Hyppää sisältöön

Suonenjoen turvetuotantoalueen palo levisi jopa 85 hehtaarille – tuuliennuste huolestuttaa pelastuslaitosta, turve syttyy helposti uudelleen

Isonevan turvetuotantoalueella lauantaina alkanut maastopalo on ollut poikkeuksellisen suuri. Jälkisammutustyöt alueella jatkuvat edelleen. Tiistaille povattu kova tuuli voi pahimmillaan saada tilanteen eskaloitumaan uudelleen.

Suonenjoki turvepalo
Sammutustöihin osallistui muun muassa useita Pohjois-Savon pelastuslaitoksen yksiköitä. Kuva: Marianne Mattila / Yle
Laura Ruuskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suonenjoella Isonevan turvetuotantoalueella sattunut maastopalo on ollut poikkeuksellisen laaja ja yksi suurimmista Pohjois-Savon pelastuslaitoksen kohdalle sattuneista maastopaloista.

Palo alkoi lauantaina ja sen jälkisammutustyöt ovat käynnissä edelleen. Palo levisi noin 85 hehtaarin alalle.

– Kyllä tämä palo menee suuruudessaan viiden kärkeen. On ollut iso palo, sanoo päivystävä palomestari Harri Paunonen tapahtumapaikalta maanantaina iltapäivällä.

Jälkisammutusta hoitaa nyt pääosin Neovan eli aiemmin Vapona tunnetun yrityksen henkilökunta ja urakoitsijat. Jälkisammutus työllisti maanantaina iltapäivällä noin 15 henkilöä, joista kolme oli Pohjois-Savon pelastuslaitoksen työntekijöitä. Aluetta vahditaan myös läpi yön.

Turvetuotantoalue voi kyteä vielä viikonkin verran palon varsinaisen sammuttamisen jälkeen, sillä turve ei tahdo kastua helpolla. Kun vesi ei imeydy turpeeseen kunnolla, pienet kydöt pääsevät jatkumaan pinnan alla.

Mikäli pinnan kuivahtamisen jälkeen vielä tuulee, nousee kytö helposti pintaan ja alkaa savuttaa tai voi sytyttää palon uudelleen. Tiistaille Ilmatieteen laitoksen antama tuulivaroitus huolettaakin palokuntaa.

– Tänään yritämme sammuttaa palon niin hyvin kuin ikinä pystymme, koska huomiselle povattu voimakas tuuli voi saada homman eskaloitumaan. Kova tuuli tuo happea alueelle, ja palo voi olla vaarassa syttyä uudelleen, Paunonen sanoo.

Suosittelemme sinulle