Hyppää sisältöön

Tanskan maajoukkueen lääkäri kertoo epätoivon hetkistä Parkenilla: "Saimme Christianin takaisin"

Tanskan päävalmentaja Kasper Hjulmandin mukaan joukkueen pelaajat olivat pelin jälkeen henkisesti täysin loppu. Eriksen on lähettänyt tanskalaislehti Ekstra Bladetin mukaan viestejä milanolaisjoukkueen seuratovereilleen myöhään lauantai-iltana.

Tanskan pelaajat muodostivat muurin hoitoa saaneen Christian Eriksenin ympärille. Kuva: Getty Images / 2021 Friedemann Vogel - Pool
Ossi Saarinen,
STT Urheilu,
Jonne Niemeläinen

Tanskan ja Suomen EM-avausottelussa kohautti Suomen 1–0-yllätysvoitto, mutta vielä enemmän Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksenin kohtalo. Eriksen lyyhistyi avauspuoliajan loppuvaiheissa kentälle.

Erikseniä hoidettiin kentällä noin kymmenen minuutin ajan, kunnes hänet siirrettiin paareilla pois kentältä. Uefa tiedotti myöhemmin, että sairaalaan siirretyn tanskalaispelaajan tila on vakaa.

Tanskan maajoukkueen lääkäri Morten Boesen kertoi pelin jälkeen dramaattisista hetkistä, jotka saivat Parkenin stadionin 25 000 katsojaa ja joukkueet hiljenemään.

– Meidät kutsuttiin paikalle, kun Christian kaatui. En itse nähnyt tilannetta. Kun tulimme hänen luokseen, hän makasi kyljellään. Hän hengitti ja pulssi tuntui, Boesen aloitti.

Tilanne paheni kuitenkin nopeasti, ja lääkäreiden oli oltava ripeitä.

– Annoimme sydänhierontaa. Saimme nopeasti apua stadionin lääkäriltä, ja saimme Christianin takaisin. Stadionin lääkärin apu oli fantastista ja niin oli myös muulta ensiapuhenkilökunnalta saatu apu. Tuolla yhteistyöllä saavutimme sen, mitä tarvittiin, Boesen kertoi.

– Christian puhui minulle, ennen kuin hänet vietiin sairaalaan tutkimuksia varten.

Kun tieto Eriksenin tilan kohentumisesta saavutti stadionin yleisön, Parkenin lehterit puhkesivat riemuun.

– Olemme olleet yhteydessä Christianiin ja pelaajat ovat puhuneet hänelle. Hän pärjää hyvin, Tanskan jalkapalloliiton DBU:n johtoportaaseen kuuluva Peter Möller kertoi Tanskan radiolle ennen kuin peliä jatkettiin.

Tanskan tähtipelaaja Eriksenin tuupertuminen keskeytti Tanskan ja Suomen välisen kamppailun.

"Kaikki kokivat jotain traumaattista"

Tanskan päävalmentaja Kasper Hjulmandin mukaan joukkueen pelaajat olivat pelin jälkeen henkisesti täysin loppu.

– Minun on vaikea pukea tätä kaikkea sanoiksi, Hjulmand sanoi SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) pelin jälkeen lehdistötilaisuudessa.

– Rehellisesti sanottuna pelaajat olivat henkisesti täysin loppu. Kaikki olivat kokeneet jotain traumaattista. Me istuimme yhdessä ja tuimme toisiamme, päävalmentaja kertasi tapahtunutta.

Päätös ottelun jatkamisesta tehtiin sen jälkeen, kun pelaajat olivat puhuneet sairaalaan viedyn Eriksenin kanssa.

– Pelaajat tekivät aivan kaikkensa täysin merkityksettömättömällä toisella puoliajalla. Se oli erittäin, erittäin vaikeaa meille kaikille.

Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod kiitti ottelun jälkeen suomalaisia kannattajia, jotka aloittivat kannustushuudot Parkenilla, kun Eriksenin kohentuneesta tilasta saatiin tietoa. Suomalaiset huusivat "Christian", johon tanskalaiset vastasivat "Eriksen".

– Tämän illan ottelua ei unohdeta koskaan. Me kaikki toivomme Eriksenin täyttä paranemista! Sydämellinen kiitos teille Suomen kannattajille, jotka huusitte Christianin nimeä ja kohotitte meidän tanskalaisten mieliä, kun kaikki vaikutti synkältä. Te olette FairPlayn ruumiillistuma, Kofod kirjoitti Twitter-tilillään ja päätti viestinsä suomenkieliseen kiitokseen (siirryt toiseen palveluun).

Tanskan EM-kisaurakka jatkuu seuraavaksi Belgia-ottelulla, joka pelataan 17. kesäkuuta.

– Meidän pitää koota rivimme. Totta kai toivomme, että Christian toipuu ja että kyse ei ole mistään vakavasta. Kaikki joiden läheinen on ollut lähellä kuolemaa, tietävät, että tästä toipuminen kestää jonkin aikaa, Hjulmand päätti.

