Hyppää sisältöön
Katso videolta, miten tarkastusvaliokunta kommentoi pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin tapausta.
Tytti Yli-Viikari

VTV:n hyllytetyn pääjohtajan matkoihin lähes 190 000 euroa viidessä vuodessa – "Jos Yli-Viikari irtisanottaisiin, hän voi palata VTV:n taustavirkaansa"

Eduskunnan kansliatoimikunta pohtii, pitäisikö Tytti Yli-Viikari irtisanoa. Poliisi tutkii Yli-Viikarin tekemisiä. Hän kiistää syyllistyneensä virkarikoksiin.

Päivi Happonen
  • Eduskunnan tarkastusvaliokunta toteaa, että VTV:n hyllytetyn pääjohtajan toiminta on vahingoittanut viraston luottamusta.
  • Tarkastusvaliokunta katsoo, että kansliatoimikunnan tulee selvittää, voiko Yli-Viikari jatkaa tehtävässään.
  • Eduskunnan kansliatoimikunta pidätti huhtikuussa Yli-Viikarin virasta häneen kohdistuvan esitutkinnan ajaksi.
  • Kansliatoimikunnan mukaan tutkinta liittyy virkamiehen palkanmaksuun ilman työvelvoitetta ja Yli-Viikarin työmatkojen lentopisteiden käyttöön.
  • Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä virkarikoksiin. Hän katsoo, ettei virasta pidättämiselle ole perusteita.
Päivi Happonen

Voiko Yli-Viikari palata takaisin pääjohtajaksi?

Tytti Yli-Viikari suureen valiokuntaan kuultavaksi.
Toimittajat esittivät kysymyksiä Tytti Yli-Viikarille 8.4. Kuva: Jani Saikko / Yle

Eduskunnan tarkastusvaliokunta kertoi tiistaina laajasta selvityksestä, joka on kohdistunut Valtiontalouden tarkastusvirastoon (VTV) ja sen pääjohtajaan.

Tarkastusvaliokunta katsoo, että VTV:n huhtikuussa hyllytetyn pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin toiminnasta esille tulleet epäselvyydet ovat merkittäviä.

Valiokunta ei ota kantaa siihen, voiko Yli-Viikari jatkaa virassaan. Valiokunta kuitenkin suosittaa, että eduskunnan kansliatoimikunta alkaa selvittää Yli-Viikarin irtisanomisasiaa.

– On selvitettävä, onko pääjohtajalla edellytyksiä jatkaa tehtävässään. Irtisanomisedellytysten täyttyessä asia tulee saattaa eduskunnan (suuren salin) käsittelyyn, puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) sanoi tiistaina iltapäivällä tiedotustilaisuudessa.

Yli-Viikari käytti matkakuluihin viidessä vuodessa noin 187 000 euroa

Tarkastusvaliokunnan mietinnön dokumenteista käy ilmi, että Yli-Viikarin matkakulut ovat olleet viiden viime vuoden aikana (2016-2020) noin 187 000 euroa.

Tästä summasta eurooppalaisen tarkastusalan kattojärjestön (EUROSAI) hallintokomitean tehtäviin liittyviä matkoja oli noin 93 500 eurolla.

Valiokunta kertoo pyytäneensä tiedot myös edellisen pääjohtajan matkakuluista. Vuonna 2014 silloisella pääjohtajalla Tuomas Pöystillä matkoihin meni liki 11 600 euroa. Vuonna 2015 matkakulut olivat olleet noin 7 500 euroa.

Tätä aikaisemmilta vuosilta tarkkoja tietoja ei ole, koska matka- ja kulutositteiden säilyttämisaika on kuusi vuotta.

Valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että pääjohtaja Yli-Viikarin matkakulut olivat selvästi suuremmat kuin edeltäjällä.

– Pääjohtajan (Yli-Viikarin) toiminta on heikentänyt merkittävällä tavalla luottamusta ja vahingoittanut viraston julkikuvaa, totesi Alanko-Kahiluoto.

Tytti Yli-Viikari ei ole vastannut tiistaina Ylen soittopyyntöihin.

"Pääjohtaja ei ole edelleenkään suostunut kertomaan, missä ne pisteet ovat"

Tarkastusvaliokunta on selvittänyt esimerkiksi pääjohtajan lentopisteiden käyttöä ja tapausta, jossa hän oli palkannut virkamiehen, joka ei voinut tehdä töitä.

– Pääjohtaja ei edelleenkään ole suostunut kertomaan, onko lentopisteitä käytetty virkalentoihin. Pääjohtaja ei ole myöskään suostunut kertomaan, missä ne pisteet ovat, tarkastusvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Veijo Niemi (ps.) ihmetteli tiedotustilaisuudessa.

Tarkastusvaliokunta toteaa tänään julkaistussa mietinnössään, että Yli-Viikarin matkalaskuista on tehty useita lisäselvityspyyntöjä.

– Valtiontalouden tarkastusviraston toiminnassa havaitut puutteet ovat poikkeuksellisia, eikä vastaavaa ole havaittu muualla valtionhallinnossa, sanoi Alanko-Kahiluoto.

Tarkastusvaliokunta toivoo, että Yli-Viikarin irtisanomisasia siirtyisi pian eteenpäin.

