Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Lukas Hradecky kertoo, mitä Huuhkajien pukukopissa tapahtui järkyttävien tuntien aikana – tilanne puhuttanut "bussissa, saunassa ja ihan missä tahansa"

Huuhkajat palasi arkeen maanantaina Terijoella dramaattisen Tanska-ottelun jälkeen. Christian Eriksenin sairaskohtaus on puhuttanut suomalaispelaajia, mutta keskittyminen täytyy Lukas Hradeckyn mukaan siirtää jo kohti keskiviikon Venäjä-ottelua.

Huuhkajat ringissä ennen Tanska-ottelun jatkumista Parkenilla 12. kesäkuuta.
Suomen joukkue latasi itseään uudelleen, kun Tanska-ottelua päätettiin jatkaa yli puolentoista tunnin tauon jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen
Jussi Vainikka,
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

TERIJOKI. Suomen miesten jalkapallomaajoukkue palasi maanantaina harjoitusten pariin EM-kisojen avausottelun järkyttävien tapahtumien jälkeen. Lauantain EM-avauksessa Kööpenhaminassa Huuhkajat kaatoi sensaatiomaisesti Tanskan Joel Pohjanpalon maalilla. Vaikka Christian Eriksenin vakavan sairaskohtauksen sävyttämän ottelun dramaattiset hetket varmasti vielä jossain alitajunnassa painavatkin, joukkueen tunnelma vaikutti olevan sangen positiivinen Venäjän tukikohdassaan.

Huuhkajat kiersi Terijoen huippukuntoista kenttää auringonpaisteessa Jari-Pekka Keurulaisen johdolla ja pienpeleissä naljailtiin keskelle joutuneille tuttuun tapaan. Avauksessa lauantaina uurastanut kapteeni Tim Sparv otti rauhallisesti selvästi polveaan varoen.

Luottotoppari Joona Toivio puuttui rivistä, sillä Häckenin pelaaja satutti ottelussa varvastaan ja jäi tekemään varotoimena punttiharjoituksen. Toivion odotetaan kuitenkin olevan pelikunnossa keskiviikkona Venäjää vastaan. Nilkkavamman valmistavassa ottelussa Viroa vastaan saanut Nikolai Alho oli ensimmäistä kertaa tällinsä jäljiltä täysipainoisesti harjoituksissa mukana.

Suomen joukkueella on ollut mahdollisuus saada lauantain koskettavan tapauksen jälkeen ammattiapua.

– Lääkärimme Heikki Kinnunen on tehnyt selväksi, että jos joku haluaa jutella asiasta, se on mahdollista. Olen ollut paljon peleissä mukana pelaajana ja valmentajana, mutta tämä oli valitettavan vakava juttu. Tilanne oli epätodellinen. Luojan kiitos selvittiin säikähdyksellä, maalivahtivalmentaja Antti Niemi totesi tiedotustilaisuudessa.

Vaikka loistohenkinen ryhmä vaikuttikin maanantaina totutun rennolta, joukkueen kesken asiasta on ymmärrettävästi puhuttu paljon. Maalivahti Lukas Hradecky muistutti Yle Urheilun haastattelussa, että ajatuksia täytyy kuitenkin yrittää siirtää kohti keskiviikon Venäjä-ottelua.

– Kyllä se asia pyörii keskustelussa saunassa, bussissa ja ihan missä tahansa. Jatkuvasti jätkät lukevat uutisia, ja päivitämme usein Christianin tilaa. Nyt pari päivää onnettomuuden jälkeen tilanne näyttää onneksi hyvältä, Hradecky huokaisi.

– Nyt kun on päässyt etäämmälle Kööpenhaminasta, keskittyminen on pakko siirtää jalkapalloon.

Toppari Paulus Arajuuri muistutti myös vertaistuen merkityksestä. Tunteista puhuminen helpottaa.

– Olemme erilaisia, ja tilanteet vaikuttavat eri tavalla eri ihmisiin. Päällimmäisenä kaikki ovat toivoneet vain niin paljon, että kaikki menisi hyvin ja Christian selviäisi, Arajuuri kertoi.

– Ottelun jälkeen on ollut paljon erilaisia tunnetiloja, mutta vaikuttaa siltä, että säikähdyksellä selvittiin. Hiljalleen on pystynyt siirtämään ajatuksia taas enemmän jalkapalloon.

Lukas Hradecky poimii pallon Tanskaa vastaan EM-avauksessa 2021.
Lukas Hradecky teki täydellistä työtä Tanskaa vastaan pitämällä maalinsa puhtaana. Nollapeli oli Huuhkajien ensimmäinen kahdeksaan otteluun. Kuva: Tomi Hänninen

Hradeckyn mukaan vasta maanantaina on alkanut ymmärtää, että Suomi voitti lauantaisen ottelun. Ilta sisälsi sellaisen tunteiden vuoristoradan, johon ei voinut mitenkään valmistautua.

