Hyppää sisältöön

Ex-automoguli Carlos Ghosnin elokuvamaisesta salakuljettamisesta syytetyt amerikkalaiset eivät kiistäneet tekoa japanilaisessa oikeudessa

Nissanin entinen toimitusjohtaja Carlos Ghosn pakeni dramaattisesti Japanista vuoden 2019 lopussa. Pakohetkellä hän oli syytteessä talousrikoksista. Paon jälkeen Ghosn on oleskellut Libanonissa, jolla ei ole luovutussopimusta Japanin kanssa.

Kuvassa Carlos Ghosn.
Carlos Ghosn kuvattuna haastattelun yhteydessä Libanonissa viime joulukuussa. Kuva: Wael Hamzeh / EPA
Teemu Juhola
Avaa Yle-sovelluksessa

Amerikkalainen isä ja poika ovat myöntäneet oikeudessa auttaneensa Nissanin entistä toimitusjohtajaa Carlos Ghosnia pakenemaan Japanista.

Kaksikko myönsi tokiolaisessa oikeussalissa avustaneensa Ghosnia, kun tämä pakeni talousrikossyytteitä Japanista joulukuussa 2019.

Paosta ei puuttunut dramatiikkaa, sillä Ghosn kuljetettiin pois äänityslaitteille tarkoitetussa suuressa laatikossa lentokentällä odottaneeseen yksityiskoneeseen. Ghosn lennätettiin Osakan lähellä sijaitsevalta Kansain kentältä Turkin kautta Libanoniin.

60-vuotias Yhdysvaltain erikoisjoukkojen entinen sotilas ja tämän 28-vuotias poika vastasivat oikeudessa kieltävästi, kun heiltä kysyttiin, onko syytteissä mitään väärää. Kaksikko oli ensimmäistä kertaa oikeuden edessä. 60-vuotiaalla on ollut turvallisuusalan yritys, joka on auttanut ihmisiä pakenemaan vaikeista tilanteista ulkomailla.

Syytetyt saivat Ghosnin auttamisesta 1,3 miljoonan dollarin eli noin 1,1 miljoonan euron palkkion.

Syytetyt luovutettiin maaliskuussa Japaniin

Kaksikko luovutettiin maaliskuussa Yhdysvalloista Japaniin vastaamaan syytteisiin. He ovat samassa vankilassa, jossa Ghosn aikaisemmin oli vangittuna. Paossa avustaneita uhkaa enimmillään kolmen vuoden vankeustuomio.

Yhdysvalloissa kaksikon juristit pyrkivät kuukausien ajan estämään luovuttamisen Japaniin. Juristit varoittivat, että syytetyt voivat joutua kohtaamaan Japanissa jopa kidutusta.

Japanissa kuulustelut tehdään ilman avustajien läsnäoloa ja yleensä syytetyt eivät pääse vastaamaan vapaalta takuita vastaan. Japanissa lähes kaikki syytteeseen asetetut myös tuomitaan.

Nuorempi syytetyistä on aikaisemmin Yhdysvalloissa kiistänyt olleensa Japanissa, kun Ghosn pakeni. Hän on kuitenkin myöntänyt tavanneensa Ghosnin Japanissa vuonna 2019.

Ghosn oleskelee Libanonissa

Paetessaan Ghosn oli syytteessä epäillyistä talousrikoksista eli Nissanin varojen väärinkäytöstä ja veronkierrosta. Pakohetkellä hän oli kuitenkin vapaalla takuita vastaan. Ghosn on kiistänyt syytteet.

Vuonna 2018 pidätetty Ghosn oli Nissanin johdossa kahden vuosikymmenen ajan.

Pakonsa jälkeen hän on oleskellut Libanonissa, jolla ei ole Japanin kanssa luovutussopimusta. Ghosnilla on Libanonin, Ranskan ja Brasilian kansalaisuudet.

Kuvassa oikealla Carlos Ghosn ja vasemmalla hänen vaimonsa Carole Ghosn.
Carlos Ghosn ja hänen vaimonsa Carole Ghosn kuvattuna Beirutissa sijaitsevassa luksushotellissa viime lokakuussa. Kuva: AOP

Japanin viranomaisille pako oli kiusallinen. Viranomaiset kutsuivat pakoa yhdeksi julkeimmista ja parhaiten suunnitelluista lähihistoriassa.

Amerikkalaiskaksikon lisäksi paosta epäillään karkuteillä olevaa Libanonin kansalaista. Japanissa syytteessä on lisäksi Nissanin johtajistoon kuulunut amerikkalainen.

Turkissa on jo tuomittu Ghosnia lennättäneet kaksi pilottia ja kolmas yksityisen lentoyhtiön työntekijä.

Näin pakomatka eteni

Ghosnin elokuvamainen pakomatka alkoi hänen astellessaan ulos luksusasunnostaan Tokion keskustassa 29.12.2019.

Mediatietojen mukaan hän tapasi kaksi Yhdysvaltojen kansalaista läheisessä hotellissa ja tämän jälkeen kolmikko matkusti luotijunalla noin kolmen tunnin matkan Osakaan, joka sijaitsee Tokion länsipuolella.

Ghosn on kertonut kirjassaan olleensa junamatkalla naamioitunut hatun, kasvomaskin ja aurinkolasien avulla. Kansain lentokentän lähellä miehet menivät hotelliin, josta kuitenkin vain amerikkalaiset tulivat valvontakameran kuvien mukaan ulos.

Ulos tulleessaan he kantoivat kahta isoa laatikkoa, joista toisessa Ghosn oli. Myöhemmin selvisi, ettei yksityiskoneeseen pakattuja laatikoita läpivalaistu, koska kentältä ei löytynyt riittävän suurta läpivalaisulaitetta.

Laatikkoon, jossa Ghosn oli, oli tehty ilmareikiä hengittämistä varten.

Ghosn on perustellut pakoaan sillä, ettei hän olisi omasta mielestään saanut Japanissa reilua oikeudenkäyntiä.

Ghosnin mukaan hänen pidättämisensä oli perusteeton ja häntä kohdeltiin epäoikeudenmukaisesti.

Lisää aiheesta:

Yhdysvallat luovutti Japaniin kaksi amerikkalaismiestä, joiden epäillään junailleen Nissanin ex-pomon Carlos Ghosnin paon oikeutta karkuun

Yhdysvallat pidätti kaksi miestä epäiltynä Nissanin ex-johtajan paon avustamisesta

Libanoniin paennut Nissanin ex-johtaja Ghosn syytti Japanin viranomaisia kovin sanoin

Suosittelemme sinulle