Hyppää sisältöön

Jalmari Helander ohjaa uuden Lappiin sijoittuvan Sisu-toimintaelokuvan – kuvaukset alkavat pian, Sony osti maailmanlaajuiset levitysoikeudet

Sony Pictures on ostanut suomalaisen toimintaelokuvan kansainväliset levitysoikeudet. Elokuvassa nähdään Peaky Blinders- ja The Revenant -tähti Paul Anderson.

Jalmari Helander seisoo punaisen rapatun seinän edessä ja katsoo kameraan.
Ohjaaja Jalmari Helanderin aiempia töitä ovat esimerkiksi kansainväliset suuren budjetin elokuvat Big Game ja Rare Exports. Kuva: Yle / Inka Hannonen
Stina Alapirtti,
Mattias Mattila

Syksyllä Suomen Lapissa alkavat uuden, Sisu-nimisen toimintaelokuvan kuvaukset.

Elokuvan ohjaa Jalmari Helander, jonka aiempiin ohjaustöihin kuuluvat esimerkiksi elokuvat Rare Exports ja Big Game.

Pääosaa esittää Rare Exportsista tuttu Jorma Tommila sekä The Revenant -elokuvassa ja Peaky Blinders -sarjassa Arthur Shelby juniorin roolissa nähty Paul Anderson.

Sisu kertoo suomalaisesta kullankaivajasta, joka joutuu yksin vastustamaan natsien partiota Lapin erämaassa. Juonikuvauksen perusteella uusi, toisen maailmansodan aikaan sijoittuva elokuva on saanut vaikutteita klassisista sankarirämistelyistä takaa-ajoineen ja taistelukohtauksineen.

Juureni ovat 1980–90-lukujen toimintaelokuvissa, että ei se kaukaa haettu vertaus ole. Tämä on sitä genreä, mitä olen aina halunnut tehdä. Elämme vihdoin aikaa, jolloin tällaiselle voi löytää rahoitusta, ohjaaja Helander iloitsee.

Ohjaaja lupaa, että Sisu poikkeaa sotaelokuvana siitä, mihin Suomessa on totuttu. Tarina nojaa kuvalliseen kerrontaan, repliikkejä elokuvassa on vain vähän.

Elokuva on ylistyslaulu suomalaisesta miehestä. Se on tarina tahdosta, joka vie läpi harmaan kiven, ja jossa teot ovat puheita suurempia.

Tyyliltään elokuva on Helanderin mukaan enemmän Rare Exportsia (K13) kuin Big Gamea (K12). Erona aiempiin Sisussa on ronskimmat kohtaukset ja sen myötä korkeampi ikäraja.

Sony osti levitysoikeudet

Elokuvan maailmanlaajuiset levitysoikeudet Pohjoismaiden ulkopuolella on ostanut Sony Pictures ennen kuin ainuttakaan kohtausta on kuvattu. Se on tekijöiden mukaan harvinaista Euroopassa ja draamaelokuvan kohdalla jopa ainutkertaista Suomessa.

Levityssopimus ison yhtiön kanssa tuo kansainvälisesti näkyvyyttä, mutta merkittävintä sopimuksessa on se, että saimme sen avulla rahat kasaan. Jos me hoidamme hommamme hyvin, siitä hyötyvät muutkin suomalaiset elokuvantekijät, Helander sanoo.

Suomen elokuvasäätiön kansainvälisen osaston päällikkö Jaana Puskala vahvistaa, että tällaista tapahtuu suomalaiselle elokuvalle yhä harvoin.

– Tämä on merkittävää, minulle ei tule 30 vuoden aikana mitään muuta elokuvaa, joka olisi ollut Sonylla levityksessä kuin Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä. Sony on yksi suurimpia levittäjiä, satsaa näihin asioihin kunnolla ja levittää isosti. En usko, että he ostavat asioita vain hyllylle, Puskala sanoo.

Puskala lisää, että on myös harvinaista, että elokuvalla on jo tässä vaiheessa ennen kuvausten alkamista suuri, yhdysvaltalainen levittäjä.

Elokuvan budjettia ei ole vielä julkistettu, mutta Helander kuvaa sitä sanalla miellyttävä. Hänen edellinen elokuvansa Big Game muistetaan muun muassa suomalaisittain suuresta 8,5 miljoonan euron budjetista ja siitä, että sen pääosassa oli Hollywood-tähti Samuel L. Jackson.

– Sisu on jälleen yksi etappi kohti sellaista kotimaista elokuvatuotantoa, joka toimii yhtä hyvin levityksessä Suomessa kuin maailmalla, tuottaja Petri Jokiranta sanoo elokuvan tiedotteessa.

Elokuvan kuvaukset alkavat syyskuussa 2021.

Lapin sota kiinnostaa draamantekijöitä

Lapin sota on juuri nyt kuuma aihe. Se kiinnostaa erityisesti elokuvantekijöitä ja kirjailijoita.

Helanderin lisäksi Lapin sota -aiheisen elokuvan parissa työskentelee muun muassa ohjaaja Aku Louhimies. Louhimiehen elokuvan ensi-ilta on siirtynyt koronapandemian vuoksi vuoteen 2023. Helanderin Sisu on saamassa ensi-iltansa syystalvella 2022 ja se nähdään myös C More -suoratoistopalvelussa.

Tietysti ensimmäisenä tuli ahdistus, kun sain kuulla, että Louhimies on tekemässä samasta aiheesta elokuvaa mahdollisesti samaan aikaan, mutta onneksi ne levittäytyvät nyt vähän pidemmälle aikavälille.

Helander sai pari vuotta sitten idean yhdistää Lapin sodan kullankaivaja-aiheeseen, josta hän on pitkään tarinankertojana ollut inspiroitunut. Sisussa kultakaivokselta palaava mies löytää yllätyksekseen edestään natsien tuhot, palavat rauniot ja miinakentät.

Oli hetkessä selvää, että siinä olisi hieno maailma, joka on täynnä vaaroja.

Lue lisää: Pitkään vaiettu Lapin sota kiinnostaa nyt elokuvantekijöitä ja kirjailijoita – sota oli muutakin kuin poltetun pohjoisen savuavat rauniot

Suosittelemme sinulle