Hyppää sisältöön

Helsingin poliisilaitos irtisanoi jo toisen äärioikeistolaiseen viestittelyyn osallistuneen poliisin

Helsingin poliisilaitos on irtisanonut ylikonstaapelin poliisille sopimattoman käytöksen vuoksi. Mies lähetti jo aiemmin irtisanotun poliisin tavoin yksityisesti äärioikeistolaisia viestejä ja osallistui asiattomaan keskusteluun.

Osa asiakirjasta missä on paljon peitettyjä kohtia ja näkyvissä tekstit "Ja sit pistetään kylmäksi paljon porukkaa =)", "tulee paljon kroppaq" ja "saattaa meinaan PEITETTY KOHTA yllättyä kun alkaa luoti lentämään".
Viestittely paljastui kun syyttäjätutkinnanjohtaja teki päätöksen lopettaa esitutkinnan epäillystä törkeään henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Kuva: Länsi-Suomen syyttäjäalue / Turun hallinto-oikeus, kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle
Marjatta Rautio

Helsingin poliisilaitos on irtisanonut ylikonstaapelin poliisille sopimattoman toiminnan vuoksi.

Ylikonstaapeli lähetti puhelimella äärioikeistolaisia viestejä ainakin laitoksen vanhemmalle rikoskonstaapelille, jonka poliisilaitos irtisanoi jo aiemmin.

Ylikonstaapeli kävi rikoskonstaapelin kanssa keskustelua, jossa muun muassa ennakoitiin alkavaa "sisällissotaa", jossa "somalit kaasutetaan, mustalaiset ammutaan ja muslimit teloitetaan liekinheittimillä".

Viestittelyn lisäksi irtisanomisen taustalla on virassa saatujen tietojen luovuttaminen.

Irtisanottu poliisi voi valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Poliisien epäiltyä äärioikeistolaista toimintaa tutkitaan

Irtisanottu ylikonstaapeli on yksi poliiseista, joita on epäilty äärioikeistoverkostoon osallistumisesta. Hänet pidätettiin virasta lokakuun alussa.

Häntä epäiltiin jo aiemmin irtisanotun rikoskonstaapelin tavoin törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Syytteitä ei nostettu eikä miehiä enää epäillä valmistelurikoksesta.

Ylikonstaapeli on vaatinut hallinto-oikeudelta syyttäjän päätöksen tietojen salaamista. Irtisanomisen tarkemmat perusteet eivät tämän vuoksi ole tällä hetkellä julkisia.

Poliisilaitos on harkinnut ylikonstaapelin toimia kokonaisuutena ja katsoo niiden muodostavan erityisen painavan syyn virkasuhteen päättämiseksi. Miestä pidetään soveltumattomana tehtäväänsä.

– Ottaen huomioon [irtisanotun] aseman ja tehtävät ylikonstaapelina Hälytys- ja valvontayksikössä, poliisilaitos katsoo [irtisanotun] vakavasti vaarantaneen luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon, päätöksessä todetaan.

Apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen on jo aiemman irtisanomisen yhteydessä korostanut, että äärioikeistolaiselle toiminnalle ei ole sijaa Helsingin poliisilaitoksella.

Kopperoisen mukaan poliisin on lain mukaan käyttäydyttävä sekä virassaan että yksityiselämässään siten, että luottamus poliisitoimintaan ei vaarannu.

Lue myös:

Äärioikeistoryhmän poliisit viestittelivät keskenään tappamisesta ja virkatietojen hyväksikäytöstä: ”Niin paljon vakoilen kuin pystyn”

Äärioikeistojohtaja jakoi ministerin kotiosoitteen ja sai neuvoja poliisilta: "Keskittäkää voimat, ei pienellä porukalla matuja haastamaan"

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast: poliisissa esiintyy rasistista ajattelua ja toimintaa, miksi sitä on vaikeaa kitkeä?

Suosittelemme sinulle