Lukaku omisti maalinsa Eriksenille

Suomi sai historiallisessa ottelussaan historiallisen suuren voiton Joel Pohjanpalon 60. minuutin maalilla, ottelun ainoasta suomalaisesta maalia kohti suuntautuneesta yrityksestä. Suomen kanssa lohkon kärjessä on Belgia, joka voitti Pietarissa Venäjän 3–0.

Ottelun avausmaalin tehnyt ja illan toisensa lopussa viimeistellyt Belgian tähtihyökkääjä Romelu Lukaku omisti maalinsa Eriksenille, joka on Lukakun joukkuetoveri italialaisseura Interissä.

Belgia kaatoi Venäjän 3–0 avausottelussaan. Kaksi maalia tehnyt Romelu Lukaku lähetti terveisensä seurakaverilleen Christian Eriksenille.

– Chris, I love you (Chris, rakastan sinua), Lukaku huusi tv-kameralle tehtyään 1–0-maalin.

– Olen erittäin iloinen voitosta, mutta oli vaikea pelata, sillä ajatukseni olivat Christian Eriksenin tilanteessa. Omistan nämä maalit hänelle, Lukaku kertoi pelin jälkeen ja lisäsi itkeneensä ennen ottelua.

Eriksen ollut yhteydessä Interin seuratovereihin

Italialaista Interiä viime kaudesta lähtien seuratasolla edustanut Eriksen on lähettänyt tanskalaislehti Ekstra Bladetin (siirryt toiseen palveluun) mukaan viestejä milanolaisjoukkueen seuratovereilleen myöhään lauantai-iltana.

Interin seurajohtaja Giuseppe Marotta vahvisti asian Football Italialle.

– Me näimme tv:stä, että jotain dramaattista tapahtui. Voin sanoa vain sen, että Eriksen itse lähetti meille viestin noin kello 23 meidän yksityisessä viestiryhmässä, Marotta selvitti.

Tottenhamin lääkäri kävi läpi Eriksenin vanhat testitulokset

Eriksen pelasi vuodesta 2013 vuoteen 2020 asti Englannin Valioliigan Tottenhamissa. Seitsemässä kaudessa hän pelasi yhteensä 305 ottelua, joissa syntyi 69 maalia ja 90 maalisyöttöä.

Tottenhamin lääkäri Sanjay Sharman mukaan tanskalaistähdellä ei ole aikaisemmin ollut mitään ongelmia sydämen kanssa.

– Kun näin Eriksenin tuupertuvan, mietin, onko meillä jäänyt jotain huomaamatta. Tarkistin kaikki vanhat testitulokset ja kaikki näytti täydelliseltä, Sharman kertoi The Mail on Sunday -lehdelle.

Sharmanin mukaan Eriksenille tehtiin testejä joka vuosi, joissa kaikki näytti täysin normaalilta.

– Voin mennä takuuseen tästä, sillä tein itse kaikki testit.

Suomen pelit EM-turnauksessa jatkuvat keskiviikkona. Huuhkajat kohtaa Venäjän Pietarissa kello 16 alkavassa ottelussa.

Lue myös:

"Riven" mukaan Huuhkajat halusi kunnioittaa Tanskan päätöstä, Eriksen toivoi ottelun jatkoa – näin tunteikkaasti suomalaiset puhuivat illan tapahtumista

Huuhkajien historian ensimmäinen EM-ottelu sai dramaattisen käänteen: Lyyhistyneen tanskalaispelaajan tila on vakaa – kertaa tästä tapahtumat

Suomen kannattajat tekivät upean eleen lyyhistyneen Tanskan tähden suojaksi – järkyttävä hetki yhdisti Suomen ja Tanskan kannattajat

Kommentti: Kapteeni osoitti suuruutensa tragedian keskellä – Simon Kjaer juoksi tuupertuneen Christian Eriksenin luo ja kantoi vastuunsa paremmin kuin kukaan

Lue lisää Huuhkajien voitosta:

Nämä videot kertovat kaiken Huuhkajien superyllätyksestä – upea 11 syötön ketju omasta kenttäpäädystä johti historialliseen maaliin

Kauppatorilla juhlittiin Huuhkajien voittoa railakkaasti – tästä jutusta löydät historiallisen EM-futispäivän kaikki käänteet

Kommentti: Huuhkajat teki sensaatiomaisen uroteon dramaattisessa EM-avauksessa – tunteikkaan illan todelliset sankarit olivat silti jossain muualla

Pohjanpalo ja Hradecky Suomen sankarit! Peli keskeytyi karmivasti, mutta jatkui sykähdyttävästi – katso tästä EM-voittopelin kohokohdat

Suomen sankari Joel Pohjanpalo oli tuhannen maalin teinitähti, jonka ura oli loppua piinaaviin vaivoihin – isä hämmästelee poikansa asennetta

Suosittelemme sinulle