– Olisi tärkeää, että asia saataisiin käsiteltyä mahdollisimman pian kansliatoimikunnassa ja istunnossa (suuressa salissa), totesi tarkastusvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.).

Tästä voit katsoa eduskunnan tarkastusvaliokunnan koko tiedotustilaisuuden, jonka se järjesti Valtiontalouden tarkastusviraston toiminnasta tekemästään mietinnöstä.

VTV: Yli-Viikarilla on taustavirka, johon hän voi palata

VTV piti oman tiedotustilaisuutensa tiistaina iltapäivällä, kun tarkastusvaliokunta oli julkaissut mietintönsä.

– Olemme käyneet mietinnön läpi henkilöstömme kanssa. Se oli hyvä tilaisuus tässä saumassa. Kovasti mietintöä odotimme, sanoi Yli-Viikarin sijainen Matti Okko.

Okko ei halua ottaa kantaa siihen, voiko Tytti Yli-Viikari palata pääjohtajan tehtäväänsä. Okko kuitenkin toivoo asian nopeaa käsittelyä.

– Toivottavaa olisi, että eduskunnan kansliatoimikunta saisi arvioitua asian nopeasti. Se on henkilökohtainen ja koko viraston toive, että selvyys tulisi tähän asiaan, Okko sanoi.

Tiedotustilaisuudessa kävi ilmi, että jos Yli-Viikari irtisanottaisiin pääjohtajan tehtävästä, hän voi palata niin sanottuun taustavirkaansa.

– Pääjohtaja Yli-viikarilla on taustavirka, johon hänellä on mahdollisuus palata, mikäli hänet irtisanottaisiin tai mikäli hän itse irtisanoutuisi, kertoi VTV:n johtaja Tuula Sandholm.

Tästä voit katsoa Valtiontalouden tarkastuviraston koko tiedotustilaisuuden.

Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä virkarikokseen

Eduskunnan kansliatoimikunta pidätti Yli-Viikarin virastaan huhtikuun alussa poliisitutkinnan takia.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen on kertonut aiemmin, että poliisi tutkii Yli-Viikarin ja VTV:n virkamiehen tekemää sopimusta, jossa kyseiselle henkilölle maksettiin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta.

Poliisi tutkii myös Yli-Viikarin Finnair Bonus -lentopisteiden käyttöä.

Yli-Viikari tuli julkisuuteen puolitoista viikkoa hyllytyksen jälkeen TV 1:n Arto Nybergin ohjelmassa.

– En ole syyllistynyt virkarikoksiin. Tiedän toki, että kyllä tässä aikansa kestää, että nämä asiat selvitetään. Olen kiitollinen siitä, että me kaikki voimme luottaa siihen, että Suomessa asiat selvitetään ja tutkitaan huolellisesti, Yli-Viikari sanoi ohjelmassa.

Yli-Viikari myös katsoo, ettei hänen virasta pidättämiselleen ole perusteita. Hänen mukaansa esitutkinta ei heikennä hänen mahdollisuuksiaan toimia pääjohtajan virassa.

Ongelmia muuallakin kuin VTV:ssä

Eduskunnan tarkastusvaliokunta totesi mietinnössään, että virkamatkojen etuohjelmat eivät ole toteutuneet valtion virastoissa "valtion kannalta" onnistuneesti.

– Valtionhallinnossa ei pitäisi olla epäselvyyttä siitä, että virkamatkoista kertyvät edut on käytettävä työnantajan hyödyksi, todetaan mietinnössä.

Valiokunta on huomannut, että virastojen välillä on suuria eroja lentopisteiden käyttämisessä. Niiden käyttämistä ei valvota, toteaa valiokunta.

– Näin ollen on epäselvää, onko esimerkiksi Finnair Plus -ohjelman pisteet jääneet käyttämättä vai onko niitä käytetty ohjeiden vastaisesti yksityisiin tarkoituksiin, todetaan mietinnössä.

Eduskunnassa kinkkinen tilanne

Moni kansanedustaja pohtii, voiko Yli-Viikari palata takaisin tehtäväänsä julkisuuteen tulleiden epäselvyyksien takia.

Koska eduskunta nimittää VTV:n pääjohtajan, eduskunta on myös se taho, joka voi päättää hänen irtisanomisestaan.

Yli-Viikarin tapaus on saanut aikaan erikoisen tilanteen eduskunnassa. Siellä ei ole kevään ja alkukesän aikana tiedetty, kuka voisi ehdottaa Yli-Viikarin irtisanomista. Nyt tarkastusvaliokunta siis suosittaa, että asia siirtyy kansliatoimikuntaan.

Poliisin tutkinta on kesken. Yli-Viikarin ei ole todettu syyllistyneen rikoksiin.

15.6.2021 klo 18.41 otettu yksi ylimääräinen nolla pois eurooppalaisen tarkastusalan kattojärjestön hallintokomitean tehtäviin liittyvien matkojen summasta.

Lue lisää:

Eduskunta pidätti VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virastaan – katso tallenne puhemiehen tiedotustilaisuudesta

Näin VTV:n pääjohtaja Yli-Viikari puolustaa toimintaansa ja väitettyjä epäselvyyksiä – "Virasta pidättämisen tosiasiallinen syy median paine"

Suosittelemme sinulle