Hyppää sisältöön

Vanhustyön hoitajapulasta kärsitään myös Etelä-Savossa – houkuttelisiko parempi palkka ja positiivinen uutisointi työvoimaa?

Vanhustenhoidon hoitajapula on kärjistynyt kuluvan vuoden aikana. Etelä-Savon sairaanhoitopiireissäkin on jouduttu tekemään paljon järjestelyjä, jotta alalla selvitään kesän yli.

Anonyymi lähihoitaja Jaalan palvelukeskussa Kouvolassa.
Vanhustyössä on huutava pula hoitajista. Kuvituskuva. Kuva: Antro Valo / Yle
Milka Krogerus

Vanhustenhoito kärsii vakavasta, valtakunnallisesta hoitajapulasta. Hoitajien palkkausongelmia on ollut jo pitkään, mutta vanhustenhoidossa tilanne alkoi kärjistyä tänä vuonna. Monissa suurissa kaupungeissa puuttuu kymmeniä kesäsijaisia vanhustenhoidosta.

Etelä-Savossa Essotella on vanhustyössä 14 hoitajan vaje.

– Näissä tehtävissä on rekrytoinnit päällä. Lisäksi akuuttipoissaolot vaihtelee päivittäin. Kesälomasijaisuudet saatu pääosin järjestettyä, Essoten vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Niina Kaukonen.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterillakin rekrytoidaan kahtatoista hoitajaa.

– Tämän lisäksi kotihoitoon tullaan hakemaan omaa rekrytoijaa. Oppisopimuksella koulutetaan syksystä alkaen työntekijöitä entistä enemmän, kertoo Sosterin ikäihmisten palveluiden johtaja Niina Laakkonen.

Kesän osalta näkymä Etelä-Savossa oli jo huolestuttava, mutta tilanne on saatu paranemaan siirtämällä hoitajia toisilta vastuualueita, maksamalla rekrylisää ja lisäämällä ostopalveluja. Essotella on jouduttu turvautumaan myös vuosilomien siirtoihin.

– Vuosilomien siirrot on vapaaehtoisia ja niistä maksetaan 500 euroa viikolta. Työvuorot ja työvuorojen vaihdot on hoidettu työntekijöiden kanssa neuvotellen, Kaukonen kertoo.

Sosterin ikäihmisten palvelujen johtaja Niina Laakkonen sanoo, että mikäli alalle haluttaisiin lisää työvoimaa, pitäisi muun muassa palkkauksen olla valtakunnallisesti paremmalla tasolla. Essotella ollaan samalla linjalla. Sekä Essotella ja Sosterilla toivotaan alalle myös positiivisempaa uutisointia.

– Yhden työntekijän sanoin: Kuka haluaa tehdä työtä, kun joka lehdessä tuodaan esille, miten kurjaa työ on. Puhutaan, että palvelua on huonoa, vaikka tekee kuinka hyvää työtä koko porukka. Lisäksi aina yleistetään, jos jossain jotain sattunut, tiivistää Kaukonen.

Suosittelemme sinulle