Hyppää sisältöön

Israel on tehnyt ilmaiskuja Gazan alueelle – kyseessä ensimmäinen suurempi välikohtaus tulitauon alkamisen jälkeen

Tilanteen kärjistymistä oli jo ehditty pelätä Jerusalemissa järjestetyn kansallismielisen marssin vuoksi. Gazaa hallitseva äärijärjestö Hamas oli varoittanut marssin voivan johtaa väkivaltaisuuksiin.

Israelilaisjoukko heiluttaa Israelin lippuja.
Israelin liput liehuivat ultranationalistisessa lippumarssissa Jerusalemissa 15. kesäkuuta. Marssin pelättiin lietsovan jännitteitä uudelleen palestiinalaisten ja Israelin välillä. Kuva: Emmanuel Dunand / AFP
Kai Jääskeläinen,
STT

Israelin ilmavoimat on tehnyt ilmaiskuja Gazan alueelle varhain keskiviikkona. Israelin isku oli vastatoimi tuhopolttoilmapalloihin, joita palestiinalaiset olivat lähettäneet eteläiseen Israeliin, kertovat Israelin sotilaslähteet.

Times of Israel (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan Israelin eteläosissa syttyi tiistaina useita maastopaloja palestiinalaisalueilta lähetettyjen ilmapallojen vuoksi. AFP kertoo pallojen aiheuttaneen paikallisten pelastusviranomaisten mukaan kaikkiaan parisenkymmentä maastopaloa.

Israelin mukaan ilmaiskut kohdistuivat Hamasin sotilaskohteisiin. Asevoimat kertoivat iskeneensä myös Khan Younisiin, jossa kohteiksi valikoitui "terrorististen toimijoiden" käyttämiä tiloja ja tapaamispaikkoja.

Palestiinalaisten ilmapallot ja Israelin ilmaisku ovat ensimmäinen suurempi välikohtaus sen jälkeen, kun osapuolet solmivat toukokuussa tulitauon 11 päivää kestäneiden taisteluiden päätteeksi.

Taisteluissa kuoli ainakin 243 ihmistä palestiinalaisalueilla ja 13 Israelissa. Ainakin pari tuhatta ihmistä sai vammoja.

Äärioikeistomarssin pelättiin lietsovan jännitteitä

Tilanteen kärjistymistä oli jo ehditty pelätä alueella sen jälkeen, kun tuhannet äärioikeistoa kannattavat juutalaiset marssivat Jerusalemin vanhankaupungin liepeillä tiistaina.

Hamas varoitti, että marssin järjestäminen voi johtaa toukokuun kaltaisiin väkivaltaisuuksiin. Hamasin edustaja Mohammed Hamadeh kertoi tiistaina, että rauhanneuvottelijat olivat olleet yhteydessä Hamasiin ja pyytäneet näitä välttämään sotilaallista eskalaatiota marssin vuoksi.

YK:n Lähi-idän rauhanneuvotteluista vastaava edustaja Tor Wennesland kehotti tiistaina Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) kaikkia osapuolia käyttäytymään vastuullisesti "äärimmäisen hauraassa ja herkässä" tilanteessa sekä suojelemaan tulitaukoa.

Israelin poliisi tyhjensi katuja ennen marssia miehitetyssä Itä-Jerusalemissa. Poliisi käytti muun muassa tainnutuskranaatteja väkijoukkojen hajottamiseen. Lääkintähenkilöstö kertoo ainakin 33 palestiinalaisen saaneen vammoja. Poliisi puolestaan kertoi kahden poliisin loukkaantuneen ja 17 ihmisen otetun kiinni.

Äärioikeiston marssi järjestettiin muistona sille, miten Israel valtasi kaupungin itäosan vuonna 1967. Kansainvälinen yhteisö ei ole pääsääntöisesti tunnustanut itäosan valtausta, vaan todennut, että kaupungin asemasta tulisi neuvotella.

Itäosassa sijaitsee muun muassa Jerusalemin vanhakaupunki, jossa sijaitsee kolmen uskonnon (kristinuskon, juutalaisuuden ja islamin) pyhiä paikkoja. Palestiinalaiset katsovat Itä-Jerusalemin olevan tosiasiallisesti pääkaupunkinsa.

Testi tuoreelle hallinnolle

Keskiviikkoiset ilmaiskut olivat myös ensimmäiset, jotka on tehty Israelin uuden hallituksen aikana. Tiistaisen marssin arvioidaan niin ikään asettaneen haasteita Israelin uudelle hallitukselle ja pääministeri Naftali Bennettille, joka on istunut vallassa vasta parin päivän ajan.

Israelin parlamentti antoi myöhään sunnuntaina tukensa uudelle koalitiohallitukselle päättäen maan pitkäaikaisimman pääministerin Benjamin Netanjahun vallan.

Mansour Abbas, jonka konservatiivinen arabipuolue on tärkeä osa uutta hallituskoalitiota, kutsui tiistain marssia "provokaatioksi" ja sanoi, että marssi olisi pitänyt perua.

Aiheesta lisää:

"Palestiinalaisvaltio ei tule kysymykseen" – Tällainen on Israelin pääministeriksi nouseva Naftali Bennett (4.6.2021)

Israeliin on tulossa historiallinen hallitus – Netanjahun syrjäyttäjien liittoumalle povataan lyhyttä ikää (2.6.2021)

Israelin ja Hamasin aseet vaikenivat, mutta kaikki ainekset uuteen selkkaukseen ovat olemassa – Lue asiantuntijoiden arviot tulitauosta (21.5.2021)

Ylen toimittaja seurasi, miten Israelin poliisi nujersi palestiinalaisten mielenosoituksia kovin ottein (19.5.2021)

Suosittelemme sinulle