Hyppää sisältöön

Poliisi näkyy nyt aiempaa useammin Lestijärvellä, Perhossa ja Soinissa – lisääntynyt partiointi on otettu harvaan asutuissa kunnissa hyvin vastaan

Kuun vaihteessa tulleen uudistuksen myötä poliisin partiot vierailevat yhteensä 11 harvaan asutussa kunnassa viikottain. Pohjalaismaakuntien alueella tämä koskee Lestijärveä, Perhoa ja Soinia.

Poliisin mukaan paikalliset ovat tulleet keskustelemaan paikan päällä vierailleiden poliisipartioiden kanssa matalalla kynnyksellä. Arkistokuva. Kuva: Johanna Manu / Yle

Poliisi uudisti kuun vaihteessa toimintaansa harvaan asutuilla seuduilla. Muun muassa Oulun, Sisä-Suomen ja Pohjanmaan poliisilaitosten harvaan asutuilla alueilla hätäkeskustietojärjestelmä etsii nyt lähimmän poliisipartion tehtävän hoitoon, vaikka partio tulisikin toisen poliisilaitoksen alueelta.

Tällä pyritään lyhentämään poliisin toimintavalmiusaikaa näissä kunnissa. Tähän saakka poliisin saapuminen kiireellisiin hälytystehtäviin on vienyt yli 40 minuuttia.

Muita kriteerejä nyt tehostetuun valvontaan valituille kunnille ovat se, että ne sijaitsevat poliisilaitosten raja-alueilla ja tehtävämäärät ovat niissä vähäisiä.

Oulun poliisilaitoksen liikenneyksikön johtajan, komisario Pasi Rissasen mukaan poliisin vierailuista Lestijärvellä, Perhossa ja Soinissa on jo saatu hyviä kokemuksia.

– Kansalaisten vastaanotto on ollut erittäin positiivista, ja poliisien näkeminen näillä paikkakunnilla oli saadun palautteen mukaan tervetullutta. Poliisit ovat itsekin pitäneet siitä, että valvontaa voi käydä tekemässä välillä muuallakin kuin oman poliisilaitoksen alueella, Rissanen sanoo.

Poliisi paikan päällä viikottain

Hälytystehtävien lisäksi poliisit myös muun muassa valvovat liikennettä. Kunnissa tehdään tarkoituksellisesti mahdollisimman näkyvää valvontaa, jotta poliisin läsnäolo tulee tietoon.

– Partiot olivat erittäin ilahtuneita vapaamuotoisemmista kohtaamisista. Ihmiset tulivat juttelemaan hyvin matalalla kynnyksellä muun muassa erilaisista häiriötilanteista ja rikoksista, mutta myös ihan muista asioista, ja se koettiin puolin ja toisin oikein mukavana asiana.

Pohjanmaan ja Sisä-Suomen osalta neljän poliisilaitoksen kesken on tehty suunnitelma valvonnan keskittämisestä harvaan asutuille alueille. Poliisipartio vierailee eri poliisilaitokselta vuorotellen Perhossa, Lestijärvellä ja Soinissa joka viikko.

Tähän saakka poliisin näkyvyys on ollut kunnissa vähäistä.

– Näillä alueilla on ollut kiireellisiä hälytystehtäviä yksittäisessä kunnassa korkeintaan muutamia kymmeniä vuoden aikana, Rissanen summaa.

Näillä näkymin valvontaa jatketaan vuoden loppuun saakka. Sen jälkeen jatko riippuu muun muassa poliisin rahoituksesta.

Poliisin läsnäoloa haluttiin lisätä harvaan asutuilla alueilla heti kesän alusta, koska silloin ihmiset ovat enemmän liikkeellä.

– Ihmiset liikkuvat kesän aikana vilkkaasti. Nyt näyttää myös siltä, että koronatilanne helpottaa ja kun rajoituksia on vapautettu on tapahtumiakin näillä alueilla viime vuotta enemmän. Poliisinkin on hyvä olla siellä mukana näkyvillä, valvomassa ja vastaamassa hälytystehtäviin, sanoo Rissanen.

Lue myös: Poliisi pyrkii parantamaan läsnäoloaan harvaan asutuilla alueilla

Suosittelemme sinulle