Hyppää sisältöön

Fortum investoi 24 miljoonaa Harjavaltaan – uusi akkukierrätyslaitos tuotannossa jo vuonna 2023

Laitoksessa kierrätetään sähköautojen litiumakuissa käytettyjä arvokkaita metalleja. Fortumilla on jo Harjavallassa pilottilaitos.

Akkuteollisuus näyttää keskittyvän vahvasti Harjavaltaan. BASF:in prekursoritehdas aloittaa toimintansa ensi vuonna. Fortumin tehdas nousee sen läheisyyteen. Kuva: Katja Halinen / Yle

Fortum investoi 24 miljoonaa euroa Harjavaltaan rakennettavaan kierrätyslaitokseen.

Laitos kasvattaa merkittävästi Fortumin hydrometallurgista kierrätyskapasiteettia ja mahdollistaa kestävien akkukemikaalien tuotannon.

Laitoksella voidaan tehokkaasti kierrättää sähköautojen litiumakuissa käytettyjä arvokkaita metalleja sekä erilaisia akkujen valmistusketjussa syntyviä jätejakeita.

Fortumin mukaan Harjavalta on laitokselle erinomainen paikka ja ylipäätään Suomi on vahvoilla, kun akkualan teollisuus kasvaa.

– Harjavallan vahvuus on muun muassa se, että sinne on jo syntymässä muutakin alan teollisuutta. Ylipäätään Suomi on akkualalle hyvä kohde, sillä täältä löytyy akkumetalleja ja metallinjalostusta. Kerrankin Suomi on erinomainen paikka tehdä tällainen investointi, sanoo Fortumin jäte- ja kierrätysliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa.

Akut murskaksi Ikaalisissa, musta massa Harjavaltaan

Fortum kierrättää litiumakut menetelmällä, joka koostuu sekä mekaanisesta että hydrometallurgisesta prosessista, Käytöstä poistuneet litiumakut puretaan ja käsitellään ensin mekaanisesti Fortumin tuotantolaitoksella Ikaalisissa. Siellä akut murskataan ja erotetaan jakeiksi kuten metalleihin, muoveihin ja mustaksi massaksi.

Musta massa toimitetaan Fortumin Harjavallan kierrätyslaitokseen, jonka hydrometallurgisessa prosessissa tuotetaan uusia kierrätettyjä raaka-aineita käytettäväksi uusissa akuissa.

Laitoksen myötä Fortum pystyy käsittelemään valtaosan käytöstä poistuvista poistuvien sähköajoneuvojen akuista Euroopassa, sanoo Fortumin jäte- ja kierrätysliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa.

– Tulevaisuudessa laitosta voidaan skaalata ylöspäin. Samalle alueelle pystymme rakentamaan isomman laitoksen, jos kysyntä kasvaa ennakoidusti, Saarimaa sanoo.

Harjavallan alueelle uusi laitos luo noin 30 työpaikkaa lähivuosina.

Fortumilla on jo Harjavallassa pilottilaitos, jota se on operoinut runsaan vuoden. Pilottilaitoksen yhteyteen rakennettava uusi laitos on tuotantovalmiudessa jo vuonna 2023.

Lue lisää:

Crisolteq sai uudelle kemikaalitehtaalleen luvat Harjavaltaan

Akkuteollisuuteen investoidaan nyt vauhdilla koko maassa – Satakuntaan syntymässä iso keskittymä

Suosittelemme sinulle