Uniapneatutkimuksiin tulee Itä-Suomessa entistä enemmän potilaita, kun tietoisuus unen aikaisten hengityskatkosten vaarallisuudesta terveydelle ja esimerkiksi työturvallisuudelle on lisääntynyt.
Eniten hoitoa vaativaa uniapneaa (siirryt toiseen palveluun) esiintyy keski-ikäisillä, ylipainoisilla miehillä. Itsehoidossa korostetaan ylipainon pudotusta ja terveellisiä elämäntapoja, jotka lieventävät oireita. Monet tarvitsevat kuitenkin avuksi myös lääketieteellistä hoitoa.
Pohjois-Karjalan keskussairaalasta Joensuussa annetaan kotikäyttöön jopa tuhat ylipainelaitetta vuodessa uniapneapotilaille, jotka kärsivät keskivaikeasta tai vaikeasta uniapneasta.
Hoitojonot ovat Pohjois-Karjalassa pidentyneet korona-aikana. Tutkimuksiin pääsee Siun sote -kuntayhtymän alueella noin kolmessa kuukaudessa. Sen sijaan hoitoon pääsyä joutuu odottamaan jopa yli puoli vuotta.
Naapurimaakunnassa Pohjois-Savossa jonotusaika seulontatutkimuksiin on Kuopiossa noin kaksi kuukautta. Jos tutkimukset viittaavat uniapneaan, hoito yliopistollisessa sairaalassa (KYS) voi alkaa jo 2-4 viikon kuluttua.
Helpotusta jonoihin luvassa jo kesän aikana
Siun soten alueella jonot ovat pidentyneet pääosin siksi, että ylipainelaitetta öisin tarvitseville ei ole korona-aikana voitu järjestää yhteisiä ohjaustilaisuuksia ja hoidon aloittaminen on siksi hidastunut.
Tilanteen odotetaan helpottuvan, kun ryhmäohjaukset alkavat jälleen kesäkuussa. Tätä varten Pohjois-Karjalan keskussairaalaan Joensuussa on järjestetty väljemmät tilat.
Lisäksi keuhkosairauksien poliklinikalle keskussairaalaan tulee heinäkuussa yksi uusi hoitaja purkamaan hoitojonoa loppuvuodeksi.
– Näillä toimin varmaan saadaan sitä jonoa purettua, arvioi keskussairaalan keuhkosairauksien ylilääkäri Merja Lehtiniemi.
Siun sotessa pyritään myös tiivistämään uniapnean nk. hoitopolkua perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon eli käytännössä terveyskeskusten ja keskussairaalan välillä.
– Työryhmä on tehnyt kiivaasti töitä kevään aikana, että yhteistyötä saataisiin sujuvoitettua ja tiiviimmäksi. Nyt meidän kouluttamat unihoitajat työskentelevät Siilaisilla, Lehtiniemi kertoo.
Milloin uniapnean hoitotilanne Pohjois-Karjalassa on parempi kuin nyt, siihen Lehtiniemi ei tiedä tarkkaa vastausta.
– Vuoden lopussa tilanne on parempi kuin nyt, ylilääkäri arvioi.
Hoitotilanne Pohjois-Savossa selvästi parempi
Kuopiossa uniapnean oireista kärsivät pääsevät tutkittaviksi kohtuullisessa ajassa. Seulontatutkimuksiin on noin kahden kuukauden jono. Kuten kaikkialla ammattiautoilijat pyritään tutkimaan kiireellisinä.
Jos potilas kärsii keskivaikeista tai vaikeista hengityskatkoksista, ylipainehoito aloitetaan Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Hoidon vakiinnuttua yleensä parin kuukauden kuluttua muiden kuin ammattiautoilijoiden hoidon seuranta siirtyy Harjulan sairaalaan.
Joissakin Pohjois-Savon kunnissa hoito onnistuu kotikunnan terveyskeskuksessa. Tämä on vähentänyt ruuhkaa KYSin keuhkopoliklinikalla, jossa uniapnean hoidon aloitukseen on vain 2-4 viikon jono.
– Potilasmäärään nähden tilanne on kohtuullisen hyvä. Jotta hoitoon pääsy pysyy hallinnassa, tämä vaatii jatkuvaa työnkehittämistä, korostaa sairaalapalveluiden ylilääkäri Tuija Jääskeläinen Kuopion kaupungilta.
Kuopiossa uniapneapotilaita hoitavien sairaanhoitajien vastaanotot ovat kuitenkin ruuhkautuneet. Uusien hoitomuotojen kuten etäseurannan käyttö on Jääskeläisen mukaan hieman helpottanut painetta sairaanhoitajien vastaanotoilla.