– Ensin mentiin aika ylös, kun yleisö oli palannut rankan puolentoista vuoden tauon jälkeen katsomoon. Fiilis oli ihan taivaissa. Sen jälkeen tuli traaginen onnettomuus, joka päättyi onneksi onnellisesti, kuten myöskin peli.

– Olisi pitkä lista, kenestä olen ylpeä. Suomalaiskannattajista, meidän jätkistä ja kaikista elämän pienistä sekä hiljaisista sankareista. Iso kunnia heille, jotka tekevät päivittäin näitä hommia, Hradecky ylisti Eriksenin hengen pelastaneeseen lääkintähenkilökuntaan viitaten.

"Varmasti tilanne vaikutti tanskalaisiin"

Eriksenin lyyhistyttyä kentälle ottelutapahtumassa oli melkein kahden tunnin tauko, kunnes ottelua jatkettiin. Niemen mukaan tauon aikana pukukopissa oli hiljaista porukkaa. Hän vahvisti päävalmentaja Markku Kanervan lauantaisen lausuman siitä, että Suomi halusi noudattaa Tanskan toivetta, olisi se sitten pelin jatkaminen samana iltana tai siirtäminen seuraavaksi päiväksi.

– Sen haluaisin lisätä, että jos pelaajat tekivät meidät ylpeiksi kentällä, fanit ovat saaneet kiitosta syystä ympäri maailman. Sitä oli hienoa katsoa, Niemi kehaisi suomalaispäätyä, joka osoitti lähes kaksi tuntia kestäneen tauon aikana tukensa Eriksenille huutamalla hänen nimeään ja huudattamalla muuta katsomoa.

Tapauksen jälkeen oli jollain lailla symbolista, että kaikkien poistuttua kentältä ja ottelun keskeydyttyä vihreälle veralle jäi noin tunnin ajaksi vain pelipallo. Arajuuren mukaan ilta muistutti, että jalkapallo on vain peli, kun taas vakavammat asiat ovat muualla.

– Kun on tosi kyseessä, ei ole vastakkainasetteluita ja kaikki toivovat vain yhtä ja samaa asiaa. Tuollainen vaikea asia yhdistää ihmisiä, ja ihmisen hyvyys sekä välittäminen on tosi kaunista.

Hradecky näki, että kaikki osapuolet olivat hankalassa paikassa. Hän ei halua ottaa kantaa siihen, oliko päätös jatkaa peliä oikea vai ei.

– Lääkärimme tuli koppiin päivittämään tilannetta ja erotuomari Anthony Taylor kävi myös kertomassa, mitkä ovat vaihtoehdot. Tällaisessa irrationaalisessa tilanteessa ehkä looginen ratkaisu oli se, että pelattiin heti. Se oli kaikin puolin järkyttävä tapahtuma.

Teemu (Pukki) ja monet muut sanoivat, että oli Tanskan pelaajilla kentällä jonkinlainen shokkitila. Yritimme hoitaa homman parhaalla mahdollisella tavalla, mutta varmasti tilanne vaikutti tanskalaisten esitykseen.

Lukas Hradecky torjuu rankkarin Tanskaa vastaan, ja Paulus Arajuuri hyppää syliin.
Hradecky poimi Pierre-Emile Höjbjergin rangaistuspotkun, ja pilkun aiheuttanut Paulus Arajuuri oli kiitollisuudesta soikea. Kuva: Tomi Hänninen

Uefan ratkaisua vaatia kotijoukkueelta päätös pelin jatkamisesta tai siirtämisestä niin nopeasti traagisen tilanteen jälkeen on kritisoitu Tanskassa. Maalivahtilegenda Peter Schmeichel väitti, että Tanskaa olisi uhattu 0–3-tappiolla, jos se ei olisi suostunut pelaamaan samana iltana tai seuraavana aamupäivänä.

– Kapteenit keskustelivat keskenään, ja Tim Sparv ilmoitti meidän mukautuvan heidän päätökseensä. Emme ole olleet paikalla Tanskan ja Uefan välisessä keskustelussa, eikä kukaan voi sanoa, mitä heidän kanssaan on puhuttu, maajoukkueen tiedotuspäällikkö Timo Walden sanoi.

Niemi joutui levittelemään käsiään

Hradecky kuului jälleen kiistatta Huuhkajien avainhahmoihin lauantain voitossa. “Runosmäen liimanäppi” poimi kaikki Tanskan yritykset ja kruunasi iltansa torjumalla Pierre-Emile Höjbjergin rangaistuspotkun toisella jaksolla.

