Hyppää sisältöön

Rinnat paljaana saunovat tissiaktivistit poistettiin yleisestä saunasta – "Nänni ei ole genitaali"

Feministisen aktivistiryhmän Cult Cunthin jäsenet poistettiin Tampereen Rauhaniemen kansankylpylästä sen vuoksi, että he olivat yläosattomissa. Kylpylästä vastaavan toiminnanjohtajan mukaan asiakkaiden tulee noudattaa siveysnormeja.

Kuvassa tissiaktivistit Säde Vallaren, Rosina Salovaara ja Meri-Maija Näykki yläosattomissa Rauhaniemen kylpylän rannalla.
Säde Vallaren, Rosina Salovaara ja Meri-Maija Näykki Rauhaniemen kansankylpylän rannalla viime viikon perjantaina. Cult Cunt julkaisi tämän kuvan viikonloppuna Instagram-tilillään. Nännit on sensuroitava, jotta Instagram ei poista kuvaa. Kuva: Sole Vallaren
Mari Jäntti

Suomessa nännit ovat perinteisesti saaneet näkyä saunassa ja alastonuinneilla.

Näin ei kuitenkaan ollut Tampereen Rauhaniemen kansankylpylässä viime viikonloppuna. Neljä yläosattomissa ollutta naista poistettiin paikalta sen vuoksi, että heidän rintansa näkyi. Paikalta poistetut naiset ovat Cult Cunthin tissiaktivisteja. Kyseessä on feministinen aktivistiryhmä, joka muun muassa pyrkii edistämään tasa-arvoa.

Cult Cunth ajattelee, että nännien normalisointi on tärkeää. Kun ihmiset näkevät erilaisia rintoja, niitä opitaan pitämään normaaleina ja neutraaleina.

Tissiaktivisti Meri-Maija Näykki kertoo, että he ehtivät saunoa noin 20 minuutin ajan, kunnes rannan uimavalvoja pyysi heitä poistumaan. Joku asiakkaista oli pyytänyt henkilökuntaa poistamaan heidät.

– Hän perusteli poistamista sillä, että sääntöjen mukaan yli 6–vuotiailla tuli olla uima-asut. Emme poistuneet, sillä meillä oli uima-asut. Säännöissä ei sanota sitä, millainen uima-asun tulee olla. Genitaalimme olivat peitettynä ja nänni ei ole genitaali.

Rauhaniemen kansankylpylä
Tampereen Rauhaniemen kansankylpylässä on kaksi yhteissaunaa. Moni pulahtaa saunomisen yhteydessä Näsijärveen. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Pian paikan saunavalvoja pyysi heitä poistumaan vedoten jälleen uima-asujen puuttumiseen sekä siihen, että kylpylällä on oikeus valita asiakkaansa. Näykin mukaan saunavalvoja argumentoi poistamista myös sillä, että rannalla oli lapsia.

– Lapset eivät kuitenkaan vaikuttaneet siltä, että heitä meidän yläosattomuus olisi häirinnyt. Sen sijaan huonoa esimerkkiä lapsille näytti osa muista asiakkaista, jotka kommentoivat kehojamme epäasiallisesti.

Aktivistit yrittävät saada Rauhaniemen kylpylän esihenkilöä puhelimitse kiinni keskustellakseen asiasta, mutta eivät tavoittaneet tätä. Cult Cunthin -jäsenet olivat viikonloppuna yhteydessä Rauhaniemen kansankylpylän henkilökuntaan sähköpostitse. Maanantai-iltaan mennessä he eivät ole saaneet vastausta.

– Meidän tarkoituksemme ei ole hyökätä Rauhaniemen kylpylää kohtaan, vaan edistää hiljalleen yhdenvertaisuutta keskustelemalla.

Pian tämän jälkeen porukka poistui kylpylästä, mutta he jäivät vielä joksikin aikaa rannan tuntumaan ottamaan aurinkoa.

