Hyppää sisältöön

Analyysi: Vihreitä ei enää haukuta kokoomuksen puisto-osastoksi ja se voi selittää osan kuntavaalien tappiosta

Opposition puhetapa niputtaa kaikki hallituspuolueet vasemmistolaisiksi tai vihervasemmistolaisiksi on tuottanut vihreille saman ongelman kuin keskustalle. Vihreiden omat aloitteet, poliittinen linja ja saavutukset eivät kirkastu äänestäjille.

Maria Ohisalon (oik.) johtama vihreät pärjäsi kuntavaaleissa paremmin neljä vuotta sitten oppositiopuolueena kuin nyt hallituspuolueena. Ohisalo poistumassa Ylen lähetyksestä vaalisunnuntaina. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Niin on, jos siltä näyttää.

Tällä vanhalla politiikan hokemalla voi leimata vihreiden siirtyneen politiikassa vasemmalla, vaikka teot sitä eivät todistaisikaan. Mielikuvissa tai todellisuudessa tapahtunut vasemmalle siirtyminen saattaa taas osaksi selittää vihreiden tappiota kuntavaaleissa.

Pitkään aikaan vihreitä ei ole pilkattu kokoomuksen puisto-osastoksi.

Jos mielikuva vie vihreitä kohti vasemmistoa, akateeminen, keskiluokkainen, työtä tekevä kaupunkilainen ei välttämättä koe vihreitä enää niin vahvasti omaksi puolueekseen.

Helsingin valtuuston puheenjohtaja reilun vuosikymmenen takaa, vihreiden Otto Lehtipuu arvioi puolueen vaalitappiota Facebook-päivityksessään. Lehtipuun päätelmä oli, että vihreät on menettänyt kannatustaan, koska puolue on siirtynyt yleispuolueen tontilta vasemmistoon.

Kaikki eivät Lehtipuun arviota niele purematta, mutta entinen puoluesihteeri Panu Laturi komppasi ja totesi, että "kiire tulee palauttaa vihreät liberaaliksi yleispuolueeksi".

Kuva: Otto Lehtipuu, Facebook, kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle

Jos vihreiden koetaan peesaavan vasemmistopuolueita, se vahvistaa vasemmistoa enemmän kuin vihreitä, Otto Lehtipuu pohti. Miksi valita kopio, jos on aitokin tarjolla?

Sama pätee puoluekentän oikealla laidalla. Jos kokoomuksen koetaan peesaavan perussuomalaisia, se vahvistanee perussuomalaisia enemmän kuin kokoomusta.

Vihreiden 1990-luvun alun puoluesihteeri ja puheenjohtaja sekä pitkäaikainen Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri kiteytti viestipalvelu Twitterissä arvionsa vaalitappiosta seuraavasti: "vasemmalta ei löydy tilaa eikä äänestäjiä".

Ylen Taloustutkimuksella teettämän puoluekannatuskyselyn yhdistelty tausta-aineisto paljastaa, että vihreiden kannattajista puolet työskentelee toimihenkilönä, asiantuntijana, yrittäjänä tai johtavassa asemassa. Niin ikään puolella vihreiden kannattajien perheissä yhteenlasketut tulot ovat enemmän kuin 45 000 euroa vuodessa.

Tästä joukosta ainakin osa on potentiaalisia porvareita.

Vihreät on ollut yhdessä SDP:n kanssa oppositiossa neljä vuotta ja nyt hallituksessa. Pilkka kokoomuksen puisto-osastosta on jäänyt unholaan. Tilalle on tullut arvostelu vihervasemmistosta. Vihreiden Maria Ohisalo (vas.) ja SDP:n Sanna Marin eduskunnassa ennen kuntavaaleja. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Leimataanko vihreät kuin teinit, kavereiden mukaan?

Ihan toinen asia sitten on, onko vihreisiin lyöty vasemmiston leima oikein lätkäisty.

Vihreisiin voi päteä sama kuin teineihin. Sinut leimataan sen mukaan, missä porukoissa liikut. Kyse on politiikan blokkiutumisesta, tulkitaanko jokin puolue oikeisto- vai vasemmistoryhmään.

Vihreät teki Juha Sipilän (kesk.) porvarihallituksen aikana oppositiossa yhteistyötä etenkin SDP:n, vasemmistoliiton ja RKP:n kanssa. Nyt sama jengi on hallituksessa, jota kokoomus kutsuu vasemmistolaiseksi ja perussuomalaiset punavihreäksi tai vihervasemmiston hallitukseksi.

Mutta silti...

Vihreät on valmis ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamiseen. Politiikassa tuo työttömien töihin hakeutumiseen patistava keino kuuluu puoluekentän oikean laidan arsenaaliin.

Vihreät puhuu myös työperäisen maahanmuuton vauhdittamisesta. Siitäkin ovat puhuneet vihreiden lisäksi enemmän kokoomus ja keskusta kuin vasemmistopuolueet.

Mutta – enemmistö vihreiden ehdokkaista ilmoitti olevansa vasemmalla

Ylen kuntavaalikoneen perusteella vihreät ehdokkaat levittäytyvät vasemmisto–oikeisto -akselilla laajalle. Puolueessa punavihreät ja sinivihreät seinät ovat etäällä toisistaan.

Kuitenkin yli puolet ehdokkaista kokee olevansa jakolinjan vasemmalla puolella. Samoin arvioidaan vihreiden puoluetoimiston vastauksessa, kun ruotsinkielinen Yle asiaa ennen kuntavaaleja kysyi.

