Hyppää sisältöön

Jalkapallon EM-kisojen jokainen maali Areenaan ilman ihmistyötä? Yle kokeilee suomalaista tekoälyä videoleikkaajana

Yle kokeilee kesän jalkapallon EM-kisoissa tekoälyavusteista videoleikkuuta, jossa kone tunnistaa otteluista maalit, klippaa niistä lyhyet videot ja julkaisee ne automaattisesti. Kokeilun tuloksia voi seurata Yle Areenassa.

E-lohko POL - SVK | Maali 1 - 1
E-lohko POL - SVK | Maali 1 - 1
Jyri Kivimäki

Ylen isoissa arvokisatuotannoissa yksi videoleikkaaja vastaa yleensä siitä, että kisojen kohokohdat tarjotaan katsojille lyhytvideoina, eli klippeinä Ylen verkkopalveluissa Yle.fi:ssä ja Areenassa. Niin tänäkin vuonna, kun kaikkien aikojen arvokisakesä tarjoaa muun muassa upeita maaleja jalkapallon EM-kisoista sekä häikäiseviä suorituksia Tokion olympiaestradeilta.

"Oliko tässä kisojen upein maali?" tai "Pohjanpalon upea pusku" syntyivät EM-jalkapallon avauspäivinä Yle Urheilun verkkotoimituksen voimin, mutta nyt nämä nopean videonleikkuun huippuammattilaiset saavat kovan kirittäjän suomalaisesta tekoälystä.

Yle kokeilee EM-kisojen otteluissa suomalaisen startupin AiSpotterin (siirryt toiseen palveluun) kehittämää tekoälyä, joka analysoi jokaisen ottelun, tunnistaa maalit ja leikkaa niistä lyhyet videot sekä julkaisee ne automaattisesti Yle Areenaan – mahdollisimman nopeasti.

Kun tekoäly on pantu hommiin, koko prosessi ei vaadi ihmistyötä lainkaan. Esimerkiksi tämän jutun pääkuvan paikalla pyörivä video on tekoälyn tuottama ja julkaisema.

Tekoälyn onnistumista voi arvioida kisojen ajan Yle Areenassa EM-futisbotin maaliklipit -sarjassa. Tekoälyn luomia klippejä voidaan käyttää kisojen aikana myös uutistyössä samaan tapaan kuin aiemmin ihmisten leikkaamia videoita esimerkiksi osana Ylen jalkapallon EM-kisasivuston artikkeleita. Kokeilu on osa Ylen kehittämisstrategiaa, jossa se pyrkii jatkuvasti kartoittamaan erilaisia tapoja hyödyntää uusimpia teknologioita tulevaisuuden mediapalveluiden suunnittelussa.

Lue myös

Huuhkajien historiallisissa EM-otteluissa kokeillaan 4K-lähetyksiä Areenassa – näillä laitteilla katselu onnistuu

Suosittelemme sinulle