Järjestyssääntöjä ei tarpeen muuttaa

Rauhaniemen kansankylpylän toiminnasta vastaa TaTU Tampere ry. Yhdistyksen toiminnanjohtajan Juho Allosen mukaan kylpylässä tulee noudattaa yleisiä pukeutumisnormeja.

– Naispuolisilla henkilöillä se tarkoittaa sitä, että vartalon yläosa on peitetty. Koska naiset olivat yläosattomissa, heitä pyydettiin poistumaan.

Allonen ajattelee, ettei paikan järjestyssääntöjä ole tarpeellista muuttaa.

– Rauhaniemen omat järjestyssäännöt eivät tosiaan ota kantaa siihen, millainen uima-asu on. Suomessa on kuitenkin yleiset siveysnormit, joita tulee noudattaa.

Toiminnanjohtaja kertoo, että kylpylästä aiotaan olla yhteydessä Cult Cunthiin. Viikonlopun aikana sähköposteihin ei yleensä vastata. Hänen mukaansa poistetuille henkilöille tullaan selvittämään syy, miksi näin toimittiin.

Allosen mukaan on hienoa, että asiasta käydään keskustelua.

– Mielestäni tasa-arvosta tulee keskustella. Tästä olisi kuitenkin tarpeellista puhua korkeatasoisemmin kuin yhden toimijan kanssa, kuten kunnan tai valtion tasolla. Olisi hyvä pohtia, ovatko nykyiset normit kunnossa ja onko niitä tarve muuttaa.

Tarkoitus viettää kesäpäivää, ei osoittaa mieltä

Meri-Maija Näykki kertoo käyneensä Rauhaniemen kansankylpylässä useiden vuosien ajan.

– Nyt porukalla uskaltauduimme menemään paikalle ensimmäistä kertaa yläosattomissa. Yhdessä on helpompi mennä, sillä yläosattomissa olemiseen liittyy aina uhka tulla kohdelluksi huonosti.

Vuonna 2018 poliisi poisti Hyvinkäällä yläosattomissa olevan naisen (siirryt toiseen palveluun) uimarannalta (IS). Lain mukaan sukupuolisiveellisyyden loukkaamiseen voi syyllistyä, mikäli teko tapahtuu julkisesti ja se aiheuttaa pahennusta.

Sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa tekoa ei kuitenkaan ole mahdollista yksiselitteisesti määritellä, koska teot voivat eri yhteyksissä olla erilaisia. Esimerkiksi auringon ottaminen alasti nudistirannalla on hyväksyttävää, mutta yleisötilaisuudessa ilkosillaan oleminen voisi olla sukupuolisiveellisyyden julkista loukkaamista.

Näykki kertoo, että porukan tarkoitus oli tulla viettämään lämmintä kesäpäivää saunoen ja uiden, ei osoittamaan mieltä tai aiheuttamaan pahennusta.

– Halusimme vain mennä rannalle ja saunomaan. Ajattelimme, että nyt olisimme siinä pisteessä, ettei yläosattomuus olisi ongelma, mutta näinhän se ei ollut.

Yläosattomissa saunominen ja uiminen ei kuitenkaan tähän lopu. Näykki kertoo, että Cult Cunth -porukka aikoo jatkossakin uida ja saunoa rinnat paljaana.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka!

Lue seuraavaksi:

Naisen nänni pysyy piilossa, vaikka huippumallit paljastavat rintansa ja tekonännejä käytetään koruina – syynä on amerikkalainen seksivastaisuus

Valokuvaaja käski vain parikymppistä Kikkaa laihduttamaan 20 kiloa – “Kikka ymmärsi heti, että näin pitää tehdä, jos haluaa tähdeksi”

"Olisi hienoa, ettei nänneihin liitettäisi mitään erotiikkaa" – kuvareportaasi Tissiflashmobista, joka vapautti nännit ja toi esille tasa-arvokysymyksen

Perjantai-dokkari: Nännit rannalla

Suosittelemme sinulle