Hyppää sisältöön

Tanska järkyttyi jalkapallosankarinsa sairauskohtauksesta – aktiivifani: "Luulen, että Tanskan EM-turnaus on nyt taputeltu"

Christian Eriksenin sydämenpysähdyksen jälkeen tanskalaisten EM-kisatunnelma ei ole enää entisellään.

Tanskalaispubissa jännitettiin Suomen ja Tanskan EM-ottelua
Kööpenhaminalaispubissa tunnelmat muuttuivat hyvin synkiksi, kun Christian Eriksen lyyhistyi nurmelle. Kuva: Karoliina Kantola
Karoliina Kantola

KÖÖPENHAMINA. Harvoin on tanskalaisessa pubissa näin hiljaista. Punavalkoisiin väreihin pukeutuneet kotijoukkueen kannattajat pitävät käsiään kasvojensa edessä, kuten samaan aikaan todennäköisesti miljoonat muutkin EM-jalkapallokisojen katsojat ympäri maailman. Yksi katsoja päättää hakea lisää juotavaa, toinen tuijottaa ruutua ja odottaa lisätietoa pelin jatkumisesta, kolmas selaa puhelimellaan mediatietoja tilanteesta, neljäs katsoo tyhjyyteen silmäkulmat kosteana.

Tanskan jalkapallojoukkueen ykköstähti, viidesti vuoden jalkapalloilijaksi valittu Christian Eriksen makaa kentällä ja kuljetetaan pian sairaalaan. Onneksi sairaala sijaitsee liki Parken-stadionin naapurissa. Peli jatkuu ja päättyy Suomen upeaan suoritukseen.

”Peli päättyi siihen hetkeen”

Seuraavana aamuna ei tarvitse arvailla, mikä on lehtien etusivun uutinen. Jotkut pohtivat, olisiko Suomen pitänyt antaa voittaa Tanska, olisiko peli pitänyt siirtää, entä miten Tanskan EM-kisat sujuvat tästä eteenpäin.

– Minulle peli päättyi siihen hetkeen. Sillä ei ollut enää merkitystä, sanoo tyttärensä kanssa leikkipuistoon tullut Thomas Flacks. Mutta katsoimme sen kavereideni kanssa loppuun asti, kun ei muitakaan suunnitelmia ollut.

Thomas Flacks, tanskalainen jalkapallofanit 13.6.2021
Thomas Flacks katsoi Suomi-ottelun loppuun saakka, vaikka henkisesti peli päättyi Eriksenin tuupertumiseen. Kuva: Karoliina Kantola

Eriksen on – jos ei nyt Tanskan kansallissankari – ainakin jalkapallomaajoukkueen sankari. Flacks kertoo rakastavansa jalkapalloa ja seuranneensa Erikseniä tämän uran alusta alkaen. Flacks sanoo, että tärkeintä on tietenkin, että Eriksen on hengissä. Kyse on kuitenkin vain jalkapallosta. Mutta toisaalta:

– Kuten legendaarinen skottipelaaja-manageri Bill Shankly sanoi, jalkapallo ei ole elämän tai kuoleman kysymys, se on enemmän. Fodbold er ikke et spørgsmål om liv eller død. Det er meget vigtigere end det, Flacks siteeraa.

Perheensä kanssa sunnuntaipäivää viettäneet Antoine ja Isabella Durand toteavat niin ikään, että edellisillan peliä ei voinut enää seurata samalla tavalla tapahtuman jälkeen.

– Vaikkemme tunne häntä henkilökohtaisesti, tunsimme kipua ja voimme vain kuvitella hänen läheistensä tunnelman, kuvailee vuosia Tanskassa asunut ranskalainen Durand.

Isabella ja Antoine Durand
Durandin perheellekin Eriksenin lyyhistyminen nurmelle oli kova paikka.

”Tanskan turnaus on taputeltu”

Kööpenhaminalainen Jens Hensen asuu lähes kivenheiton päässä Parkenista ja seuraa aktiivisesti niin Tanskan Superliigaa kuin kansainvälisiä jalkapallokisoja. Lauantai-iltana kävi kuitenkin harvinaisesti.

– Minulta loppui kiinnostus, enkä katsonut enää toista puoliaikaa. Mielestäni peli olisi pitänyt siirtää toiseen päivään.

Entä miten tästä eteenpäin?

– Minä luulen, että Tanskan EM-taival on nyt taputeltu. Vaikeaa tulee olemaan ilman Erikseniä.

Tanskalainen jalkapallofani Jens Hensen, 13.6.2021
Jens Hensen aikoo jatkaa kisojen katsomista, vaikka Tanskan menestysmahdollisuuksiin hän ei enää usko. Kuva: Karoliina Kantola

Kisojen seuraaminen ei Henseniltä ei kuitenkaan lopu, eikä varmasti muiltakaan tanskalaisilta jalkapallofaneilta. Toivoa antaa Eriksenin vakaa tila ja jalkapalloväen solidaarisuus toisiaan kohtaan. Sen huomasi myös lauantaina pelin jälkeen.

Parkenilta valui väkeä sekä sinivalkoisissa että punavalkoisissa väreissä. Suomen ja Tanskan fanit paiskasivat kättä ja halasivat toverillisesti toisiaan. Turvavälit saivat nyt unohtua.

Lue lisää:

Christian Eriksen sai sydänpysähdyksen Suomea vastaan – koronavirushuhuille tyrmäys Tanskan jalkapalloliitosta ja Milanon Interistä

Kommentti: Kapteeni osoitti suuruutensa tragedian keskellä – Simon Kjaer juoksi tuupertuneen Christian Eriksenin luo ja kantoi vastuunsa paremmin kuin kukaan

Katuva Tanskan päävalmentaja kritisoi Uefan toimintaa Eriksenin sairauskohtauksen jälkeen: "Minusta oli väärin antaa kaksi vaihtoehtoa"

Urheilupsykologian asiantuntija näki tanskalaisten kriisitoiminnassa rohkaisevia merkkejä: "En usko, että kisat ovat heidän osalta tässä"

Kommentti: Huuhkajat teki sensaatiomaisen uroteon dramaattisessa EM-avauksessa – tunteikkaan illan todelliset sankarit olivat silti jossain muualla

Suomen kannattajat tekivät upean eleen lyyhistyneen Tanskan tähden suojaksi – järkyttävä hetki yhdisti Suomen ja Tanskan kannattajat

Suosittelemme sinulle