Hyppää sisältöön

Pohjois-Savossa enimmillään noin 27 000 ilman sähköä Vieno-myrskyn vuoksi – vierailimme pelastuslaitoksella: päivän mittaan ollut 80 tehtävää

Puuskainen tuuli kovenee päivän aikana myrskylukemiin. Itä-Suomessa tuulten arvioidaan olevan kovimmillaan iltapäivästä iltaan saakka. Sähköyhtiöt ovat nostaneet varautumistaan sähkökatkojen korjaamiseen.

Pelastuslaitoksen työntekijä ja linjoille kaatunut puu
Tyypillinen pelastuslaitokselle tullut tehtävä on ollut puun kaatuminen tielle tai rakennuksen ja sähkölinjojen päälle.

Kesämyrsky Vieno aiheuttaa sähkökatkoja myös Pohjois-Savossa. Savon Voiman verkon alueella sähkökatkoja alkoi ilmetä ennen kello kahdeksaa maakunnan länsiosasta alkaen.

Ennen kello yhdeksää sähköttä oli noin 4 700 Savon Voiman asiakasta. Puoli kymmenen aikaan Savon Voiman verkostopäällikkö Pekka Miettinen kertoi, että sähköttömiä talouksia oli noin 15 000.

Keskipäivän aikaan sähköttömiä asiakkaita oli enimmillään noin 27 000, mutta iltapäivän puolella tilanne on rauhoittumaan päin. Sähkökatkoja on esiintynyt kaikkialla yhtiön jakelualueella. Savon Voiman sähkökatkotietoja voi seurata häiriökartasta (siirryt toiseen palveluun), jonka päivittymisessä on kylläkin tänään ollut viiveitä.

Miettinen kertoi ennen kello neljää iltapäivällä, että uusia vikoja ei ole enää ilmennyt. Parhaillaan käynnissä on vikapaikkojen paikannustyö, ja varsinaisiin vikojen korjauksiin päästään myöhemmin iltapäivällä.

Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kerrotaan, että puoli kahteen mennessä myrsky on aiheuttanut pelastuslaitoksen alueella noin 80 vahingontorjuntatehtävää. Tehtävät ovat olleet pääosin puiden kaatumisia teille ja sähkölinjoille. Suuremmilta onnettomuuksilta on tähän mennessä vältytty.

Pelastushenkilökuntaa kävelemässä tiellä moottorisahan kanssa
Kuopion Karttulassa Vieno-myrsky on kaatanut puita sähkölinjoille ja teille.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Petteri Lintunen kertoi iltapäivällä puoli kahden aikaan Ylen suorassa lähetyksessä, että tehtävät alkavat pikku hiljaa rauhoittua.

– Varsin kiireinen päivä on ollut.

Tyypillinen tehtävä on ollut puun kaatuminen tielle tai rakennuksen ja sähkölinjojen päälle.

– Merkittäviä omaisuus- tai henkilövahinkoja ei ole tullut tietoon.

– Miehistöllä on ollut muun muassa erilaisia puiden sahaustehtäviä, kertoi puolestaan palomies Roope Vartiainen.

Pelastuslaitos arvioi, että kolmen aikaan iltapäivällä myrsky on jo siirtynyt idemmäksi, pois heidän toiminta-alueeltaan.

– Enää on tullut ihan yksittäisiä hälytyksiä, esimerkiksi harvemmin käytetyiltä metsäpoluilta, joilla on havaittu kaatuneita puita. Mutta ne eivät enää ole kiireellisiä tehtäviä, ja osa niistä menee esimerkiksi kunnan hoidettavaksi, Lintunen kertoi neljän aikaan.

Kovimmat puuskat iltapäivällä

Lännestä saapuneen voimakkaan matalapaineen tuulten ennustettiin olevan yli 20 metriä, pahimmillaan jopa 25 metriä sekunnissa. Sähkökatkoja syntyy talvea herkemmin, kun puissa on lehti ja maa ei ole roudassa.

Puu on kaatunut sähkölinjan päälle Kuopiossa Karttulantiellä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Tuulen voimakkuus on ollut aamun aikana monella Ilmatieteen laitoksen Pohjois-Savon mittausasemilla 14–16 metriä sekunnissa. Maaningalla mitattiin kuitenkin jo puoli yhdeksän jälkeen puuska, jonka voimakkuus oli lähes 23 metriä sekunnissa.

Kovat puuskat vievät herkästi mennessään pihalta kevyemmät esineet. Ilmatieteen laitos kuvaa yli 21 metriä sekunnissa olevan tuulen pystyvän katkomaan puita, vaurioittamaan heikkoja rakennuksia, irrottamaan kattotiiliä sekä särkemään savupiipun hattuja.

Puu oli kaatunut tuulen voimasta kuopiolaisella omakotialueella. Kuva: Keijo Salokangas / Yle

Suosittelemme sinulle