Hyppää sisältöön

Janakkalassa laajalle levinneen rottaongelman syy on arvoitus

Terveysvalvonta sai ensimmäisen ilmoituksen rottahavainnosta noin kuukausi sitten. Janakkalan Tervakosken rottaongelma koskee isoa osaa taajamasta.

Råtta tittar fram bakom bladen.
Rotta voi olla kantajana monille haitallisille ja tarttuville taudeille. Kuvituskuva. Kuva: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Anne-Maria Niskanen

Janakkalan Tervakoskella on tehty useita havaintoja rotista ja niiden aiheuttamista tuhoista. Viranomaisille on tehty ilmoituksia rotista Tammirannan, Majakanmäen sekä Vipukorven alueilta. Rottaongelma koskee lähes puolta Tervakosken taajamaa, ja muun muassa huvipuisto Puuhamaan naapurustossa on tehty havintoja rotista.

– Ilmoituksia rottahavainnosta on tullut kourallisen verran, mutta moni on ilmoittanut soittavansa myös naapurin puolesta kertoen rottaongelman vaivaavan, kertoo terveystarkastaja Keijo Paakkunainen Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän terveysvalvonnasta.

Ensimmäinen havainto Tervakoskella tehtiin noin kuukausi sitten. Yleensä rotat seuraavat biojätteitä tai muita roskia.

– Selvää syytä rottaongelmaan emme toistaiseksi tiedä. Asuinalueet vaikuttavat siisteiltä ja jäteastiat asuinalueilla ovat ehjiä, Paakkunainen kertoo.

Rotat ovat mikrobiologinen riski

Rotat ovat pääsääntöisesti ilta- ja yöeläimiä. Yleensä ihmiset havaitsevat tuholaisten aiheuttamia ongelmia useammin kuin näkevät itse jyrsijän.

Rotta voi olla kantajana monille haitallisille ja tarttuville taudeille, joista voi olla sekä haittaa että jopa vaaraa ihmisille ja lemmikkieläimille.

– Rotat ovat mikrobiologinen riski. Pikkulasten leikit hiekkalaatikolla voivatkin nyt olla riski, sillä hiekan seassa voi olla rottien ulostetta, muistuttaa terveystarkastaja Keijo Paakkunainen.

Janakkalan Tervakoskella jotkut asukkaat ovat turvautuneet tuholaistorjujan apuun. Muutamia rottia on Paakkunaisen mukaan saatu jo pyydyksiin.

Lue myös: Rottaongelma hyppäsi lähiöihin – etätyön lisääntyminen muutti rottien ruoka-apajat uusille alueille

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle