Hyppää sisältöön

Brasiliassa lähetetään turvallisuusjoukkoja alkuperäiskansan turvaksi – laiton kultakaivostoiminta ollut pitkään ongelma

Brasilian korkein oikeus linjasi viime kuussa, että maan hallinnon on tehtävä kaikki vaadittavat toimet alkuperäiskansojen turvallisuuden eteen. Monilla reservateilla toimii laittomia kultakaivoksia. Ongelma on jatkunut jo pitkään.

Kultakaivoksen jälkiä Amazonin alueella. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Brasilian hallinto aikoo lähettää erillisen turvallisuusjoukkojen yksikön suojelemaan yanomami-alkuperäiskansaa, jonka reservaatissa on ollut ongelmia luvattoman kultakaivostoiminnan kanssa.

Brasilian korkein oikeus linjasi viime kuussa, että presidentti Jair Bolsonaron hallinnon on tehtävä kaikki vaadittavat toimet yanomami- ja mundrucuru-kansojen turvallisuuden eteen. Molempien kansojen alueilla toimii laittomia kultakaivoksia.

Oikeusministeri Anderson Torres on antanut brasilian liittovaltion viranomaisille kolmen kuukauden valtuuden valvoa yleistä järjestystä yanomamien alueella.

Hallinto ei ole tarkentanut alueelle lähetettävien turvallisuusjoukkojen kokoa.

Yanomamien noin 96 000 neliökilometrin reservaatti Amazonasin ja Roraiman osavaltioiden alueella on Brasilian suurin reservaatti ja sen asukasluku on noin 27 000.

Viime vuosina reservaattiin on tunkeutunut tuhansia järjestäytyneeseen rikollisuuteen yhdistettyjä kaivostyöläisiä, jotka toteuttavat laitonta kaivostoimintaa. Toisinaan yhteenotot alkuperäiskansojen ja mainareiden välillä ovat olleet väkivaltaisia.

Laittomat kaivokset tuhoavat sademetsää ja kaivostoiminnassa käytetty elohopea saastuttaa vesistöjä.

Ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet äärioikeistolaista Bolsonaroa muun muassa siitä, että hän on halunnut minimoida alkuperäiskansojen oikeuksia suojellulle maalle, jossa kaivostoiminta on kielletty.

Lue myös:

Finnwatchin raportti syyttää Outokummun alihankkijaa ympäristötuhoista Amazoniassa – Tutkijan mielestä Vale-yhtiö on "todella vastuuton" (22.2.2021)

Brasilian alkuperäiskansat vaativat presidentti Bolsonaroa tilille Amazonin sademetsän tuhoamisesta (24.1.2021)

Brasiliassa leviää tuhoisa kultakuume – Yle vieraili Amazonin sademetsään raivatulla laittomalla kultakaivoksella (13.2.2020)

Suosittelemme sinulle