Retkeily- ja ulkoiluvarusteisiin erikoistunut Partioaitta oy on vetänyt myynnistä Thermacell-hyttystorjuntalaitteet. Viikonlopun ja alkuviikon aikana sosiaalisessa mediassa on esitetty väitteitä, joiden mukaan laitteet voivat olla haitallisia ympäristölle.
Partioaitan valikoimapäällikön Markus Mäkisen mukaan päätös tuotteiden vetämisestä pois myynnistä tehtiin varotoimenpiteenä. Yritys odottaa, että tuotteen ympäristövaikutuksista saadaan lisätietoa.
– Asiakaspalautteen perusteella teimme päätöksen, että vastuullisena toimijana meidän on syytä vetää laite myynnistä, kunnes saamme asiasta lisätietoa.
Partioaitta on tehnyt laitteen maahantuojalle selvityspyynnön laitteen ympäristövaikutuksista.
Mäkisen mukaan asiakkaiden esittämä huoli liittyy erityisesti laitteen vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen ja eliöstöön.
– Toivomme saavamme selvityksen siitä, mihin laitteen toiminta todellisuudessa perustuu.
Jos väitteet laitteen ympäristöhaitoista ilmenisivätkin perusteettomiksi, yritys voisi harkita laitteen ottamista takaisin valikoimiinsa. Päätös tehdään kuitenkin erikseen.
– Jos on pienikin mahdollisuus, että jotain ongelmia on, me mieluummin katsomme asian rauhassa ja odotamme selvityksien tuloksia, Mäkinen summaa.
Toinenkin liike veti laitteet pois myynnistä
Myös retkeilykauppa Scandinavian Outdoor veti Thermacell-laitteet tilapäisesti pois myynnistä. Toimitusjohtaja Johanna Rantala kertoo Ylelle, että yritys on pyytänyt maahantuojalta tarkempaa selvitystä asiasta.
– Haluamme toimia vastuullisesti, ja olemme siksi ottaneet nämä pois myynnistä, Rantala sanoo.
Hänen mukaansa maahantuojan selvitykset eivät ole toistaiseksi riittäneet.
Thermacell-laitetta voi ohjeiden mukaan käyttää turvallisesti pihapiirissä. Rantala toteaa, että heidän yrityksensä taas nimenomaan rohkaisee asiakkaita lähtemään luontoon myös pihapiiriä kauemmas.
Rantala sanoo, että Thermacellin laitteet eivät ole heillä mitenkään merkittävä tuoteryhmä.
Maahantuoja: Laite on turvallinen
Thermacell-laitteiden maahantuoja Proviter oy:n toimitusjohtaja Tom Kreutzman painottaa, että laite on saanut Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin hyväksynnän.
– Käyttöohjeiden mukaan käytettynä laitteemme on turvallinen ihmisille, ympäristölle ja hyönteisille, toimitusjohtaja sanoo.
Maahantuojan tietoon on tullut vain yksi jälleenmyyjä, joka on vetänyt tuotteet myynnistä.
– Tietooni ei ole myöskään tullut yhtään raporttia, joka olisi ristiriidassa sen kanssa, mitä tuotteesta kerromme.
Maahantuontiyritys painottaa, että aiheesta käyty keskustelu on tärkeää. Toimitusjohtaja epäilee, että Thermacell-tuotemerkin laitteet ovat joutuneet somekeskustelun keskiöön siksi, että laitetta on markkinoitu runsaasti.
Metsähallituksen Luontoon.fi-sivuston mukaan höyrystettävien hyönteismyrkkyjen tehoaineet ovat myrkyllisiä vesieliöille ja pölyttäjille. Sivuston mukaan niitä ei tulisi käyttää pienvesien, kukkivien kasvien tai pölyttäjähyönteisten pesien lähellä.
Thermacell-laitteille on myynnissä myös kantolaukkuja. Toimitusjohtajan mukaaan ne on kuitenkin tarkoitettu vain laitteen kuljettamiseen.
– Aiomme tarkistaa myös markkinointiviestintäämme ja selvittää, jos siellä on ristiriitoja laitteen käyttöohjeen mukaisen käytön kanssa, Kreutzman arvioi.
Laitteissa käytetään pralletriinityynyjä
Tänä kesänä hyttysiä on ollut poikkeuksellisen runsaasti, ja hyttystorjunnan kysynnän kasvu on huomattu myös torjuntalaitteiden valmistukseen erikoistuneissa yrityksissä. Esimerkiksi Thermacell-hyttystorjuntalaitteita, joissa käytetään hyönteismyrkky pralletriinia, on markkinoitu näkyvästi.
Laitteessa käytetään pralletriinityynyjä, joita lämmitetään butaanin avulla. Kun tyynyt lämpiävät, vaikuttava aine höyrystyy. Laitteen maahantuojan verkkosivuillaan ilmoittamien tietojen mukaan laitteen ympärille muodostuvan "suoja-alueen" koko on noin 20 m2.
Hyönteisille pralletriini on hermomyrkky, joka aiheuttaa nopean kuoleman. Aine on myös erittäin myrkyllistä kaloille.
Ihmiselle aine on haitallista nieltynä ja hengitettynä.
Pralletriini on vaikuttava aine myös Raidin sähköisessä Liquid Electric -hyttystorjuntalaitteessa. Raid kehottaa hävittämään sisällön ja pakkauksen vaarallisen jätteen keräyspisteeseen.
Samaa ainetta on myös monissa hyönteisten torjuntaan tarkoitetuissa suihkeissa.
Kemian professori ei käytä
Pralletriini on synteettinen hyönteismyrkky, joka muistuttaa joidenkin krysanteemien erittämää hyönteistorjujaa.
Teollisissa hyönteiskarkottimissa ainetta on paljon enemmän.
– Nämä ovat vaarallisia kemikaaleja. Vaikka ne eivät ole ihmiselle vaarallisia, esimerkiksi tämä aine on erittäin vaarallinen vaikkapa kaloille, sammakoille ja pölyttäjähyönteisille, sanoo Jyväskylän yliopiston kemian professori Petri Pihko.
Pihkon mukaan asiantuntijat ovat ihmetelleet sitä, onko aineita todella tarpeellista käyttää.
– Yhdessä tällaisessa karkotetyynyssä on niin paljon vaikuttavaa ainetta, että se voisi tappaa miljoonia mehiläisiä. Sellaista tilannetta ei tietenkään tosielämässä tule, että näin kävisi, mutta sellainen määrä ainetta siellä on, Pihko sanoo.
Pihko itse ei hyttyskarkoitukseen tarkoitettua höyrystintä käytä.
– Minulla oli sellainen, mutta luovuin sen käytöstä mahdollisten ympäristövaikutusten vuoksi. Tarjolla on muitakin hyttyskarkottimia - myrkkyjä nekin ovat, mutta eivät niin kovia kuin pralletriini. Mieluummin kärsin muutaman sääskenpiston ja tiedän, että voin jatkossakin hakea metsästä mustikat ja hillat.
Muokattu kello 19:30: Lisätty Johanna Rantalan kommentit
Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: torjunta-aineiden vaikutuksia pölyttäjiin tutkiva Lotta Kaila Helsingin yliopistosta kertoo, miten hyttysmyrkyt voivat vaikuttaa luontoon.
Lue myös