Hyppää sisältöön

Rovaniemen tarkastuspäällikkö ei puolla vastuuvapautta kaupunginjohtajalle – haluaisi säästää hänet silti siviili- ja rikosprosessilta

Kaupungin tarkastuslautakunta päättää esityksestään valtuustolle keskiviikkona 16. kesäkuuta. Lopullisesti vastuuvapaudesta päättää kaupunginvaltuusto kokouksessaan ensi maanantaina 21. kesäkuuta.

Päätös tilintarkastuksen hyväksymisestä ja siitä, myönnetäänkö vastuuvapaus Ulla-Kirsikka Vainiolle, tehdään Rovaniemen kaupunginvaltuustossa ensi maanantaina. Kuva: Annu Passoja / Yle

Rovaniemen kaupungin tarkastuspäällikkö Jari Kotimäki esittää tarkastuslautakunnalle, ettei kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainiolle myönnettäisi vastuuvapautta tilikaudesta 2020. Muille valmistelijoille ja kaupunginhallitukselle vastuuvapaus myönnettäisiin.

Kaupungin tarkastuslautakunta päättää esityksestään valtuustolle keskiviikkona 16. kesäkuuta.

Lopullisesti vastuuvapaudesta päättää Rovaniemen kaupunginvaltuusto kokouksessaan ensi maanantaina 21. kesäkuuta.

Kotimäki: "Toimivallan ylitys"

Tapauksessa on kyse siitä, ylittikö Vainio valtuutensa kotiuttaessaan kaupungin sijoituksia 19 miljoonan euron edestä syyskuussa 2020. Tilintarkastaja muistutti tästä ja myös siitä, että kaupunginjohtaja teki asiantuntijapalveluhankintoja lähes 330 000 eurolla ilman kilpailutusta ja hankintapäätöstä viime syksynä.

Kotimäen mielestä kaupunginjohtajan tekemä kotiutuspäätös oli toimivallan ylitys. Samoin asiantuntijapalvelu on hankintalain vastaisesti tehty.

Vainio on kiistänyt väitteet. Vainio perusteli asiaa muun muassa sillä, että kaupunginhallitus ei käyttänyt otto-oikeutta asiaan. Hän teki päätöksen 11.9., kaupunginhallitus käsitteli asiaa 21.9. Kotimäen mukaan otto-oikeus oli osin menettänyt merkityksensä, sillä sijoituksia oli nostettu 9,4 miljoonan euron edestä tällä välin.

Kotimäki ei näe tarvetta virkarikossyytteelle

Toisaalta Kotimäki pohtii, ettei näe tarvetta rikosprosessuaalisille toimille, eli tarvetta esimerkiksi virkarikossyytteelle.

– Eikä tapahtuneen perusteella voi riidattomasti osoittaa, että kaupungille on syntynyt taloudellista vahinkoa.

Hän ehdottaa omassa kannanotossaan, että vastuuvapauden epäämisen tilanteessa valtuusto ei tulisi kohdistamaan kaupunginjohtajaan oikeudellisia toimia siviili- tai rikosprosessissa.

Lue myös:

Harmaalla merkittyjä sijoituksia, kaksi oudosti ajoittunutta irtisanoutumista – kaupunginjohtaja avaa sijoitussotkun taustoja ja kiistää moitteet

Rovaniemen kaupunginjohtajalta pyydetään selvitystä sijoitussotkuun liittyen

Rovaniemen kaupunginhallitus antoi selvityksensä sijoitussotkusta tarkastuslautakunnalle: mahdollinen toimivallan ylitys on hallinnollinen menettelyvirhe, asian juridinen ja taloudellinen valmistelu oli riittämätöntä

Suosittelemme sinulle