Normaalisti Eriksen laukoo Tanskan pilkut, ja Suomi valmistautuu luonnollisesti jokaisen vastustajan rankkarispesialistien nikseihin huolellisesti. Tottenhamin keskikenttämies oli kuitenkin yllätysvalinta laukomaan.

– “Luke” juoksi kysymään, mihin hän vetää. Höjbjerg oli sellainen pelaaja, jonka yhteydessä jouduin vain levittelemään käsiä. Hän oli pieni yllätys, mutta onneksi “Luke” pystyi hoitamaan sen, Niemi kertasi.

Kolmen topparin ja wing-backien muodostama puolustuslinja Hradeckyn edessä blokkasi laukauksia uhrautuvasti, ja Hradecky hoiti läpi tulleet laukaukset. Rangaistuspotkun aiheuttanut Arajuurimyönsi olevansa pari olutta velkaa Hradeckylle, mutta suomalaisvahti käänsi tilanteen ylösalaisin.

– Jos “Paukku” on pari kaljaa pystyssä, itse olen pari koria hänelle pystyssä. Linjassa tahtotilamme suojata omaa maalia on sanoinkuvaamattoman uhrautuva. Ne kudit, jotka tulivat maalia kohti olivat helpoimpia, ja blokatut olisivat voineet olla vaikeita. Haimme sen voiton yhdessä.

"Ei lähdetä liikaa keulimaan"

Suomen asetelmat EM-lopputurnauksen B-lohkossa ovat avausotteluiden jälkeen herkulliset. Yllättävän kolmen pisteen potin ansiosta Huuhkajat on jo lähellä sensaatiomaista jatkopaikkaa, ja esimerkiksi piste Venäjän vieraana Pietarissa saattaisi jo riittämään varmistamaan pääsyn neljännesvälieriin.

Venäjän tilanne taas on tukalampi, sillä se hävisi kotikentällään mestarisuosikkeihin kuuluvalle Belgialle tylysti 0–3. Joukkue tarvitsee kipeästi pisteitä, ja se sopii Suomelle.

– Euforiassa pitää muistaa, ettei lähdetä liikaa keulimaan. Olimme ultratehokkaita, ja Venäjältä se oli ehkä vähän heikompi esitys. Se on kuitenkin laatupelaajia täynnä oleva joukkue, ja heillä on taitoa, Hradecky toteaa.

– Jos he alkavat liikaa iskemään päälle, meillä on muuan Pukki, Joel Pohjanpalo ja Robin Lod, jotka rakentavat ne muutamat maalipaikat meille. Varmaan siitä tulee jännä ja vähän erilainen peli kuin Tanskaa vastaan.

Antti Niemi muistutti tiedotustilaisuudessa, että voitto nosti Suomen itseluottamusta, mutta realistinen tavoite on edelleen edetä kovasta alkulohkosta jatkoon.

– Se oli tavoite ennen turnausta, ja se on tavoite edelleen. Jos voitimme Tanskan Kööpenhaminassa, kaikki on mahdollista.

Uutista päivitetty klo 20.24: lisätty Arajuuren kommentit.

Lue myös:

Lukas Hradecky päätyi Suomeen sattuman oikusta – pahamaineisena pidetty turkulaislähiö tarjosi kasvualustan maailman huipulle

Slovakia kampesi jälleen johtoon Puolaa vastaan, puolalaispelaajalle kisojen ensimmäinen ulosajo – Yle seuraa neljättä EM-kisapäivää hetki hetkeltä

Oliko tässä kisojen tähän mennessä upein maali? Tshekin tähti teki EM-historiaa ja potkaisi pallon verkkoon puolesta kentästä!

Tanskalaispelaajat puhuivat ensimmäistä kertaa viikonlopun tunnemyrskystä – "Minulla on ollut mielessäni asioita, joita en toivoisi ajattelevani"

Miksi huippupelaajan sydän pysähtyi kesken ottelun? Urheilukardiologin mukaan Christian Eriksenin tapaus on erittäin vakava, mutta harvinainen

Kommentti: Kapteeni osoitti suuruutensa tragedian keskellä – Simon Kjaer juoksi tuupertuneen Christian Eriksenin luo ja kantoi vastuunsa paremmin kuin kukaan

Kommentti: Huuhkajat teki sensaatiomaisen uroteon dramaattisessa EM-avauksessa – tunteikkaan illan todelliset sankarit olivat silti jossain muualla

Manageri välitti huojentavan viestin Christian Erikseniltä: "Voin nyt paremmin, mutta haluan ymmärtää, mitä tapahtui"

Eriksenin tilanne on yhä kapteeni Sparvin mielessä – "Oli huonoiten nukuttu yö moneen viikkoon"

Katuva Tanskan päävalmentaja kritisoi Uefan toimintaa Eriksenin sairauskohtauksen jälkeen: "Minusta oli väärin antaa kaksi vaihtoehtoa"

Suosittelemme