Hyppää sisältöön

Hurjaa kesäsäätä tulossa – myrskypuuskia odotetaan alkuviikkoon

Sunnuntain sateet väistyvät ensi viikon alkaessa ja maanantaina saadaan nauttia poutasäästä. Tiistaina on kuitenkin tulossa säässä käänne. Tuulenpuuskien odotetaan nousevan myrskylukemiiin maan keskiosissa ja myrskytuhoja on odotettavissa.

Kartta alkuviikon sademääristä 14.-16.6.2021
Kartta alkuviikon sademääristä 14.-16.6.2021

Maanantai alkaa monin paikoin poutaisessa säässä, mutta maanantai-iltapäivänä Perämeren suunnasta tuleva tuuli alkaa hiljalleen voimistua. Tiistaina on odotettavissa koko päivän kestävää kovaa tuulta etenkin maan keskiosissa, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Ihan tyypillinen kesäkuun sää tämä ei ole, Kotakorpi sanoo.

– Myrskymatalapaineet ovat tyypillisempiä syksyllä ja talvella. Viimeksi vastaava kesäajan myrsky meillä oli syyskuussa, kun Aila-myrsky meni Suomen yli.

Tiistaina on voimassa Ilmatieteenlaitoksen tuulivaroitus (siirryt toiseen palveluun) sekä merellä että maa-alueilla maan keskiosissa. Tuulet ovat puuskaisia ja niin voimakkaita, että ne voivat aiheuttaa runsaasti vahinkoja, kuten raivaustarvetta, pitkiä sähkökatkoja sekä katkoja teleliikenteessä.

Voimakkaita tuulenpuuskia koettiin tiistaina erityisesti Suomen keskiosissa.

– Toisin sanoen, pelastuslaitoksen tehtäviä, tienraivausta ja sähkökatkoja on odotettavissa, arvioi Kotakorpi.

Sinnikkäät myrskypuuskat kestävät koko tiistaipäivän. Kotakorpi arvioi pahimman myräkän alkavan aamusta ja kestävän noin 10 tunnin ajan iltaan saakka. Kovan tuulen lisäksi luvassa on tiistaille myös sateita erityisesti Pohjois-Suomessa, missä vettä voi sataa vuorokauden aikana 10–30 millimetriä.

Suosittelemme sinulle