Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Korona vauhdittanut Yhdysvalloissa vauraiden sukujen rikastumista – yleiset varallisuuserot jatkavat kasvuaan

Yhdysvalloissa peritty jättiomaisuus on edelleen varmin tapa pysyä vauraana. IPS-tutkimuslaitoksen raportin mukaan korona on lisännyt rikkaimpien perhedynastioiden omaisuutta.

Jeff Bezos med solglasögon framför Blue Origins rymdkapsel 2017.
Miljardööri, Amazon-verkkokauppaketjun väistyvä toimitusjohtaja Jeff Bezos on kartuttanut omaisuuttaan korona-aikana. Kuva: Chuck Bigger / Alamy/All Over Press
Erja Tuomaala
Avaa Yle-sovelluksessa

Varmin tapa kartuttaa vaurautta – myös korona-aikana – on syntyä valmiiksi rikkaaseen sukuun. Yhdysvaltalainen Institute for Policy Studies -laitos on selvittänyt Yhdysvaltain 50 rikkaimman perheen varallisuuden kehitystä.

Pandemia on tuonut lisää tuloja myös omaisuutensa itse rakentaneille liikemiehille, kuten Amazonin perustajalle Jeff Bezosille ja Teslan toimitusjohtajalle Elon Muskille. Perheiden rikkain kärkikymmenikkö, esimerkiksi Mars-suklaamerkin omistajat, ovat kuitenkin kasvattaneet omaisuuttaan vieläkin enemmän, yhteensä 136 miljardilla dollarilla vajaassa 14 kuukaudessa.

Selvitys perustuu Forbes-lehden varallisuuslistaukseen vuosilta 1983–2020. Tässä ajassa esimerkiksi Waltonin suvun varallisuus on 44-kertaistunut. Waltonit omistavat Yhdysvaltain suurimman vähittäistavaraketjun Walmartin.

Samat suvut vauraimpia vuosikymmenestä toiseen

Vauraiden perheiden listakärki on pysynyt vuosien varrella suhteellisen muuttumattomana. Lähes 40 vuodessa 20 rikkaimman dynastian listalle on tullut neljä uutta sukua.

Vaurausraportissa on selvitetty myös rikastumisen taustoja. Amerikkalainen verojärjestelmä suosii suurituloisia. Superrikkaiden varallisuuden mediaanikasvu oli 904 prosenttia ja keskivertoperheen tulojen kasvu 93 prosenttia tutkittuna aikana.

Liike-elämän jättiläiset käyttävät varojaan runsaskätisesti myös oman asemansa vahvistamiseen. Raportista käy ilmi, miten vero-, työvoima- ja kauppapolitiikan päätöksiä on voideltu omalle bisnekselle suotuisiksi miljoonilla lobbausdollareilla.

Verosuunnittelua tehdään esimerkiksi hyväntekeväisyyden ja säätiöinnin avulla verojen alentamiseksi. Rikkaimmat amerikkalaiset maksavat kesäkuun alussa julkaistun Pro Publica-uutissivuston selvityksen mukaan vain muutaman prosentin tuloveroa huolimatta omaisuuden lisääntymisestä.

Eriarvoistumista ja varallisuuserojen kasvua voidaan selvityksen mukaan välttää suitsimalla verovälttelyä, vahvistamalla progressiivista verotusta ja vaikeuttamalla veroparatiisien toimintaa.

Korjattu klo 18.19 Waltonin suvun omaisuus on kasvanut 4 320 prosentilla – mutta siis 44-kertaistunut.

Lue myös:

Suomessa ei rikastuta enää vain tekniikalla ja teollisuudella, vaan melkein millä vain – vauraus kasautuu ja kärki erkaantuu myös henkisesti

Elon Musk ei ole enää maailman rikkain mies – mutta mitä tekemistä valtion velkakirjoilla on Teslan osakekurssin kanssa?

The Guardian: Wealth secret of the super rich revealed: be born into a rich family

Suosittelemme