Myös Helsingin Sanomien vaalikoneen (siirryt toiseen palveluun) perusteella vihreät ehdokkaat ovat siirtyneet viime kuntavaaleihin verrattuna vasemmalle.

Onko vihreä "skene" liian ahdas?

Joidenkin vihreiden mielestä puolueen taakaksi voi tulla myös skeneytyminen, poliittiset alakulttuurit ja niihin usein liittyvä ehdottomuus.

Jos puolueen julkinen mielikuva painottuu liikaa vaikkapa korkeakouluopiskelijoiden tai seksuaalivähemmistöjen asioiden hoitoon, perheellinen keskiluokkainen palkansaaja voi vieraantua aatteesta.

Tämä pulma kuulostaa yllättävältä puolueessa, jolla on hallituksessa poliisiasioista vastaavan sisäministerin ja ulkoministerin salkut.

Tekeekö valtion velanotto kaikista puolueista vasemmistolaisia?

Koronavirus ja sen vaikutukset Suomen talouteen ovat lisänneet valtion velanottoa. Parissa vuodessa valtion velka lisääntyy yht'äkkiä liki 30 miljardia euroa.

Velanotto olisi lisääntynyt riippumatta hallituksen väristä. Politiikan puheista on syntynyt kuitenkin vaikutelma, että vasemmistohallitus ei murehdi velankasvusta ja oikeisto-oppositio on menosta kauhuissaan.

Ainakin osalla vihreitä on ollut aiemmin vahva eetos siitä, että sen enempää ekologista kuin ekonomistakaan velkaa jätetä lapsille tai lastenlapsille.

Ilmastonmuutos ei noussut kuntavaalipuheisiin

Vihreät on ollut hallituksessa hoputtamassa Suomea kohti hiilineutraaliutta, siis ilmastopäästöjen vähennystä ja hiilinielujen vahvistamista. Luonnonsuojelun rahoitusta on lisätty.

Valtakunnallisissa vaalikeskusteluissa puhuttiin silti enemmän hoidosta ja hoivasta sekä maakuntaverosta kuin ilmastonmuutoksesta.

Esimerkiksi perussuomalaiset on oppositiopuheissaan niputtanut yhteen vihreät ja vasemmistopuolueet, autoilun vastustamisen ja ilmastonmuutoksen torjunnan. Vihreät ei ole onnistunut kirkastamaan kansalaisille omaa linjaansa eikä saavutuksiaan.

Ongelma vaikuttaa samalta kuin keskustalla tässä hallituksessa.

Keskusta sai tärkeitä tavoitteitaan hallitusohjelmaan ja maakuntiin perustuvan sote-ratkaisun eli sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen. Saavutuksia ei saatu kerrottua mahdollisille äänestäjille, vaan julkisessa keskustelussa vatuloitiin, pysyykö keskusta hallituksessa vai ei.

Auton osto ja äänestäminen samoilla perusteilla

Palataan kuntavaaleihin.

Auton ostossa ja äänestämisessä saattaa olla paljon samankaltaisuutta. Mielikuvat ja tunne ohjaavat valintaa, jota perustellaan jälkikäteen järkisyillä.

Vaaleissa on lisäksi taktikoinnilla paikkansa. Äänestikö entinen vapaamielinen, porvarillinen vihreä tällä kertaa Helsingissä kokoomuksen Juhana Vartiaista tai Elina Valtosta, jotta pystyi tukemaan kokoomuksen liberaalia laitaa kisassa konservatiiveja vastaan?

Vihreät menetti vaaleissa kolme paikkaa Helsingin valtuustossa. Vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki (vas.) ja kokoomuksen pormestariehdokas Juhana Vartiainen Helsingissä Töölöntorilla 9. kesäkuuta. Kuva: Cecilia Heikel / Yle

Vihreät hävisi vaaleissa ydinalueillaan, pääkaupunkiseudulla ja yliopistokaupungeissa: Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä.

Neljä vuotta sitten kaikki oli toisin

Mikään yksittäinen asia ei selitä vihreiden tappiota.

Häviössä oli mukana hallitusvastuun painolastia.

Esimerkiksi tapahtuma- ja kulttuuriala sekä palvelualojen työntekijät ovat saaneet kovan iskun koronaviruksen vastaisessa kamppailussa. Hallitus ei enää näyttäydy onnistuneena koronan leviämisen estäjänä vaan hidastelijana koronarajoitusten purkamisessa.

Verrataanpa tilannetta edellisiin kuntavaaleihin vuonna 2017.

Silloinen oppositiopuolue vihreät arvosteli hallituksen koulutusleikkauksia. Vihreät menestyi ja saavutti kaikken aikojen parhaan kuntavaalituloksensa.

Näissä vaaleissa äänestysvilkkaus putosi selvästi. Ilmiö saattoi heikentää perussuomalaisten, vasemmistopuolueiden ja myös vihreiden kannatusta. Moni turhautunut vihreiden kannattaja saattoi jäädä kotiin.

Voit keskustella kuntavaalien tuloksesta perjantaihin 18.6. 2021 kello 23 asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.

Katso lisää:

Kokoomuksen arvot puolueista eniten hajallaan, perussuomalaiset siirtyneet oikealle – katso miten kuntasi ehdokkaat sijoittuvat arvonelikentässä

Maalahden valtuusto on liberaalein, Kauhavan konservatiivisin ja Kustavin oikeistolaisin – katso, miten kotipaikkasi valtuutetut eroavat muista

Kadottivatko vihreät kaupunkilaisten luottamuksen? Sinnemäki hävityistä paikoista: "Jotain jäi uupumaan"

Kuntavaalit 2021 – Ylen tulospalvelu (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle