään vahvasti läsnä, Yle Urheilun asiantuntija Antti Pohja kuvaili tuntojaan.

Jutussa käydään seuraavaksi läpi ottelun tapahtumat videoklippien ja asiantuntijoiden kommenttien kautta.

1. puoliaika ennen keskeytystä

Suomen hurja tunnelataus näkyi ensiminuuteista lähtien. Robin Lodista tuli neljännellä minuutilla EM-historian ensimmäinen suomalaispelaaja, jolle näytettiin keltaista korttia.

Lukas Hradecky osoitti välittömästi oman arvonsa. Huuhkajien ykkösvahti venyi esimerkiksi seitsemännellä minuutilla upeasti Jonas Windin laadukkaan laukauksen eteen.

15 minuuttia oli täyttymässä, kun Hradecky venyi seuraavan kerran. Tanskan taikuri Eriksenkeskitti upeasti ja Höjbjerg puski, mutta Hradecky piti Suomen maalin puhtaana.

Tanskan hallitessa Suomen hyökkäyspeli ontui. Teemu Pukki väläytti kuitenkin vaarallisuuttaan parinkymmenen minuutin pelin jälkeen. Suomalaiskannattajat vihelsivät äänekkäästi, kun Tanskan kapteeni Simon Kjaer sitoi karkumatkalle pyrkinyttä Pukkia.

Vieläkin puhuttavampi tilanne nähtiin, kun puolen tunnin rajapyykki lähestyi. Andreas Christensen heilautti huolimattomasti kättään, joka osui suoraan Pukkia naamaan. Pukki putosi osuman voimasta nurmen pintaan.

Avauspuolikkaan aikana kentän pinnassa kävivät myös puolustajista Uronen, Joona Toivio ja Daniel O'Shaughnessy. Kaikki pääsivät kuitenkin jatkamaan peliä.

Puoliajan lopussa ottelu keskeytyi järkyttävällä tavalla Eriksenin lyyhistymiseen.

Tanskan Simon Kjaer juoksi Eriksenin luokse. Kapteeni osoitti, miksi hän on jalkapallopiireissä niin rakastettu. Lue Kjaerista laajemmin tästä.

1. puoliaika keskeytyksen jälkeen

Tanska vaihtoi Eriksenin paikalle Mathias Jensenin. Ottelun avauspuoliaika pelattiin loppuun Tanskan hallitessa palloa.

– Tanska oli hyvin lähellä rangaistusalueen rajaa antamassa ratkaisevia syöttöjä. Niitä ei ole varaa antaa näin montaa. Suomi ei myöskään ole montaa kertaa päässyt prässin alta. Parempaan pitää pystyä, Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola summasi.

Joukkueet pitivät avauspuoliajan jälkeen viiden minuutin tauon.

2. puoliaika: Pohjanpalo teki historiaa

Parempaan Suomi myös pystyi, vaikka toinen puoliaika alkoi vaikeasti. Tim Sparv sai seitsemän minuutin jälkeen varoituksen, kun Huuhkajien kapteeni kaatoi Yussuf Poulsenin.

Kaikki muuttui, kun 60 minuuttia oli pelattu. Uronen keskitti pallon, josta Pohjanpalo puski Suomelle EM-historian ensimmäisen maalin.

Suomen sankarin Joel Pohjanpalon huikeaan tarinaan voit tutustua täältä.

Huuhkajien Joel Pohjanpalo puski pallon maaliin.
Pohjanpalon pusku oli Suomen ensimmäinen tilastoitu laukaus koko ottelussa.

Sitten Suomi tarvitsi taas Hradeckya. Ottelua oli pelattu 72 minuuttia, kun Tanskalle vihellettiin kyseenalainen rangaistuspotku. Huuhkajien tähtivahti aavisti kuitenkin oikein ja ennätti näin Höjbjergin yrityksen tielle.

Finländare firar Hradeckys straffräddning.
Paulus Arajuuri kiitti ottelun jälkeisessä haastattelussa Hradeckya: "Olen hänelle muutaman kaljan pystyssä". Kuva: Yle/Tomi Hänninen

Suomi kesti loppuun asti. Tanskalle kirjattiin 22 maalintekoyritystä, Suomelle yksi.

– Huikea tilasto. Monessa pallopelissä näillä tilastoilla ei tämä tulos voisi olla mahdollinen. Jalkapallossa on, Lehtola tunnelmoi.

Maamme-laulu raikasi ennen ottelua

Huuhkajien kannattajat pääsivät Parkenille

Huuhkajien fanit, Suomi vs Tanska 12.6.2021, EM-kisat.
Parkenille pääsi 25 000 katsojaa. Suomalaiskannattajilla oli 2 700 lipun kiintiö. Kuva: Tomi Hänninen

Lue lisää illan tapahtumista:

"Riven" mukaan Huuhkajat halusi kunnioittaa Tanskan päätöstä, Eriksen toivoi ottelun jatkoa – näin tunteikkaasti suomalaiset puhuivat illan tapahtumista

Kommentti: Huuhkajat teki sensaatiomaisen uroteon dramaattisessa EM-avauksessa – tunteikkaan illan todelliset sankarit olivat silti jossain muualla

Kommentti: Kapteeni osoitti suuruutensa tragedian keskellä – Simon Kjaer juoksi tuupertuneen Christian Eriksenin luo ja kantoi vastuunsa paremmin kuin kukaan

Suomen kannattajat tekivät upean eleen lyyhistyneen Tanskan tähden suojaksi – järkyttävä hetki yhdisti Suomen ja Tanskan kannattajat

Huuhkajien historiallinen avauskokoonpano

Lukas Hradecky, Paulus Arajuuri, Daniel O'Shaughnessy, Joona Toivio, Glen Kamara, Robin Lod, Teemu Pukki, Tim Sparv (C), Jere Uronen, Joel Pohjanpalo, Jukka Raitala

Lue lisää Huuhkajista:

Suomen sankari Joel Pohjanpalo oli tuhannen maalin teinitähti, jonka ura oli loppua piinaaviin vaivoihin – isä hämmästelee poikansa asennetta

Testaa, kuka historiallisesta Suomen EM-joukkueesta muistuttaa sinua! Ylen Huuhkajakone kertoo, oletko kuin Teemu Pukki tai Lukas Hradecky

Sukupolvien unelma tiivistyy Huuhkajien koskettavassa videossa – "Me ollaan yhdessä, me ollaan Suomi"

Teemu Pukin puhetyyli huolestuttaa välillä seuralegendaa – Huuhkajien tärkein pelaaja on osa murrosta kotikaupunkinsa historiassa

Suosittelemme