Hyppää sisältöön

Vihreät putosi suurimman paikalta Jyväskylässä – SDP ja kokoomus kiilasivat ohi

Vihreät otti viime vuonna suurimman puolueen paikan Jyväskylässä. Nyt paikka oli katkolla, ja puolue putosi ohuella marginaalilla kolmanneksi.

kansanedustaja Bella Forsgren jännittää kuntavaalien tulosta ravintola Sohvissa Jyväskylässä.
Vihreiden äänimäärä putosi ennakkoäänissä roimasti Keski-Suomessa, mutta Jyväskylässä se säilytti asemansa. Video: Jarkko Riikonen / Yle
Antti Seppälä

Jyväskylässä riemuittiin viime vaaleissa, kun Touko Aalto kiskoi vihreät ensimmäistä kertaa jonkin suuremman kaupungin suurimmaksi puolueeksi.

Tänään ilmassa oli ennen ennakkoäänien julkistusta jännitystä, jopa pelkoa.

Se purkautui riemuna, kun ennakkoäänet näyttivät vihreiden pitävän suurimman puolueen paikkansa.

– Tämä tuntuu erittäin hyvältä, toivottavasti jatkuu samaan malliin. Totta kai pitää odottaa varsinaisen vaalipäivän äänet, sanoi vihreiden kansanedustaja Bella Forsgrén ennakkoäänistä.

Tilanteet kääntyilivätkin illan mittaan. Ensin kokoomus kiri vihreät kiinni, ja meni pian ohikin. Sitten vihreät nousi takaisin rinnalle.

Pian kokoomus, vihreät ja SDP olisivat olleet kaikki saamassa 13 valtuustopaikkaa. Äänimäärien erot olivat prosentin kymmenesosia.

Prosentin kymmenyksiä ne ovat ääntenlaskennan valmistuttua edelleen, mutta vihreät on kolmantena kokoomuksen ja SDP:n takana. Kaksi ensimmäistä sai 13 valtuutettua, vihreät kolmantena 12.

Marginaalit jäivät erittäin pieniksi. SDP sai äänistä 18,6 prosenttia, kokoomus 18,2 ja vihreät 17,9 prosenttia.

Vaalivoittajaksi Jyväskylässäkin nousi perussuomalaiset. Yli neljän ja puolen prosentin kasvu äänimäärässä toi neljä lisäpaikkaa, jolloin puolue päätyi tasoihin keskustan kanssa yhdeksään valtuustopaikkaan.

Voit keskustella aiheesta 14.6. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle